Öt kihagyhatatlan film a zenéről

Nagy rajongótábora van a zenei tematikájú filmeknek, legyen az életrajzi dráma, vagy fiktív történet. Egy előző cikkünkben már felidéztünk öt kihagyhatatlan filmet a Rock n' Roll hőskoráról, a mai összeállításunkban pedig néhány újabb kori zenés mozit veszünk górcső alá.

Woodstock a kertemben (Taking Woodstock)

A hippi korszak egyik szimbóluma mindenképpen az 1969 nyarán megrendezett Woodstock fesztivál. Készült itt Oscar-díjas dokumentumfilm, ami a koncert előadóiról szól, de Ang Lee filmje leginkább az „amatőr” szervezésre és a félmillió látogatóra koncentrál. Az igaz történet ihlette film bemutatja, hogy milyen furcsa véletlenek során került a fesztivál White Lake-be, és milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük a szervezőknek.

Majdnem híres (Almost Famous)

1973-ban járunk, amikor már éppen lecsengőben van a hippi korszak. Persze a zene örök, nem kell aggódni az utánpótlás miatt, mivel a rock korszak éppen csak elkezdődött, ráadásul hihetetlen népszerűségnek örvend. A film egy fiatal srácról, a 15 éves William Millerről szól, akit megbíz a legendás Rolling Stone magazin, hogy készítsen interjút a híres Stillwater zenekarral. A fiú végigköveti a banda turnéját, miközben megismerkedik Penny Lane-el, a kedves és gyönyörű gruppival.

Control

A film az itthon viszonylag ismereten Joy Division zenekarról és a tragikus véget ért Ian Curtis életéről szól. A ’70-es évek közepén Manchester egy külvárosi lakótelepéről indul el a hírnév felé egy érzékeny, beteges srác a társaival. Curtis sötét szövegei valahogy passzolnak a banda kiforratlan zenéjéhez, amit a szakma is hamar felfedez. A fekete-fehér film a depressziós frontember nyomasztó életét és zenekarának sorsát mutatja be.

 
Rocksztár (Rock Star)

Eljöttek a ’80-as évek, tombol a rock és a metál. A film hőse Chris Cole, a fiatal rocker, aki nappal fénymásolókat javít, de éjjel igazi rockzenésszé változik. Tribute bandájával a világhíres Steel Dragon nótáit játssza, nem is akárhogyan. Egy napon aztán kirúgják saját együtteséből, már éppen összedőlne számára a világ, mikor megcsörren a telefon. Kiderül, hogy a Steel Dragon behívja őt egy meghallgatásra, mert új énekest keresnek. De vajon meg tud birkózni a hirtelen jött hírnévvel és sikerrel?

8 mérföld (8 Mile)

Egy film Eminemtől, ami Eminemről szól, de nem csak Eminem-fanoknak. A történet 1995-ben, a pusztuló Detroitban játszódik. Itt él Nyúl, a fiatal fehér srác, aki a semmi szélén egyensúlyozva, alkalmi munkákból tartja el magát. Közben rap szövegeket fabrikál, klubokba jár fellépni, és arról álmodik, hogy valaki felfedezi. Nem kell feltétlen rap rajongóknak lennünk ahhoz, hogy élvezni tudjuk a filmet, mert az Oscar-díjas rendező, Curtis Hanson egy igazán időtálló drámát hozott össze.

Előző cikkünket a Rock n' Roll hőskoráról szóló filmekről itt olvashatod el.

Az említett filmek közül ma este a Majdnem hírest tekinthetitek meg 23:25-től a Filmcafe csatornán.