Otthoni péntek

Ezeket a programokat ajánljuk az év második hosszú hétvégéjének indításához.

Online - Improvizáció felnőtteknek

március 12., péntek, 10:00

Péntekenként 10:00-12:00 között OTTHONRÓL merülhetsz bele a játékba! Csinálj valami egészen mást és kapcsolj ki! Szökj ki a kisszobába egy laptoppal/telefonnal és szabadulj fel! Az online tér új dimenziókat nyit meg előtted, fedezd fel hogyan játszhattok otthonról!

Online Bábos Mesekuckó Babos Eszterrel

március 12., péntek, 10:30, 17:30

Akkor az Online Bábos Mesekuckó épp Nektek való! Hétről hétre bábos mese, közös dalolás és kézműveskedés! A foglalkozás interaktív, izgalmas, szívderítő. Egy igazi közösség! Szeretnéd, hogy a képernyő előtt töltött idő értékes és hasznos legyen akár az egész családnak? Jelentkezés itt

Fejes-Tóth Gábor stick koncertje

március 12., péntek, 17:00

A különleges hangszeren Fejes-Tóth Gábor ad koncertet a Csili színpadáról. A művész, nem csupán megszólaltatja az instrumentumot, de részletesebben be is mutatja azt.

Harmónia Jazzműhely: Szőke Nikoletta Quartet dél-amerikai estje

március 12., péntek, 17:00

A 2005-ös Montreux Nemzetközi Jazz Fesztiválon a 30 év alatti énekesek világvetélkedőjén első díjat kapott a magyar énekesnő Szőke Nikoletta, aki a közönségdíjat is elnyerte. Niki egyike azon ritka művésznőknek, akit nem csak a közönség, de a szakma is ajnároz. Kétségkívül ő az egyik legjobb és legnépszerűbb énekesnő ebben az országban.

Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház: Matyi és barátai

március 12. péntek, 17:00

Matyi rendkívül szerencsés fickó, mert sok barátja van. Ez azért jó, mert így sohasem unatkozik: mindenki mesél neki valami érdekeset, amiről lehet, hogy még sohasem hallott. Sőt, ha Matyi sehogy sem találja a megoldást, a barátai rögtön előállnak egy remek ötlettel és segítenek túllendülni a hétköznapi akadályokon. Bábos ismeretterjesztő videósorozat óvodásoknak és kisiskolásoknak - minden pénteken 6 órától, az Ariel Színház Facebook-oldalán.

Beethoven nyomában (koncert-dokumentumfilm)

március 12., péntek, 18:00

A Nagy zeneszerzők nyomában című sorozat március 12-től a Beethoven nyomában című alkotással folytatódik, amely páratlanul átfogó képet nyújt a nagyothalló, zsörtölődő zseni mítoszának ködéből kifejtett zeneszerzőről. A filmben közel 100 szakértő került mikrofonvégre és 65 zenemű hangzik el egészben vagy részleteiben a világ legkiválóbb muzsikusainak tolmácsolásában, hogy új megvilágításba helyezze Beethovent – emberként és művészként egyaránt.

A kortárs alapjai - Irányzatok és művészetfelfogások az 1945 utáni művészetben

március 12., péntek, 18:00

Valóság és a közönség visszahódítása. Garami Gréta művészettörténész, kurátor, művészettörténet-oktató, az ELTE művészettörténet tanszékén szerzett diplomát. Cikkei elsősorban az ÚjMűvészet és a Képírás folyóiratok oldalain jelennek meg. 2012 óta az Óbudai Kulturális Központ kurátora, ahol elsősorban kortárs festészeti kiállítások szervezésével foglalkozik.

Jeanne d'Arc

március 12., péntek, 19:00

Jeanne d’Arc-ot 1431-ben Rouen városában máglyára veti az inkvizíció. A vád eretnekség és boszorkányság. Mindezek előtt legyőzi a francia sereggel az angolokat Orléans-nál, és megkoronáztatja a dauphint, azaz VII. Károlyt, aki ezután számos csatát nyer meg az ellenséggel szemben. Jeanne d’Arc története rengeteg alkotót megihletett, legyen szó szépirodalomról, képzőművészetről, zenéről, filmről vagy színházról. Alakja halhatatlanná vált.

PénteK13 – Színpadon a Kerület! - Arcképek Online – Fesztbaum Bélával

március 12., péntek, 19:00

Interjú beszélgetések elsősorban XIII. kerületi művészekkel, hírességekkel, múltról, jelenről, életükről, és közös dolgainkról. A műsor során a közönség kérdései is elhangzanak, sőt, a vendég a beszélgetést követően rövid produkcióval is megörvendezteti a nézőket.

Tajtékos dalok

március 12., péntek, 19:00

Boris Vian a huszadik század európai irodalmának egyik legeredetibb figurája, egyéni hangvételű regényei óriási példányszámban fogynak, a fiatal korosztály egyik meghatározó szerzője. Ebben a játékban megelevenednek Vian életének főbb helyszínei, az arisztokratikus gyerekkor, a fiatalkori szerelmek őrülete, a Szabványügyi Hivatal, a németek által megszállt Párizs, a földalatti mulatók világa, a romokon újjáinduló élet, Sartre és köre, majd a jazz, Duke Ellington és Miles Davis, a Saint-Germain pezsgő éjjeli világa. 

Időfilozófiák. Online tárlatvezetés az Időgép című kiállításban

március 12., péntek, 19:00

Az Időgép című gyűjteményi kiállítás sok szálon kapcsolódik a 20. század különböző időfelfogásaihoz. Ezeket az időfilozófiákat próbáljuk tetten érni a művekben, még tovább gazdagítva azok jelentésrétegeit. A tárlatvezetést tartja: Szira Henrietta múzeumpedagógus.

Hommage a Cziffra

március 12., péntek, 19:00

A Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Balázs János beszélget Mácsai János zenetörténésszel és Vida Mónika Ruth zongoraművésszel.

Egy doktorkisasszony naplójegyzetei

március 12., péntek, 19:00

Füst Milán A mester én vagyok című regénye nyomán. Egy nő és négy férfi története az I. Világháború idején. Játszódik Bécsben illetve egy Bécs környéki szanatóriumban. Az RS9 Színház előadása

Látótérben - Emlékezés a 100 éve született Mészöly Miklósra

március 12., péntek, 19:20

Hetvenöt éves volt Mészöly Miklós, amikor ebben a portréfilmben ifjúsága helyszínén, egy Szekszárd közeli présház előtt, a helyszíntől is ihletve összefoglalta mindazt amit természet és urbanizáció, élet és halál kapcsolatáról gondolt. Felelősek vagyunk - egyenként, valamennyien - az emberiség élhető jövőjéért, figyelmeztet az író. S ez az a tartalom, ami miatt a film, tíz esztendővel később, még aktuálisabb.

Müpa Home – Nemzeti Filharmonikusok

március 12., péntek, 19:30

Ránki Dezsőnél ma aligha találunk érzékenyebb és avatottabb muzsikust ennek a földöntúli szépségű lassú tétellel megáldott zongoraversenynek az előadására, melyet Mozart 1786-ban komponált, két hónappal a Figaro házassága bemutatója előtt. Puccini miséje pedig a huszonkét esztendős zeneszerző diplomamunkája volt, amely későbbi átdolgozásában vált véglegessé és évtizedekkel a zeneszerző halála után került napvilágra.

MaszkaBál - Molnár Ágnes és Szerekován János operaestje

március 12., péntek, 20:00

Molnár Ágnes szoprán és Szerekován János tenor válogatnak kedvenc operáikból a MaszkaBál műsorában. Operaestjükön Mozart, Donizetti, Leoncavallo, Dvořák és Selmeczi György műveiből adnak elő részleteket.

E-Néző #14 A Slam Poetry Budapest bemutatja: Az elmúlt egy évem

március 12., péntek, 20:00

Több mint egy év után jelentkezik élő eseménnyel a Slam Poetry Budapest csapata egy rendhagyó showcase keretében a Trafó színpadán. A műsor alatt a slammerek 10 szavas versenyt is hirdetnek maguk között: az online nézők által megadott 10 szó felhasználásával élőben, a helyszínen írnak és adnak elő szövegeket.

Jutka, meg a többiek - Lovasi András estje - Élő streamkoncert @ TRIP webszínház

március 12., péntek, 20:00

A koncert vendégei a Kispál és a Borz gitárosa, Kispál András és a Lovasi-koncertekről már jól ismert ütős, Gábor Andor, azaz UFO. A koncerten már hallható lesz a fellépés napján debütáló régi-új szám, a Kispál-klasszikus Jutka új változata, mely a készülő Lovasi-lemezen is hallható lesz. A dalban hallható lesz Kispál András emblematikus gitárjátéka is.

Ez csak a világ vége

március 12., péntek, 21:00

Tizenkét év távollét után az író, Louis visszatér szülővárosába, hogy elmondja családjának: haldoklik. Hamarosan felszínre törnek az elfojtott indulatok, és kibukik a sok év alatt felhalmozódott keserűség. Hiába próbálnak meg empátiával közelíteni egymás felé, az egymásra figyelni már képtelen családtagok csak saját sérelmeiket és magányukat képesek előtérbe helyezni, ami még több konfliktust és fájdalmat szül.