Pénteki válogatás

Online programok mindenkinek, Farsangi Fánkfesztiváltól a hangversenyekig. Kattints és válogass!

XIII. Országos Farsangi Fánkfesztivál

február 12., péntek, 10:00-tól

Idén immár 13. alkalommal kerül megrendezésre az Országos Farsangi Fánkfesztivál, most "egy kicsit másképp"! A naprakész információkért csatlakozz az eseményhez!

Van művészi vénád? - Bálványok és példaképek

február 12., péntek, 16:00-tól

Mit jelentenek a bálványok a folyamatosan változó világunban? Hogyan viszonyul a ma embere a történelmi példaképekhez? Milyen pozitív vagy negatív hatást gyakorolnak a személyiségre? A pályázathoz kapcsolódó kiállításon bemutatott munkák a idén a bálványok és példaképek kultúránkban betöltött szerepére reflektálnak.

Csodálatos kísérletek online

február 12., péntek 16:00

Ha érdekelnek a kísérletek, akkor jó szórakozás lesz ez az online adás, ahol egyszerű, látványos, érdekes fizikai és kémiai kísérleteket láthatsz, amit otthon is kipróbálhatsz.

Art unboxed - megbontjuk a rendet 4

február 12., péntek, 17:00

Tűz, víz, repülő az egyik oldalon, terek, tájak, útirajzok és jegyzetek a másik oldalon. Be lehet-e illeszkedni egy teljesen új kultúrába, vagy örökké lehetetlen kísérlet marad a próbálkozás? Kivezethet-e minket a művész a transzcendentális hontalanságból, vagy örök bolyongásra kárhoztattunk? Van-e bármi kapcsolódás India és Klónia között? Noha első látásra - és hallásra - Gallai Judit Ágnes és Ferenczy Zsolt alkotói attitűdjében, képzelt vagy épp nagyon is megélt világában számtalan párhuzam sejlik föl, akár két egymással sokat megélt alkotótárs esetében, e két művész személyesen nem ismeri egymást. A program ingyenes, de a szervezők köszönettel veszik, ha a jelképes összegű, 200 forintos támogatójeggyel minél többen segítik munkájukat (és a következő kicsomagolásokat). Jegy az alábbi linken korlátlanul váltható. 

Sakuhacsi előkészítő tanfolyam

február 12., péntek 18:00

A sakuhacsi a világ egyik legnehezebb hangszere. Egy hangszer megszólaltatása persze mindenkor hosszú évek kemény munkáját követeli meg, ám a sakuhacsi esetén a kezdet nehézségei még fokozottabbak: még a kitartó, erős frusztráció-tűrő jellem is nehezen viseli, hogy jó darabig nem látszik (hallatszik:) az alagút vége. A kurzus sikeres elvégzése után a jelentkezőknek módja nyílik saját gyakorló hangszer elkészítésére, illetve kölcsönzésére és a kurzus folyatatására immár sakuhacsival.

A regényírás alapjai

február 12., péntek, 18:00

Megismerheted a regény teljes keret-rendszerét. Hogyan fogj hozzá? Hogyan használd a regény valamennyi eszközét? Hogyan tervezd meg a történetfolyamot és a cselekményt? Kitanulhatod a szerkesztés technikáját.

A Mennyországnak kell lennie

február 11., péntek, 19:00

Elia menekül Palesztinából egy másik hazát keresve, csak hogy azt a Palesztinát találja meg újra, amit a háta mögött hagyott. Az új élet ígérete a vígjátéki hibák sorához vezet: Elia bárhová is utazik Párizstól New Yorkig, valami mindig a hazájára emlékezteti. A többszörös díjnyertes rendező, Elia Suleiman egy komikus identitás-kereső filmet forgatott a hovatartozásról, amelyben felteszi a legfontosabb kérdést: hol van az a hely, amit igazán otthonunknak mondhatunk?

Exkluzív: Dolhai Attila lemezbemutató koncert

február 12., péntek, 19:00

Dolhai Attila dupla telt házas, nagyszabású koncertjén a Visszatérés és a Mi muzsikus lelkek című lemezek legismertebb dalai csendültek fel.

Végre egy kis csönd

február 12., péntek, 19:00

A pillanat, amikor még elkaphatnád az asztalról levert poharat. Figyeled mozdulatlan zuhanását. Most hagyja el a kritikus pontot. Önálló pályára áll, kikerül a szándékok és lehetőségek köréből. Percek, napok, évmilliók. Közeledés és soha meg nem érkezés. Végre egy kis csönd. Látok egy párt, két szerelmes embert, ahogy egy város fölött lebegnek. Ez a város a szépségéről volt híres, és most romokban áll. (Garaczi László)

Müpa Home – Győri Balett: PianoPlays

február 12., péntek, 19:00

Velekei László műveiben mindig az egyéni tettek és a társadalmi megítélés között feszülő ellentétek jelennek meg. Jelen koreográfiájának megalkotásához azonban egy örök, mindannyiunk által ismert témát: a szerelmet választotta. A rövid etűdökből felépülő produkció a szerelem különböző arcait mutatja meg, melyek olykor viharos tengerre, máskor lassan csobogó, rejtett patakra emlékeztetnek. Harc és játszma két ember között. A „szerelmi ringbe” a Győri Balett vezető táncosai szállnak. Hozzájuk társul Balázs János zongoraművész fiatalos lendületével, kiemelkedő technikai virtuozitásával, s egyéni zenei látásmóddal, saját elképzelései mentén tolmácsolja Liszt Ferenc és Richard Wagner zongoraműveit.

Ács Dominika (fuvola), Bogányi Gergely (zongora)

február 12., péntek, 19:30

Az egyik legígéretesebb ifjú fuvolaművésszel - aki a Zeneakadémia hallgatója - az egyik legismertebb magyar zongoraművész játszik.

Opus Online - Coltrane Legacy

február 12., péntek, 20:00

A hattagú Coltrane Legacy formációt a magyarországi jazzszcéna egyik legkeresettebb muzsikusa, Orbán György bőgős hívta életre 2017-ben, Coltrane halálának 50. évfordulóján. Partnerei fiatal koruk ellenére már mindannyian ismert és elismert zenészek idehaza, szaxofonokon Molnár Sándor, Soso Lakatos Sándor és Ifj. Oláh Kálmán, zongorán Oláh Krisztián és dobon Lakatos Pecek András játszik.

Magyar Állami Népi Együttes - Kolozsvári piactéren

február 12., péntek, 20:00

A Magyar Állami Népi Együttes ennek a képzeletbeli piacnak a hangulatát varázsolja a színpadra – nem teljességre törekedve, de történeti távlatokat is nyitva az emlékezet horizontján – természetesen nem drámában, hanem a néptánc és a népzene költői nyelvét használva.

Anima

február 12., péntek, 20:00

Emberekről és bábokról, emberekkel és bábokkal. Amikor megmozdítunk egy bábfigurát, azt mondjuk, lelket adunk neki, animáljuk. A bábozás energia az élettelen és az élő között. Ezt az intim és izgalmas kapcsolatot feszegeti az Anima című előadás. A(z) Színház- és Filmművészeti Egyetem (Ódry Színpad) előadása.

10 nap anyu nélkül

február 12., péntek, 20:00

Antione-t, a sikeres HR vezetőt már nem sok választja el attól, hogy előléptessék. A rafinált üzletember arra azonban nem számít, hogy imádott felesége fogja a legnagyobb próbatétel elé állítani: Isabelle ugyanis úgy dönt, vakációzik egyet egyedül. Bár gondosan lediktálja, hogy mik is a feladatok a gyerekekkel arra a 10 napra, amíg ő nem lesz otthon, de hamar kiderül, hogy ez édes kevés lesz Antoione boldogulásához.

Gunda // Premier előtti Távmozi!

február 12., péntek, 21:00

Gunda egyike a világon élő egymilliárd sertésnek. Ő is pusztán azért született meg, hogy beteljesítse azt a sorsot, amit az emberi civilizáció szánt neki: utódokat szüljön, majd élelemként szolgáljon. Gunda azonban erről mit sem sejt, számára idilli környezetben neveli malacait a tanya többi állata között, minden egyes nappal közelebb jutva az elkerülhetetlenhez. A Joaquin Phoenix produceri közreműködésével készült Gunda egyszerre intim portré egy állatcsaládról és megdöbbentő erejű, szöveg nélküli dokumentumfilm, amely különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket.