Péterfy Gergely Aegon-díjas

Március 24-én, ma délelőtt jelentette be a díj fenntartója az Aegon Művészeti Díj idei nyertesét. A zsűri döntése alapján a jubileumi Aegon-díjat, illetve a vele járó hárommillió forintot Kitömött barbár című regényéért Péterfy Gergely nyerte el.

Az Aegon Művészeti Díj a kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb és legmagasabb pénzdíjjal járó független díja, melyről idén tizedik éve dönt szakmai zsűri.

December óta publikus, hogy hetvenhét kortárs szépirodalmi művet jelöltek az idei jubileumi díjra a kiadók. Ebből a shortlist, vagyis a szűkített tízes lista a hétfős zsűri szavazatai alapján állt össze.  

2015. február 4-én sajtóreggelin jelentette be az Aegon Művészeti Díj fenntartója a tíz díjra esélyes könyv címét.

 

A díj várományosaként shortlisten szerepelt: 

Dragomán György: Máglya, Magvető Kiadó; Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk változat, Magvető Kiadó; Havasréti József: Űrérzékeny lelkek, Magvető Kiadó; Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene, Magvető Kiadó; Péterfy Gergely: Kitömött barbár, Pesti Kalligram; Szijj Ferenc: Agyag és kátrány, Magvető Kiadó; Szilasi László: A harmadik híd, Magvető Kiadó; Térey János: Átkelés Budapesten, Libri Könyvkiadó Kft.; Tóth Krisztina: Pillanatragasztó, Magvető Kiadó; Závada Pál: Természetes fény, Magvető Kiadó

Kiadók, jelöltek, olvasók és irodalomkedvelők több hónapnyi várakozása, esélylatolgatások és tippek után, az idei díjazott nevét a zsűri elnöke jelentette be.

A 2015-ös Aegon Művészeti Díjat Péterfy Gergely: Kitömött barbár című regénye nyerte el.

"Péterfy Gergely regénye, mely tíz év munkájának eredménye, mesterien komponált, megrázó és az olvasó érdeklődését mindvégig fenntartó mű" – olvasható a könyv ajánlójában.

Péterfy Gergely művéből a Literán is olvashatnak részleteket (a Magasiskola rovatban és egy szövegrészt Kitömve címmel), a díjazottal, aki korábban elnyerte a Litera-díjat is, 2010-ben készítettünk nagyvizit-interjút,Reményteli mítosz és A mentális Róma címmel. Péterfy Gergely írásaiból és írásairól többet dossziénkban olvashatnak.

A testület összetétele titkos volt. Jeligés, online szavazást követően a végső döntés meghozatalakor találkoztak először. A zsűri tagjai: Szegedy-Maszák Mihály, a zsűri elnöke, zsűritagok: Bazsányi Sándor, Károlyi Csaba, Keresztesi József, Nagy Gabriella, Reményi József Tamás, Saly Noémi.