Porondon a Parádé

Mekkora "áldozattal" jár, és mennyi erőfeszítést kell tenni ahhoz, hogy az ember saját országában homoszexuális állampolgárként szabadnak érezhesse magát? Ezt a kérdést járja körbe Srdjan Dragojevic tragikomikus elemekkel átszőtt filmje, mely az idei Berlini Filmfesztiválon három díjban is részesült.

Furcsa pár

Limun (Citrom) középkorú volt dél-szláv háborús veterán, régi alvilági kapcsolatokkal. Még csak nem is sejti, hogy mennyire "más" körökben fog mozogni, amikor menyasszonya felkér egy meleg esküvőszervezőt, Mirkót (aki egyben melegjogi aktivista is), hogy tervezze meg az esküvőjüket. Az egyik ruhapróbán kiderül, hogy állatorvosuk, Radmilo és Mirko egy párt alkotnak. Nem sok kell Limunnak, azonnal vérig sérti őket nyers, homofób fröcsögésével, így Mirko eláll az esküvőjük szervezéstől. Limun menyasszonya emiatt elhagyja a férfit, és csak akkor hajlandó visszatérni hozzá, ha a maffiózó régi kapcsolatai révén segít megszervezni a védelmet az első Meleg Büszkeség menethez. Ráadásul egy időre még néhány melegjogi aktivista barátot is elszállásol a lakásban. Limun, hogy visszakapja menyasszonyát, kénytelen-kelletlen összefog Radmiloval, hogy annak piciny, pink színű járgánya segítségével felderítsék Limun egykori szerb, horvát, bosnyák és albán háborús bajtársai kapcsolatait.

[img id=320955 instance=1 align=left img]Gay vs. Straight

Az egyik legtutibb poénrecept, ha összeáll két ellentétes életfelfogással és jellemvonással bíró személy, akik az általuk bejárt közös úton végül egymásra hangolódnak. Itt sincs ez másképp csak annyiban, hogy itt tényleg szögegyenesen "más" az egyik karakter. Míg Radmilo a maga módján kissé nárcisztikus, érzékeny lélekkel megáldott csupaszív mackó, addig Limun egy lezser, szűklátókörű macsónak tűnő durva pokróc, aki kínosan ügyel arra, hogy hátsófertálya nehogy veszélybe kerüljön a meleg útitárs révén. Bár Radmilo nem zökkenőmentesen megy át a katonatársak rostáján, de végül visszatérve a katona toborzó körútról a kőkemény "straight" veterántársak és a lágy "gay" aktivisták egy mindenre elszánt ütős kis csapattá formálódnak.

Tragikomédia-roadmovie egyveleg

Dragojevic filmje egy komoly társadalmi problematikára hívja fel a figyelmet, a homoszexualitás elfogadására, ami Szerbiában, ha lehet még nehezebb ügy az elnyomó homofób többség miatt. A tragikus szála a filmnek Mirko melegjogi aktivista tevékenységéből indul ki, akinek régi szívügye egy Belgrádi melegfelvonulás neonáciktól mentes lebonyolítása, amiben még csak a rendőrség sem támogatja. Mindeközben Limun karaktere is fejlődésen megy keresztül, ugyanis ráébred arra, hogy a háború alatt ő is mindvégig az emberi szabadságjogokért harcolt, így egyre inkább képes lesz azonosulni az aktivistákkal, még akkor is, ha szembekerül neonáci fiával. Sok helyen a humor és a roadmovie-ra emlékeztető kalandtúra, igazi tradicionális balkáni dalokkal ellensúlyozza az amúgy valóságos alapokból táplálkozó történetet. De mivel végkifejlet tragédiába torkollik, ezért mégsem képes az ember felhőtlenül felállni a székéből.

Kiknek ajánljuk?
– Mindenkinek, aki nyitott e téma irányában.
– Akik szeretik a tragédia és vígjáték elegyéből fakadó különös hangulatot.
– A balkáni filmek és tájak szerelmeseinek.

Kiknek nem?
– Homofóboknak.
– Akik ugyan nem súlyosan homofóbok, de szeretik távol tartani magukat az ilyen történetektől.
– Akiket nem foglalkoztat ez a társadalmi probléma.

PORT.hu: 7/10
IMDb: 7,7