Programok a karácsony előtti péntekre

Még egy hét és itt van a karácsony. A készülődés közben nem árt pihenni egy kicsit, ehhez válogattunk össze néhány érdekes programot.

MÁV Szimfonikus Zenekar: Koncert Plusz

ISON, december 17., 17:00-22:00

Beszélgettetek már egy sör mellett Sibeliusról és Sosztakovicsról? Akkor eljött az idő, december 17-én pont ez fog történni. A Koncert Pluszt olyan fiataloknak találták ki, akik érdeklődnek a komolyzene iránt. Az előadás eszközt ad a koncertlátogató kezébe ahhoz, hogy a zenehallgatás komplexebb élménnyé váljon. Dénes-Worowski Marcell és Seidl Dénes izgalmas információkat osztanak meg a koncert műsorával kapcsolatban, bemutatják a zeneszerzőket és a darabokat, keretbe helyezik a komolyzenei koncertet.

Ephemere

Müpa Kültér, december 17., 17:30, 19:00

Egészen friss formáció az Ephemere, amely 2020 óta működik zenekarként. Alapvetően Caussanel Izabella és Orbay Lilla párosát fedi, akik számos közreműködővel, többféle felállással mutatták már meg dalaik sokszínűségét, a jazzkereteket népzenei elemekkel tűzdelő, néha populárisabb impulzusokat is beépítő fúziós világot, amelyen belül persze a két énekhang játékosságának, egymásra hatásának jut a főszerep. Folk-jazz magyar, francia, angol nyelvű dalokkal, hosszan velünk maradó felvillanásokkal.

Adventi est - áriák, dalok

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye, december 17., 18:00

A koncert az Ifjú tehetségek a Zenei Gyűjteményben sorozat része, melynek célja, hogy lehetőséget adjunk a zenei felsőfokú képzésben részt vevő hallgatóknak és a pályájuk elején álló, már végzett zenészeknek a bemutatkozásra. A változatos műsorban gyönyörű dallamok csendülnek fel - részben az advent jegyében. Közreműködik Hunyadi Donatella, Karádi Patrícia, Majercsik Júlia (mezzoszoprán), Szenthelyi Krisztián (bariton) és Foskolos Bettina (zongora).

Anna Karenina befejezetlen története

KuglerArt Szalon Galéria, december 17., 19:00

Anna Karenina befejezetlen története egy lakásban: egy középkorú férjes asszony (Gryllus Dorka) életében először (és utoljára) szerelmes lesz egy nála tizenkét évvel fiatalab,  gazdag fiatalemberbe (Bárnai Péter). Az egyetlen probléma, ami a szerelmesek törvényes útjába áll megoldhatatlanná növekszik: a befolyásos férjjel (Mátrai Lukács Sándor) való hivatalos egyezség a válásról. Hogy történhet meg egy anya életében, hogy gyermeke a boldogságának útjában áll? Mit kellene feláldoznia a szabadságáért cserében? A Trojka Színházi Társulás feldolgozásában a színészek több szerepet játszanak. Közvetlen és természetes módon hangolják át a nézőket egy családi történet privát tanúivá.

Egy német sors

6szín, december 17., 19:00

Brunhilde Pomsel élete és tanúvallomása alapján. Brunhilde Pomsel 1933-ban lépett be a Nemzetiszocialista Pártba. Nem elvi meggyőződésből, kizárólag a karrierje érdekében. A Propagandaminisztériumhoz került, Joseph Goebbels titkárnője lett. A deportálásokból semmit sem látott. Nem tudott a koncentrációs tárborokról. Arról sem, hogy a Propagandaminisztérium meghamisítja a híreket. Goebbels szövegeit gépelte ugyan, de érteni nem értette. „Jelentéktelen kis pontnak” látta magát, aki, ha akart volna, akkor sem tudott volna szembeszállni a hatalommal. Nem érzi magát bűnösnek.

MÁV Szimfonikus Zenekar, vez.: Valentin Urjupin, km.: Kirill Truszov (hegedű)

Zeneakadémia, december 17., 19:00

Két kiváló, fiatal orosz muzsikus vendégszereplése avatja különleges eseménnyé a hangversenyt. Kirill Truszov a MÁV koncertek közönségének régi ismerőse. Szentpétervárott született, nyolcéves korában már zenekari hangverseny szólistája volt. Valentin Urjupin Ukrajnában született 1985-ben, muzsikus pályáját klarinétművészként kezdte, de korán kiütközött karmesteri tehetsége is. 

Budafoki Dohnányi Zenekar: Mozart, Albinoni, Debussy

Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ, december 17., 19:00

A Budafoki Dohnányi Zenekar élén ezen az estén nem karmester, hanem Berán Gábor hangversenymester áll. Az általa összeállított műsorban felcsendül a már gyerekként zeneszerzővé vált Mozart szimfóniája, az eleinte csak "hobbi-zenész" Albinoni kétoboás versenyműve, az est zárásaként pedig Debussy egyetlen vonósnégyesének zenekari átirata.

Függöny fel!

Centrál Színház, december 17., 19:00

A komédia egy színházban játszódik, egy nulla minőségű színdarab turnéra indulás előtti főpróbáján. Az első felvonásban nézőként azt látjuk, amit a szerencsétlen, balfék rendező is, akinek a keze között nem csak a leharcolt tásulata, de a magánélete is széthullik. A második felvonásban ugyanazt látjuk mint az elsőben, éppen csak a turné utolsó előadásán és hátulról. A kulisszák mögül. Ahol aztán végképp minden szereplőről kiderül minden. A színészek közötti személyes konfliktusok a végletekig éleződnek, a kellékek megbokrosodnak, a stressz úrrá lesz mindenkin. A groteszkké vált katasztrófa teljességgel elkerülhetetlen. Az egymásba omlott társulat alig várja, hogy lemenjen végre rájuk a függöny.

Jazzliget Plusz - Sárik Péter Trió ft. Falusi Mariann, Berki Tamás

Erzsébetligeti Színház - Corvin Művelődési Ház, december 17., 19:30

A színpadon egy exkluzív koncert keretében láthatjátok az ország egyik vezető jazz együttesét, a Fonogram-díjas Sárik Péter Triót, az Artisjus-díjas jazzénekesnőt, Falusi Mariannt, valamint az Artisjus- és Máté Péter-díjas zenészt, zeneszerzőt, énekest, Berki Tamást!

Szerb Antal Száz verse - Bálint András estje

Radnóti Színház, december 17., 20:00

Szerb Antal Száz verse. A cím megtévesztő. Nem száz vers hangzik el, hanem egy bámulatos műveltségét szertelen csacsogással elfedő, végtelenül szerény és éppannyira csodálatos író-olvasó-szerkesztő-fordító-tanárember elevenedik meg a színpadon. A magyar kulturális élet megkerülhetetlen alakja, akit maga alá gyűrt a történelem. 75 évvel ezelőtti halála tragikus volt és értelmetlen. De amíg van nézője-olvasója, Szerb Tóni – „mert az Antal az olyan komoly, mint egy tanköltemény, és olyan csúnya hangzású, mint egy cseh szonett” – félbeszakadt életművén keresztül Szerb Antal tovább él.

A nagy visszatérők

Budapesti Távmozi, december 17., 20:00

Max Barber producer (Robert De Niro) új filmje hatalmas bukás a mozikban. Mivel emiatt az adósságát sem tudja visszafizetni, a hírhedt maffiafőnök, Reggie Fontaine (Morgan Freeman) markába kerül. Max úgy próbálja menteni az irháját, hogy meggyőzi Reggie-t, finanszírozzon egy újabb forgatást. Ez azonban már nem a nézők kedvéért készül, csupán azért, hogy egy biztosítási csalással óriási összeget zsebeljenek be. A vén, részeges főszereplő, Duke Montana (Tommy Lee Jones) azonban áthúzza minden számításukat…

Térey János

Müpa Üvegterem, december 17., 20:00

Az utóbbi néhány évtized talán legtündökletesebb, legnagyobb ívet befutó, témáit és hangfekvéseit tekintve legváltozatosabb, műfaji ajánlatokban legbőkezűbb, így tehát legtágabb értelemben vett költői pályája: az 1970-ben született és 2019-ben elhunyt Térey Jánosé.

Dés László Free Sounds Quartet

Opus Jazz Club, december 17., 20:00

Dés László, Lukács Miklós, Dés András és Fenyvesi Márton nemzedékeken átívelő, szabad zenét játszó zenekara 2019 elején állt fel. Elgondolásuk, hogy az amúgy is nagy zenei szabadságot feltételező jazz műfajának végsőkig tágítsák a kereteit. Csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével.

Kubai ritmust és latin hangulatot hozott Lady Szomjas