Színház

Függöny fel!

komédia, 2 felvonás, magyar, 2013.

Értékelés:

44 szavazatból
Szerinted?

Michael Frayn riporterből lett drámaírónak akkor jutott az eszébe a Függöny fel! című komédia ötlete, amikor kis híján elaludt egy barátja színdarabján a nézőtéren, és hirtelen arra ébredt rá, hogy a színház mennyivel viccesebb hátulról, a színfalak mögül, mint elölről.

Ez 1982-ben történt Londonban, ahol ezt a komédiát egyből az év legjobb vígjátékának választották meg. 1992-ben filmet forgattak belőle, Michael Caine-nel a Rendező szerepében.

A komédia egy színházban játszódik, egy nulla minőségű színdarab turnéra indulás előtti főpróbáján. Az első felvonásban nézőként azt látjuk, amit a szerencsétlen, balfék rendező is, akinek a keze között nem csak a leharcolt tásulata, de a magánélete is széthullik. A második felvonásban ugyanazt látjuk mint az elsőben, éppen csak a turné utolsó előadásán és hátulról. A kulisszák mögül. Ahol aztán végképp minden szereplőről kiderül minden. A színészek közötti személyes konfliktusok a végletekig éleződnek, a kellékek megbokrosodnak, a stressz úrrá lesz mindenkin. A groteszkké vált katasztrófa teljességgel elkerülhetetlen. Az egymásba omlott társulat alig várja, hogy lemenjen végre rájuk a függöny.

A különös színházi szerencsétlenségben, a mindennap katasztrófáiban ismerhet magára a néző. Arra, amikor az alkalkalmatlanság és a tehetségtelenség okvetlenül maga alá temeti mindazokat, akik képtelenek megoldani az életüket és adottságnak fognak fel mindent, amin egyébként változtathatnának.

Mindeközben persze mindenki leesik a székről a röhögéstől.

A(z) Centrál Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. október 18., Centrál Színház

Stáblista:

Szereplők

Dotty (Mrs. Clackett)
Lloyd (Rendező)
Garry (Roger Lillicap)
Brooke (Vicki)
Poppy (Rendezőasszisztens)
Frederick (Philip Brent Sejk)
Belinda (Flavia Brent)
Tim (Ügyelő)
Selsdon (Betörő)

Alkotók

márc. 27.
  • Nagyszínpad
ápr. 07.
  • Nagyszínpad
ápr. 13.
  • Nagyszínpad

Hozzászólások

8/10
A Jobbik Részem 2022 okt. 23. - 15:47:43 8/10
Az emberek szeretnek nevetni. Ennek az előadásnak a legnagyobb előnye, hogy aki finnyás, depis, elitista, bármilyen, az is legalább kétszer-háromszor felnevet. Aki pedig szeret nevetni, annak egy kiváló előadás. Nekem Schmied Zoli és Botos Éva volt 2022. október 14.-én 10/10-es, de szerintem ez ízlésenként és esténként változó. Nekem 10 évvel ezelőtt a Jiri Menzel verzió jobban tetszett.
10/10
Morello777 2019 márc. 30. - 21:41:45 10/10
10/10
roemee 2018 okt. 15. - 06:16:40
Szörnyü, eröltetett humorú, élvezhetetlen, vásári komédia.
10/10
Vrízea 2018 máj. 29. - 21:48:14 10/10
Többször voltam mostanában színházban,de ez a darab mindent vitt.Fergeteges.Legfőképpen Lia miatt
szerettem volna megnézni,de mindenki nagyon jó volt benne.Az elején kicsit tartottam tőle,hogy Bereczki túl tolja a szerepét,de nem,nagyon jó volt ő is.Sőt,nekem egyre jobban tetszett a darab,és számomra nem volt hosszú,én még bírtam volna tovább is nézni. :-) Könnyesre röhögtük magunkat,mi is tuti megnézzük még egyszer!
Nálunk azóta szlogenné vált,amit Selsdon mondott később a "nehéz megszokni a nyugdíjat"-ra,amikor a többiek súgtak neki. :-):-):-)

***spoiler***
Bereczki lépcsős esése is nagyon ott volt,nem is látszott,hogy kamu.Ügyes!
.....és amikor Lia "becsattog" a dagiruhájába,igazi ruha nélkül? Óriási!!!!
Vagy az a fej,amiket Cserna Antal vág. :-)
De tényleg mindenki jó!!!Nagy-nagy gratuláció az összes színésznek,és Puskás Tamásnak is.

10/10
8/10
doktormacko1 2018 márc. 24. - 19:03:17 8/10
8 / 10 Jó az előadás , de nekem egy kicsit hosszúra sikeredett. Ez három felvonásos darab két részben.
10/10
calella 2017 márc. 08. - 09:03:09 10/10
Tegnap láttam, valóban fergeteges darab. Mi is valószínû elmegyünk rá még egyszer. A legjobb, amit az elmúlt években láttam!
10/10
kisgidus 2014 nov. 23. - 15:40:43 10/10
az évtized vígjátéka:) amúgy is imádom a centrál darabjait, de ez messze a legjobb hosszú idõ óta. én minden alkalommal Szemenyei Janival láttam ugyanis Bereczki Zolitól a hideg ráz és egy fillért sem adnék hogy lássam,igaz elképzelni sem tudnám, mert Jani annyira jó a szerepében, de említhetném Botos Évát, aki szuperül hozza a karakterét. a legzseniálisabb mégis Cserna Tóni, aki sírásig nevettetett minket. decemberben ismét megyünk, mert ez megunhatatlan. két órára elfelejti az ember az életét és csak nevet és nevet...
1/10
gyedi@ 2014 máj. 27. - 16:39:26 1/10
Az elsõ csalódás a Centrálban.
Elviselhetetlenül, fájdalmasan gagyi "humor".
Elképzelni nem tudom, hogy mi tetszett azoknak, akik jó írtak róla, és irigylem õket.
1/10
9/10
Mandzsi 2014 márc. 13. - 08:43:14 9/10
Nekem is nagyon tetszett! Iszonyatos meló lehet ezt a darabot játszani...Jó volt benne mindenki
Azt ma sem értem, hogy Bereczki Zoltán, hogy a csudába tud a lépcsõn úgy "lepattogni" ahogy. Nagyon profi!!! :))))


Talán csak egy pici kritika: kissé hosszúra sikerült, de mindenképp ajánlom mindenkinek!
10/10
Nira1900 2014 márc. 03. - 19:15:44 10/10 Előzmény 1101825
Akkor úgy látszik, kétszer sem elég megnézni. :-)

Én a másik szereposztással láttam, de Szemenyei János is remek volt mint Garry.
1101825 2014 febr. 27. - 16:09:07 Előzmény Nira1900
Csatlakozom az elõttem szólóhoz. Vele szemben én már másodszor láttam a darabot, de még mindig voltak pillanatok, amikor az volt az érzésem, hogy lemaradtam egy-egy poénról. Mindenki remek a darabban, de nekem a Bereczki Zoli és a Pokorny Lia tetszettek a legjobban! Nagyszerû társulat, kitûnõ rendezés. Mindenkinek csak ajánlani tudom az elõadást aki felhõtlen kikapcsolódásra és vidámságra vágyik.
10/10
Nira1900 2014 jan. 07. - 23:55:30 10/10
Nagyon jó volt, a könnyeim folytak a nevetéstõl. Azt sajnáltam egyedül, hogy nem tudtam figyelni az összes apró humorra, mert sokszor minden egyszerre zajlott a színpadon, a rengeteg abszurd mozzanat - csak kapdosta az ember a fejét... Érdemes lenne még egyszer megnézni, biztosan ugyanennyire élveznénk. :-D
10/10
FElepHánt 2013 okt. 18. - 17:01:49 10/10
FeHér Elephánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu
Jiri Menzel szigorúan ellenõrzött hajdani Új Színházi rendezése, két unalmas felvonásban meglehetõsen érdektelenné sikeredett. Annál ütõsebb ez az elõadás, messze túlmutat a bohózati elemek, szokvány félreértések jól ismert komikumán: nyugodtan nevezhetjük káprázatos bravúrnak!
Az elsõ felvonás kettõs tanulópálya, Schmied Zoltán erélyes rendezõi utasításait követve, a társulat bepróbálja a darabot, a közönség pedig, derûsen szórakozva ismerkedik a szituációkkal. Ennek igazán a második részben lesz nagy jelentõsége , ahol ugyanazt hátulról, a színfalak mögül követjük és csak a hangját halljuk a színpadi eseményeknek. A konfliktusok
a nagyszerûen megalkotott karakterek jellemvonásaiból erednek, Pokorny Lia Dottyjának feledékenységét önálló életre kelõ szardíniák, tömött zsírpárnák táplálják, Cserna Antal tüneményesen bávatag, még azt se tudja, mikor is játssza a gatyahõs Fredricket, mikor a burnuszos arab sejket.
Kozmikus sebességgel lépcsõzik fel-le Bereczky Zoltán, míg Papp János az érett alkoholizmus ezoterikus fölényével komédiázik. Puskás Tamás gondos elemzéssel segíti az együttes munkáját, feszült várakozást keltve a folytatás inverziós tere irányában. Mert a szünetben Bagossy Levente díszlete 180 fokos fordulattal immár (színpad)fenekét mutatja, felfokozva a kukkolós vágyakat.
Egyre nagyobb iramban bonyolódnak a problémák, semmi sem stimmel, a szereplõk teljesen elvesztik a fonalat, a magánéleti nézeteltérések katasztrofális következményekkel fenyegetik a számunkra most már láthatatlan színpadi elõadást. Eszeveszett forgatag, tizedmásodpercre szinkronizált mozgások, mérhetetlen fegyelemmel összehangolt totális káosz!
Puskás Tamás fantasztikus energiával, sziporkázó ötletességgel vezérli a csúcsra csapatot, zuhog a poén-áradat, szinte követhetetlenek az abszurd komikum egymásra rétegzõdõ képei.
Botos Éva, aki e régebbi elõadásban is emlékezetes tudott lenni, most az erotikus kikapcsolódásra éhes Belindaként szenvedélyes sugárzással élteti szerepét, az összeomlás felé tartó színpadi elõadást pedig villámgyors akciókkal próbálja a helyes mederbe terelni. A debütáló Szilágyi Csenge a szöveg adottságainál sokkal többet hoz ki figurájából, a hahotaorkán tombolásában egy csipetnyi mélyebb, tragikusabb emberséget képes felmutatni. Vári-Kovács Péter sete-sután botladozva, értetlenül téblábol az áttekinthetetlen zûrzavarban, Buster Keaton-i árnyalatokkal erõsítve ügyelõi jelentéktelenségét.
Igazi meglepetés számunkra Ágoston Katalin, aki az alternatív sztárlett magába forduló merevségét, tüntetõ kívülállását tökéletes belsõ azonosulással jeleníti meg. Már-már azt hisszük, depresszív lénye determinálja alakítását, mikoron hisztérikus kitörésének koloratúrája jelzi színészi alkatának imponálóan tágas spektrumát.
A titokzatos harmadik felvonás nyíltszíni átforgatással kezdõdik, megtudjuk, milyen a produkció egy vidéki turné sokadik napján, a változatosság kedvéért, most elölrõl... Teljesen kimerültünk már a virtuóz humor eszelõs cunamijában, de még így is módfelett élvezzük a csõdbe torkolló elõadás fergeteges agóniáját. Aztán végre kikiabálhatjuk örömünket, gátlástalanul ünnepelhetjük a szédületes társulat feledhetetlen teljesítményét, egy felszabadító, igazi nézõbarát szuper-produkciót.