Programok szombatra

Végre megint hétvége! Jöhetnek a jobbnál jobb programok. Ma is összegyűjtöttünk egy csokorra valót a szombati kínálatból.

Kreatív kert gyerekeknek

Füvészkert - ELTE Botanikus Kert, június 12., 10h, 11.15h

Növényismeret, növényültetés, alkotás 3-10 éves gyerekeknek. A foglalkozások két modullból állnak: 1. keresgélős séta a Füvészkertben, növényismertetéssel. 2. hazavihető növény ültetése, gondozási tanácsok. Ágyásokban levő növények ültetése, gondozása, szüretelése. Minden foglalkozás más, nem kapcsolódnak össze. Mindenki készüljön a beültetett növény hazaszállítására - vigyetek magatokkal egy zacskót vagy kis kosarat...

Tárlatvezetés az Új világ született kiállításon

Várkert Bazár, június 12., 10h

A világháború maga alá temette a régi világot, következménye egy újabb világégés, majd a hidegháború lett. Európa testvérháborúban vérzett ki, hogy a 20. századot már Amerika és Oroszország uralják. A kiállítás a boldog békeidőktől a háborús lelkesedésen át a keserű kiábrándulásig vezeti el a látogatókat.

A négyszögletű kerek erdő

Online, június 12., 11h

A gyerekkönyveket általában felnőttek írják. Egyrészt jól van ez így: ha gyerekek írnák, tele lennének mindenféle képtelenséggel, nem győznénk kapkodni a fejünket, ahogy olvassuk őket, ráadásul alighanem a helyesírás is okozna némi sopánkodnivalót, nem is beszélve – ó, borzalom! – a külalakról. Arról pedig, hogy mit mívelnének a büdös kölkei minden gyerekkönyvek legfontosabbik részével, a tanulsággal, jobb nem is beszélni.

Asztro-matiné ‘Meteoritok’ - csillagászat (nem csak) gyerekeknek

Svábhegyi Csillagvizsgáló, június 12., 11h

A csillagászok igazából nagyra nőtt gyerekek – például szeretik a nagy durranásokat vagy sokat kérdeznek… A program során a gyerekek könnyen érthető, de annál színesebb nyelvén magyarázzák el az univerzum érdekességeit, interaktív módon mutatják be a jelenségeket, és megválaszolják a gyerekek sokszor egyszerűnek tűnő, de fogas kérdéseit. 

Dinasztiák Születésnap

Fővárosi Nagycirkusz, június 12., 15h

A Dinasztiák a világhírű magyar artistaművészet előtt tiszteleg. A június 4. és augusztus 22. között megtekinthető műsorban háromhetente különböző fellépőket és számokat láthat a közönség, összesen pedig több mint 100 kiváló hazai artista lép majd a porondra. Fellép többek között a Porond Ifjú Csillaga-díjas, Guinness-rekorder Richter Kevin és csoportja új deszkaszámával, a Weiss Jr. csoport fliegende produkciójával, a Donnert, Richter és Ádám cirkuszi dinasztiák tagjai pedig közösen adnak elő egy lovasakrobata számot.

Kurátori tárlatvezetés a Térügyek című kiállításban

Kelenföldi református templom, június 12., 16h

A Spatial Affairs kiállítás célja a fizikai és digitális jelenlét kapcsolatának és egymásra utaltságának elemzése modern, konceptuális és kortárs műveken, valamint manifesztókon keresztül. A tárlatvezetést tartja: Feigl Fruzsina és Jan Elantkowski kurátor asszisztensek.

Alföldy-Boruss Csilla orgonahangversenye

Kelenföldi református templom, június 12., 17h

Műsoron: Scheidemann, Buxtehude, Walther, Mendelssohn és Johann Sebastian Bach művek.

Ricsárdgír + Galaxisok

Budapest Park, június 12., 18h

Mi történik akkor, amikor az ország egyik legelborultabb formációja találkozik egy olyan együttessel, akik a melankóliát mesterien formálják zenévé? Azt az alternatív valóságot, ami ekkor születik, hamarosan megtapasztalhatjátok a Parkban! Vajon el tudják játszani a saját számaikat? Lefogytak vagy meghíztak? Ismerik Badiny Jós Ferenc munkásságát? Élőben minden kiderül.

Classicus Quartet: Das wohltermperierte Streichquartet - G

BMC - Koncertterem, június 12., 18h

Bevezetőt mond Molnár Szabolcs zenetörténész. Műsoron: Haydn: G-dúr vonósnégyes, op. 77, No. 1, 
Debussy: Vonósnégyes, op. 10, Mozart: g-moll kvintett, K. 516. Hallgassátok meg élőben!

Legénybúcsú

Játékszín, június 12., 19h

A mai magyar szórakoztató színpadi művek palettáján garantáltan új színfolt lesz majd ez a komédia. A Legénybúcsú helyszíne egy szálloda, ahova két jóbarát érkezik, egyikük azonban alaposan megkeveri a szálakat...

Az úrhatnám polgár

Eiffel Műhelyház, Online, június 12., 19h

Lully és Molière öt felvonásos balettkomédiáját 1670-ben mutatták be a chambord-i kastélyban. Nagyszabású, hosszú órákon át tartó összművészeti esemény volt ez, ahol találkozhatott a próza és a zene, megfért egymás mellett a történetmesélés és az időtlen, közegtelen muzikális öröm. Mindeközben a nézők kedvük szerint ettek, ittak, és élvezték az estét egy elképesztő helyszínen: az óriási vadászbirtokot övező erdő közepén. Ennek a miliőnek a megidézésére tesz kísérletet az előadás, amely a Molière-darabot kiindulópontként használja.

A vörös oroszlán

Online, június 12., 19h

A könyv alaptémája egy elixír, maga a Prima Materia, amely halhatatlanná tesz. A történet 1535-ben indul, és háromszáz évvel később ér véget. Újabb és újabb életeken és halálokon át követhetjük végig egy nyughatatlan lélek reinkarnációs fejlődéstörténetét. Venczel Vera számára a vígszínházi színpadi változatot a rendező, Bodor Böbe, és a drámaíró-dramaturg, Lőrinczy Attila készítette el.

Sun-Mi Hong Quintet, vendég: Song-Yi Jeon (KR/IT/UK)

BMC - Opus Jazz Club, június 12., 20h

Ezen a koncerten a szintén dél-koreai származású énekes és zeneszerző, Song YI Jeon csatlakozik az ötösfogathoz. Song YI saját zenéjében ügyesen ötvözi a modern jazz harmóniáit és páratlan ritmusképleteit az énekelhető dallamokkal, amelyek azonnal megragadják a hallgatót. 

Vasárnap mondd el!

Online, június 12., 20h

Ez a bensőséges, egyfelvonásos, egyszereplős, elejétől végig dalokból álló színdarab – mely nem mellesleg Andrew Lloyd Webber néhány legszebb, legszívhezszólóbb dalát is tartalmazza – tökéletes lehetőséget nyújt minden énekes színésznőnek arra, hogy önmagát és tehetségét megmutathassa.

25. Duna Karnevál Gála

Margitszigeti Szabadtéri Színház, június 12., 20h

A művészeti együttműködésben megvalósuló különleges „best of” előadásban a Duna Művészegyütteshez és a Magyar Állami Népi Együtteshez neves hazai táncegyüttesek és zenekarok csatlakoznak.

Holdsarló és Vénusz-vadászat az alkonypírban!

Svábhegyi Csillagvizsgáló, június 12., 20.25h

Látványos együttállás és égi parádé vár napnyugta után, a vörösesen derengő ég alján! 
A telivénusz és a vékony holdsarló mértani alakzatba állnak, csábítva a szabad szemes gyönyörködésre és a távcsöves észlelésre. A megfigyeléshez felmehettek a kutatóépület pazar látványt nyújtó tetőteraszára, és napnyugta után gyorsan elkezdhetitek megkeresni a Vénuszt, hogy még azelőtt elcsíphessétek, hogy túl alacsonyra kerülne.

TáncszínházON - Székesfehérvári Balett Színház: Hattyúk tava

Online, június 12., 20.30h

"A Hattyúk tavát, a sokak által ismert klasszikus balett verziójához képest másként, más megvilágításban kívántam újrafogalmazni. Az én olvasatomban Siegfried egy meghasadt tudatú fiatalember, akit gyermekkori, édesanyjával való viszonyából eredő traumái fogva tartanak..." (Egerházi Attila).

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Városmajori Szabadtéri Színpad, június 13-ig

Az idén 10 éves jubileumát ünneplő Margó Irodalmi Fesztivál június 13-ig a korábbiakhoz hasonlóan színes és izgalmas irodalmi és zenei programokkal, de ezúttal új helyszínen, a Városmajori Szabadtéri Színpadon és a Bookline támogatásával várja mindazokat, akik kíváncsiak a legfrissebb megjelenésekre, egyedi zenei-irodalmi koprodukciókra vagy a rég nem látott írókra.