Rózsatövis

Vajon miből eredhet az a szomorúság, amit egy "már majdnem tizenöt éves" lány csak az orrába dugott kismacska farkakkal gyógyíthat? Természetesen a szerelem és a szexualitás még alig ismert érzései felé beteljesületlenül törekvő vágyaiból.

Az egyre zavarosabb lelkivilágot élő Roudoudou-t anyja pszichológushoz küldi. A lány azonban barátnőjét kíséri oda minden alkalommal maga helyett, hogy így ő az előtérben egy hozzá hasonló korú fiúval, a lányokkal szemben nagyon gátlásos Romain-nal várakozhasson. Szelídíti őt, a maga módján. Mindig kicsit közelebb ül a hallgatag fiúhoz, néha meg vadócként lesmárolja. A film kettejük mindennapos küzdelmét mutatja be, melynek során szűnni nem akaró kíváncsisággal kutatnak szexuális érettségük legfőbb bizonyítékai után. Roudoudou úgy látja, hogy akkor érne célt, ha nyomban megnőne a melle, így hát szinte állandóan erre koncentrál. Ám egy reggel azt kell észrevennie, hogy vágya az éjjel teljesült, de csak félig, mert csupán az egyik nőtt meg. Rosszat sejtve, pánikszerűen rohan a nőgyógyászhoz, vizsgálat közben megpofozza, majd kérdések özönét ömleszti rá, miközben elfelejt szünetet hagyni a válaszoknak, aztán viharosan távozik.

Egy másik reggel kis híján szexfilmet forgat saját családja körében, amint azok egyszerre végzik szükségleteiket a fürdőszobában. Meztelen apunak és meztelen anyunak az orgazmusról kellene azonnal nyilatkozni Roudoudou váratlanul rájuk törő kamerája előtt. Kérdéseire persze nem kap igazi válaszokat, hiszen mit lehet mondani egy szédületes sebességen pörgő türelmetlen szűz kamasznak, aki úgy ontja a kérdéseket, mintha egyik napról a másikra a Káma Szútra használati utasítását mixeleték volna a fejébe. Roudoudou az utcán halált megvető bátorsággal és mániákusan gyakorolja a nőiesen csábos viselkedést. Ám igazi megmérettetése, egy harminc éves fiú szívének megérintése még meghaladja erejét. Eközben saját életében Romain is világ felfordító eseményeket él meg. S kettejük életében ez a káosz mindaddig tart, amíg meg nem sejtik, hogy a válaszokat nem a felnőttektől kapják majd, hanem egymás hasonló léptékű világában lelhetik meg. Ekkor visszatér elvesztett türelmük.

Tizenéveseknek és szüleiknek egyaránt van mit megtudnia Roudoudou-tól és Romain-tól a testi vágyról, mely hirtelen üti fel a fejét egy kamasz lelki világában és kíméletlenül utat tör magának a megismerés tilalmas útjain. A két fiatal aztán biológiai csodához méltó ellenálló képességgel szerzi be első kötelező sérüléseit a vad hajszában. A Rózsatövis franciásan könnyed és finom humorral megalkotott film, mely cseppet sem finomkodva nyúl egy kényes témához, a kamaszkori szexualitáshoz. Az életveszélyes játék buktatóit bemutatva sem veszíti el egyensúlyát, s hitét a meredek utakon, de végül mégis célhoz érő kamaszokban.