Sárkányt receptre minden gyereknek

A két hete bemutatott európai animációs sárkányprodukció helyett véletlenül foglaltunk jegyet az amerikai tűzokádós mesefilmre a pécsi plázamoziban, de egyáltalán nem bántuk meg. Az Így neveld a sárkányodat 3d-s vetítéséről a gyerekek azt mondták a film végén, hogy csúcs volt, én meg annak örültem, hogy közben látványosan szórakoztatva tanulságos.

A Dreamworks filmje ijesztő világgal indít. Hibbant szigeten a vikingek akkor számítanak valakinek, ha már öltek sárkányt. Azok ugyanis rabolják az állataikat és közben keményen okádják a tüzet a házaikra. Az ellentét feloldhatatlannak tűnik ("akkor vagy valaki, ha öltél sárkányt" vs. "a sárkány mindig ölni akar"). A hardcore fém- és szőrmecuccokba bújt 200 kilós, Hulk Hoganbe öltött James Hetfieldek között azonban él egy átlagos, hozzájuk képest vékony kissrác, aki csak azért maradhatott itt életben, mert a Taigetosz délebbre van. Hablaty az egyéniségével is kilóg. Amikor egy tisztáson találkozik egy megsebesített sárkánnyal, nem képes megölni, sőt megpróbálja meggyógyítani. Fogatlan a másik főszereplő: őt a regénybeli kis, zöld sárkányból rajzoltak nagy, fekete, néma, szerethető sárkánnyá. Hablaty Fogatlan segítségével folyamatosan fedezi fel, hogy a sárkányok tulajdonképpen szeretni való lények, és minden, amit tudtak róluk, téves. Valójában csak azért fosztogatnak, mert egy hatalmas méretű, tyrannosaurus rex-forma sárkánydiktátor arra kényszeríti őket, hogy etessék.

Cressida Cowell írónő története alapján remek film készült: a cselekmény logikus, arányos, az akciókat jól váltogatják az érzelmesebb, lassabb jelenetek. A filmnek folyamatos lüktetése, állandó lendülete van. Nincsenek erőltetett, kikacsintós felnőttpoénok, a szöveg is követhető. Még a nem verbális kommunikáció is világos. A 8 éves Domonkos, a 6 éves Bálint és Adél egyaránt élvezték a filmet, teljesen lenyűgözte őket. Valószínűleg értették is a fiú folyamatos tapasztalatszerzését, illetve az egymásra találásuk könnyed, elegáns bemutatását, és a vikingek makacssága elleni közös harcot, mert bár 12 éves kor alatt szülői felügyelet kell a filmhez, egyszer sem követeltek magyarázatot.

Végre egy film, amikor a szülőnek nemcsak magyaráznia, értelmeznie nem kell film közben, de üdítőt sem kell adnia, csokit sem kell a táskában keresnie. Ülhettem és - meglepetésre - nézhettem a filmet. Ahogy nem láttam wc-re kimenő, egész sort felállító jelenetet sem. A sárkányok egyébként egyszerre szerethetők fiúk és lányok számára: felváltva mondták, hogy "én a sárkány vagyok", attól függően, hogy az épp félelmetes fenevadként vagy doromboló házikedvencként viselkedett. A történet mellett a látvány a leginkább székhez szögelős: az ovitárs barátnő Adél egy sárkányközeledős jelenetnél azt mondta a fiamnak: "Tutira félni fog, és én is, fogd meg a kezem". És 20 percig el sem engedték egymás kezét.

De nemcsak ezért volt rendhagyó a vetítés. A Pécsi Cinema City ugyanis pedagógusoknak szervezte a premier előtti filmnézést. A cél az volt, hogy a tanárok bátran kapcsoljanak mozilátogatást az oktatáshoz. A film előtti tájékoztatótól kicsit tartottam, nehogy elemezzék a cselekményben rejlő didaktikai lehetőségeket és előre elmondják a sztori konklúzióit, másrészt nehogy kiborítsák a felajzott gyerekközönséget bárminemű Süsü-Kisherceg hasonlóságot vagy filmesztétikumot firtató referátummal. Ehelyett a csoportos kedvezményeket és lehetőségeket ecsetelték osztályok számára, a filmről viszont csak minimális hangzott el: "A címe: Így neveld a sárkányodat. Hát erről szól."

A főszereplők személyiségfejlődése nagy és logikus utat járt be. A film végén a nem a nem szájba rágós tanulság az, hogy Hablaty és a sárkány együtt, egymást kiegészítve képesek teljes életet élni. A vikingek meg azt tanulták meg, hogy jobb egymás mellett békében élni, mint egymástól félni. Azt, hogy ez mind átjött-e a gyerekeknek, persze nem lehet rövid távon tesztelni, de az egész film alatt tapasztalható "vau, hú és azta" feeling bizonyította, hogy teljesen magával ragadta őket. A sárkányszelídítő főhőstől mindenki jobb embernek érezhette magát öt percig, a szülők látványosan engedték ki egymást a kijáratnál, még a régebben ellopott 3d-s szemüveget is elővették volna, ha van ilyen. És ha pontozni kell: 10/9,7. A három tized mínusz csak azért, mert most nyuszi helyett vehetek húsvétra néhány sárkányt.