Sebhelyek

Ezúttal azonban biztos siker várt rá, a producer ugyanis a mindenható Joel Silver volt, aki a Mátrix óta kényszeresen hangoztatja filmjeiben az Isten hozott a való világban szlogen különböző változatait. Maga Seagal is kap egy ilyen mondatot, ezen kívül többször is mondják neki, és ez láthatóan komoly hatást gyakorol az általa alakított figurára. Hiába, a tűzhöz közel már nem tréfál az ember. Szándékosan írtam egyébként láthatót, Seagal színészi kvalitásait is fejlesztette, melyre eddig különösebben nem volt szüksége, legújabb filmjében azonban, hogy kegyetlen kritikusait meggyőzze, több alkalommal merengve elgondolkodik, egyszer a mély bánat is átsuhan arcán, sőt a film végén a döbbenet jeleit is felfedezhetjük játékában.

Vájt szeműek és fanok egy nagyon fontos változást is észrevehetnek Seagal művészetében. A harci jelenetek jelentősen megváltoztak, mely szintén Joel Silver kényszerességével hozható összefüggésbe, aki kung-fu őrületéből egyhamar nem gyógyul ki. Bár Seagal köztudottan aikidózik, amelyet nem a látványosságáért, hanem hatékonyságáért tanulnak hosszú évekig emberek, Silver áthidalta az aikido és a kung-fu közötti nem túl nagy szakadékot, és saját koreográfussal terveztette meg a küzdő jeleneteket. Ez az oka annak, hogy Seagal látványos rúgásokkal hökkenti meg rajongóit, akik eddig az egyszerű, de nagyszerű fogásokat, elvezetéseket, csonttöréseket szokták meg tőle.

Csupán egy dolog maradt a régi, a történet, amely a hagyományokat követve ismét szánalmas, minden fordulata nyilvánvaló vagy képtelenség, és a vége is alulmúl minden eddig látott befejezést. De ez adja meg az ízét ennek a filmcsemegének, mely újabb bizonyítéka Steven Seagal nagyszerűségének, aki az akciósztárok között a legnagyobb, de legalábbis a leghitelesebb. Én, mint nem túl régi rajongó, csak alig egy éve jöttem rá Seagal művészetének titkára, mely egyszeriben változtatta meg filmjeiről a véleményem. Annyit mondhatok, Steven Seagal az egy igaz ember, önmaga hiteles és pontos filmváltozata.

És még valami, a stáblistát ezúttal érdemes megvárni.