Senki nem mondhatja, hogy hétvégén nem lesz mit csinálni!

Az első októberi hétvégén is erős a mezőny a programok tekintetében, lesz itt filmfesztivál, zenei fesztivál, Design Hét, Art Market, szóval mindent bele!

SimpliCity Fesztivál 2019 - The Studios, október 4-5.


A SimpliCity Fesztivál a rend, a tudatosság, a harmónia, a felelősségvállalás rendezvénye, ahol nem mellesleg egy deka szemetet sem termelnek. Elhozzák Neked a legmenőbb bloggereket, gondolkodókat, akik megélik a tudatos és az egyszerű élet hétköznapi boldogságát. A fesztiválon személyes történeteket, példákat, praktikus tanácsokat hallhatsz arról, hogy hogyan egyszerűsíts, lassíts, hogyan élj egyszerűbben. A fesztiválon három témát járnak körül: az idő, pénz és tárgyak témáját. Ha szeretnéd egyszerűsíteni az életedet, ha mindennapjaid céltalannak érzed és nem tudod, hogyan szabadulj ki a mókuskerékből, menj el! Amit SimpliCity fesztiválon találsz: workshopok, előadások, zene, impro színház, mozgás, társasjáték, kapszula gardrób, minimalista konyha kiállítás.

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – Budapest, több helyszínen, október 4-20.


A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – korábban Budapesti Őszi Fesztivál – az elmúlt 28 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városfesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá, játéktérré alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.

Art Market Budapest/Art Photo Budapest 2019 – Millenáris, október 3-6.


A Millenáris Park kiállítási csarnokaiban és parkjában 6 ezer négyzetméternyi kiállítási területen 5 kontinens közel 30 országból érkező 100 kiállító jóvoltából ezúttal is több mint 500 művész több ezer alkotása lesz megtekinthető és megvásárolható. Az Art Market Budapest díszvendége 2019-ben Oroszország, a vásár helyszínén látható gazdag művészeti válogatás köré számos további orosz vonatkozású esemény jön létre. A vásár mintegy félszáz kísérő programja közvetlen találkozási lehetőséget teremt a világ valamennyi kontinenséről Budapestre érkező alkotókkal és művészeti személyiségekkel.

Design Hét Budapest 2019 – Budapest, több helyszínen, október 4-13.


Idén október 4–13. között immár tizenhatodik alkalommal várja az érdeklődőket a Design Hét Budapest fesztivál – a korábbi évek gyakorlatához hasonló felépítésben, de számos újdonsággal. A Design Hét Budapest fesztivál Magyarország legnagyobb designeseménye, melynek fő célja a szemléletformáláson túl a tervezők és vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése és ezáltal a hazai design-ökoszisztéma gazdasági szerepének erősítése. 2019-ben, fennállásának 16. évében a Design Hét Budapest egy több mint százötven eseményt magában foglaló eseménysorozat, mely a társadalmi hasznosságon túl a design gazdasági jelentőségére is kiemelt hangsúlyt helyez, és mely a fővároson kívül több vidéki nagyvárosban is megrendezésre kerül.

Budapest Ritmo 2019 – Budapest, Akvárium Klub, október 4-6.


A Budapest Ritmo a Hangveto és a CAFe Budapest szervezésében 2019-ben is nagy felfedezésekkel, egyszeri és megismételhetetlen koncertekkel, a hazai és külföldi színtér legizgalmasabb fellépőivel várja közönségét. A portugál fado-tól a balkáni rezesekig, szájbőgőtől a cumbiáig terjed a Ritmo idei skálája. A fesztivál hagyományos díszvendég-sorozatának idei szereplője Lengyelország, ahonnan öt zenekar is érkezik.

Nordic Walking nap - Normafa, október 5. 8-18h

 

Ahogyan a népszerű mondás is tartja, ez a sport mindenkiért van. Világszerte óriási népszerűségnek örvend a Nordic Walking sportág minden korosztály körében. A Sportfőváros programsorozat részeként októberben, az igazi ősz első napjain a Normafánál kerül megrendezésre a Nordic Walking nap. A résztvevők számára csoportos túrákkal, oktatással és kalandos programokkal készülnek a szervezők. A programok az óránkénti közös bemelegítést követően kezdődnek, melyet szakképzet oktatók tartanak. A szükséges felszereléseket a szervezők a helyszínen biztosítják.

 

Herosz családi nyílt nap - Őszi Nyílt Nap a HEROSZ Budapesti Állatotthonban - HEROSZ Budapesti Állatotthon, október 5. 10-15h


A HEROSZ Budapesti Állatotthon október 5-én, 10.00 –15.00 óra között tárt kapukkal vár minden két és négylábú érdeklődőt, hogy az Állatok Világnapja alkalmából idén is bárki megismerkedhessen az gazdira váró védencekkel és az
állatotthon munkatársainak felelősségteljes munkájával. A szervezők ezúttal is számtalan érdekes programmal várják a látogatókat. A kutyusokat lehet sétáltatni, a cicákat simogatni, és a kisállatok gondozására, nevelésére vonatkozó kérdésekre is választ kaphatunk. Lesz fleshagility és szolgálati rendőrkutyás bemutató, állatorvosi és fizioterápiás tanácsadás és ingyenes kutyakozmetika. A négylábúak szépségversenyre is benevezhetnek. A kilátogatókat büfé várja házias ízekkel, és nem marad el a garázsvásár és a tombola sem, melynek bevételét az állatotthonban lakó kutyák, cicák, valamint egyéb állatok életkörülményeinek javítására fordítják a szervezők.
A legkisebbeket ingyenes lovaglás és gyereksarok várja!

Social Design Day - Lumen kávézó, október 5. 15-17h

 

A design világában az elmúlt tíz évben felbukkant új szakterületek közül kétségkívül a social design az egyik legizgalmasabb. Ez az új terület a kisebb-nagyobb közösségek valós problémáira fókuszál, melyekre a design módszertanával és eszközeivel kidolgozott megoldásokat vagy megoldási kísérleteket kínál a közösségek bevonásával. Ma már hazánkban is számos social design projekt és törekvés létezik, melyek kulcsszerepet játszanak egy-egy közösség működésében, a társadalmi integrációban vagy épp egy adott jelenség láthatóvá tételében. A program során jelentős social design projektek megálmodóit mutatják be előadás-sorozat és kerekasztal-beszélgetés keretében.

 

4. Asia GasztroFesztivál - AsiaCenter, október 5. 10-20h

 

tt van az ősz, itt van újra… és az Asia GasztroFesztivál is! Október 5-én egész napos kulináris kalandozásra csábít Budapest egyik legnagyobb bevásárló- és irodaközpontja. Mautner Zsófi, Gáspár Bea és Marton Adri látványkonyhai bemutatói mellett ingyenes workshopokkal és kóstolókkal, családi programokkal, többek között Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Opitz Barbi, valamint a Midlife Crisis koncertjeivel várják az érdeklődőket.

 

Szimpla Kutya DOGtober - Állatok Világnapja - Szimpla Kert, október 5.  12h

 

Sokan mondják, hogy a kutyának a kertben van a helye… Mindenkit várunk a Szimpla Kutya kutyabarát vásárra és piknikre október 5-én, 12 órától 18 óráig a Kutyabarát.hu és a Szimpla Kert szervezésében a Szimpla Kertben, ahol a kézműves kellékek, kutyabarát termékek beszerzésén túl az érdeklődők megoszthatják a kutyás városi lét tapasztalatait.

 

Klimt és Schiele: Amor és Psyche – A szecesszió születése - VÁRkert Mozi - Várkert Bazár, október 5. 16h

 

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja a 19. század végi - 20. század eleji Bécs virágzó kulturális életét és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas időszakát mutatja be. A korszakot, amikor új eszmék röppentek fel, amikor Freud felfedezi az emberi psziché mozgatórugóit és amikor a nők és a nőiség, mint szimbólum új értelmezést nyert pszichológiában és a művészetben is.

 

WAMP – Az alkotás öröme – Bálna, október 6. 10-18h


Október 6-án a Design Hét Budapest programjaként vadonatúj helyszínen, a Bálna Budapestben nyitja meg az őszi szezonját a WAMP. A különleges építészeti adottságokkal rendelkező Duna-parti épületben több mint 100 hazai alkotóval és a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum fotókiállításával vár mindenkit Budapest legnagyobb design vására.

Beatles Weekend - Analog Music Hall, október 5-6.

 

Egy szelet Liverpool Budapesten! Az első magyarországi Beatles Fesztivált - a Beatles Weekendet október 5-én és 6-án tartják első nap az Analog Music Hall-ban, második napon pedig a Hard Rock Cafe-ban. A The Blackbirds mellett hallhatjuk a világ elsőszámú John Lennon előadóját, valamint olyan hazai Beatles rajongó sztárok is szerepelnek, mint Petruska, Czutor Zoli, Mikó István vagy a KFT dobosa, Márton András.

 

9. ÁsványBörze a MoM Sportban - MoM Sport Uszoda és Sportközpont, október 5-6.

 

A Lelkes ÁsványBörze egy csodás nyár után újra nyitja kapuit! A folyamatosan bővülő rendezvényeken mindenkire gondolnak, így a szokásos választék - nyers, csiszolt ásványok, ősmaradványok, drágakövek és ezekből készült ékszerek, dísztárgyak - mellett, igyekszenek minden alkalommal egy kis újdonsággal is készülni. Ez alkalommal a Lelkes ÁsványBörze ad helyszínt az Év Ásványa
és Ősmaradványa "legfontosabb" szavazásának, tehát tollakkal elő! A látogatók a nagy döntés előtt közelről is szemügyre vehetik a jelölteket, ugyanis a 2020-as ásványoknak és ősmaradványoknak egy ingyenesen megtekinthető kiállítást és előadásokat is szentelnek. A szavazók között pedig értékes ásványokat sorsolnak ki!

 

UH Fest 2019 - Budapest, több helyszínen, szeptember 29. - október 6.

 

Az UH Fest egyike azon ritka magyarországi eseményeknek, melyet a kalandvágy vezérel: új utakat, kifejezésmódokat kereső zenészek és a felfedezésekre, meglepetésekre nyitott közönség találkozóhelye. 2001 óta számos fesztivál és egyszeri koncert alkalmával több mint ötven ország sok száz zenészét, valamint több tucat hazai tehetséget léptettek fel. Mind a fesztiválok, mind az egyestés koncertek esetében különös hangsúlyt fektetnek a nem konvencionális megközelítések és egyedi, nemzeti színterek bemutatására, melyeket gyakran hagynak figyelmen kívül a helyi médiumok és a nagy tömegfesztiválok szervezői. A szervezők alapelve, hogy a programok összeállításakor átlépjék a szorosan vett műfaji határokat; hogy akár eltérő stílusú és hangvételű előadókat állítsanak egymás mellé; hogy párbeszédeket indítsanak a zenéről.

 

Csillag-képek - 2019 - asztrofotó-kiállítás - Magyar Természettudományi Múzeum, október 5. - november 3.

 

A II. Csillag-Képek kiállításon 50 magyar asztrofotós 100 különleges felvételén keresztül kalauzolja a nézőt Földünk éjszakai tájaitól a Naprendszer égitestjein át a Tejút titokzatos világába, és azon is túl a kozmikus végtelen extragalaxisai közé. A tárlaton megtekinthetőek lesznek a csillagos ég legnívósabb hazai fotósainak munkái, és az idei nemzetközi Év Asztrofotósa díj győztes fotói is.

 

Mintázat és dekoráció - Ludwig Múzeum, október 5. - 2020. január 5.

 

A Mintázat és dekoráció mozgalom az 1970-es években alakult ki az Egyesült Államokban olyan művészek kezdeményezésére, mint Joyce Kozloff, Valerie Jaudon, Robert Kushner vagy Miriam Schapiro. A mozgalom követői radikálisan megkülönböztették magukat az uralkodó művészeti irányzatoktól, például a minimalista vagy a konceptuális művészettől. Nemcsak a hagyományos művészeti fogalmakat kérdőjelezték meg, hanem tágabb politikai, társadalmi kérdésekkel is foglalkoztak, úgy mint a feminista mozgalom törekvései vagy a bennszülött indián közösségek helyzete. A művek tematikai üzenete a tetszetősen dekoratív és megkapóan könnyed esztétikán keresztül került kifejezésre: munkáikkal a képzelőerő és a szín érzékiségét, valamint az élet feltétlen szeretetét ünnepelték.