Sok jó program egy cikkben is elfér

Összegyűjtöttük hétvégére a legjobb programokat, amikkel a kikapcsolódás feltöltődés is egyben.

17. Olasz Filmfesztivál/Mittelcinemafest - Puskin, Tabán, november 6-16.

November 6-16. között rendezik meg idén a budapesti Puskin és Tabán moziban a 17. Olasz Filmfesztivál/Mittelcinemafestet. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén 14 kortárs olasz alkotást nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal. A program többek között olyan filmeket kínál, mint az idei Berlinalén díjat nyert Dafne és a Ragadozók, a több fesztiválon is méltatott Az én lányom, a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon díjat nyert Anyaság, vagy Olaszország idei Oscar-nevezettje, Marco Bellocchio legújabb alkotása, Az első áruló. Premier előtt lesz látható a részben hazánkban készült Medvevilág Szicíliában című egészestés rajzfilm, valamint a magyar származású olasz író, Giorgio Pressburger A fehér közök törvénye című regényének filmes adaptációja. Több alkotóval találkozhat is majd a magyar közönség. A filmek egy részét Szegeden és Debrecenben is vetítik majd.

 

IX. Márton napi Borfesztivál – Danubius Hotel Gellért, november 7-10.


November 7-10. között immár kilencedik alkalommal hívja vendégeit Budapest legizgalmasabb Márton-napi borfesztiválja a főváros legszebb palotaszálló épületébe, a Danubius Hotel Gellértbe, ezúttal Karinthy Frigyes Így írtok ti című művének varázslatában. Az “Így isztok ti” irodalmi ihletésű borfesztivál felvonultat “nehéz boroktól és aranyló sertül” kezdve finom étkeket, meghintve Nyáry Krisztián irodalomtörténész, az Így szerettek ők című népszerű könyv szerzőjének történeteivel, aki ezúttal a borvacsorák házigazdája lesz.

 

Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál 2019 – Zeneakadémia, november 8-10.


A klasszikus gitár nagyjai, három Grammy-díjas legenda lesz a vendég az idei Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon november 8-10. között a Zeneakadémián. Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hat éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezi el a hazai zenei életben a megfelelő helyre, bemutatva a hangszer és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit. Az idei fesztiválon David Russell a világszerte turnézó angol gitárművész, a londoni királyi Zeneakadémia tanára, Manuel Barrueco a kubai-amerikai származású, lírai játékáról híres kiemelkedő gitárművész és Paul O’Dette, amerikai lantművész, szakterületének egyik legbefolyásosabb előadóművésze, karmester lépnek fel. Minden világhírű vendégművész szólóestet ad, ezt megelőzően pedig mesterkurzust tart a Zeneakadémia Solti György termében.

 

13. LIFT Leszbikus Identitások Fesztiválja - Labrisz 20 – a hosszútávú kapcsolat – Három Holló Kávéház, november 8-10.


„Húsz éve, 1999. november 9-én jegyezték be a Labrisz Leszbikus Egyesületet,
Magyarország első (és eddig egyetlen hivatalosan regisztrált) leszbikus szervezetét. Sok minden változott azóta bennünk, körülöttünk, de az alapértékek és szándékok változatlanok: megerősíteni és láthatóvá tenni a leszbikus, biszexuális, transznemű nőket, történeteiket, kultúrájukat – többek között az évente megrendezett LIFT Fesztivál segítségével. A mostani, 13. LIFT-en ezt a születésnapot is megünnepeljük, és a fesztivál a kerek szám apropóján is foglalkozik a különböző leszbikus generációk kapcsolatával, aktivista és mindennapi tapasztalataival. A fesztivált megnyitó Bárdos Deák Ágnes, aki a 2007-es megnyitón már felolvasta egy írását, most lányával, Müller Zsófival együtt reflektál az akkori és mostani magán- és közállapotokra. Az „XX generációk” című fotókiállítás szintén az ifjabb és idősebb generációk tagjait és egymásra vonatkozó gondolatait hozza össze egy-egy képen. A programok idén is sokszínűek: részt vehetünk több kreatív, kézműves műhelyen (kollázsok, kavicsok, lámpák…), beszélgethetünk függőségeinkről, a nemi szerepekről, az aszexualitásról, hallhatunk a leszbikus aktivizmusról a poszt-jugoszláv országokban, bemutatunk egy frissen fordított könyvet Anne Lister, alias Gentleman Jack életéről, pókerezhetünk a Csajkával, kóstolhatunk és pontozhatunk muffinokat, meghallgathatjuk az idei irodalmi pályázat legjobbjait, és kitáncolhatjuk magunkat a női bulin a Holnaplányok koncertjére és a belgrádi DJ Zoewhale zenéjére.
Mindenkit szeretettel vár a 13. LIFT-en a húszéves Labrisz!”

Libadalom Etyeken, a Gasztrosétányon – Etyek Gasztrosétány, november 9.


Ismét LIBADALOM lesz Etyeken, a Gasztrosétányon! Ínycsiklandó libás ételek, újbor, forró italok és a rendkívül népszerű libafuttatás várja az éhes, szomjas és kikapcsolódásra vágyó érdeklődőket!

Budapest Central European Fashion Week – Bálna, november 7-10.


Izgalmas, új helyszínekkel, a hazai és nemzetközi szakma elismert képviselőivel, Budapest Fashion & Tech Summit konferenciával és divattal kapcsolatos side eventekkel készülnek a Budapest Central European Week szervezői a 2020-as tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató divathétre.
A régió egyik meghatározó divateseménye több helyszínen zajlik az idei szezonban, november 8-án a belvárosi Tesla Event Kultban - ahol elsősorban a fiatal tehetségek és a nemzetközi tervezők mutatkoznak be- illetve november 9-10. között a Bálna Budapestben lesznek megtekinthetőek többek között azok a magyar márkák, akik nemrég a milánói divathéten arattak hatalmas sikert kollekcióikkal.

Hófödte álom - Ősi cirkuszi mese - Fővárosi Nagycirkusz, november 9. 11h; 15h; 19h

Jakutföldön, az örök fagy országában az ott élő jakut nép híven őrzi még a 13. századból, Közép-Ázsiából hozott sámánisztikus gyökereit és az abból táplálkozó gazdag mese-és mondavilágát. Az akár kilenc hónapon át tartó sötét tél kedvez a több estén keresztül előadó népi mesemondók (olonhusztok) izgalmas és varázslatos történeteihez, amelyeket olonhoknak nevezünk. Az UNESCO által 2008-ban az emberiség szellemi kulturális örökségébe sorolt mitikus mesék középpontjában a mindenség közepén lévő Világfa áll, amely három részre – Felső-világ, Középső-világ, Alsó-világ – tagozódik. A Középső- világban élő emberek rendszeresen kapcsolatba kerülnek a másik két világ szellemeivel és istenségeivel, akik különböző alakot öltenek. Az ártó szellemek sok gondot okoznak a halandóknak, de az emberiség bátor hősei végül győzedelmeskednek a sötétség lényei fölött.

 

Szimpla bolha / Nagy Budapesti Kultúrzsibi - Szimpla Kert, november 9. 11-17h

Kirakodóvásár, kutúrzsibi, használtcikk piac...mindegy hogy hívod, a lényeg, hogy olyan hely, ahol lehet turkálni régi cuccok között. Ha a padlást már kimaxoltad, menj, és nézd meg, mi rejtőzik a másokéban. Érezd a kutatás izgatott illatát, mert most az utcára is kivezetik a szervezők, így teljes értékű bolhapiacot kapsz a kertben és a Kazinczyban is!

 

VÁRkert Mozi - Firenze és az Uffizi képtár - Várkert Bazár, november 9. 16h

A művészet templomai vetítéssorozat első része, a Firenze és az Uffizi képtár egy látványos, több síkin játszódó utazás az itáliai reneszánsz bölcsőjébe, a korszak legjellemzőbb műremekeinek megismerésén keresztül. A közel húsz helyszínen forgatott film bejárja a város leghíresebb épületeit és tereit, a Medici-palotától kezdve a Szépművészeti Akadémián át a Ponte Vecchio-ig, majd Firenze leghíresebb galériája, az Uffizi-képtár kincseit, Michelangelo, Raffaello, Leonardo, Botticelli, Tiziano és további művészóriások alkotásait tárja a nézők elé.

 

Óriáslifttel a Ludwig Múzeumban - Ludwig Múzeum, november 9. 12h

A programban résztvevők megismerkedhetnek a múzeumi közönség által nem látogatható terekkel, az aktuális állandó kiállítással, valamint a múzeum műtárgyszállító óriásliftjével. A lift a múzeum alagsorába szállítja a csoportot, ahol a restaurátorműhely és a speciálisan kialakított, korszerű, klimatizált raktárak kerülnek bemutatásra. A program zárásaként tárlatvezetés keretén belül ismerkedhetnek meg jobban a látogatók Westkunst-Ostkunst kiállításunk műveivel.

 

Várkert Irodalom: bAdy18+ - Ady erotikus, pajzán, pikáns szövegeiből - Ady100 - Várkert Bazár, november 9. 22h

100 éve halt meg Ady Endre (1877-1919), az egyetemes magyar irodalom kiemelkedő alakja, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. A Várkert Irodalom tematikus ADY napjának célja, hogy a magyar irodalom egyik legnépszerűbb szerzőjét több oldalról mutassa meg: a költő, a publicista, a nagy utazó, a szerelmes és vágyakozó férfi egyaránt fókuszba kerül.

 

A Hallgatás Napja 2019 – BMC, november 10. 11-22.30h


A Concerto Budapest és a BMC egynapos kortárs zenei fesztiválja
Az egy napba sűrített, tizenhárom koncerten több mint negyven mű – köztük hat ősbemutató és öt magyarországi bemutató – várja a közönséget a BMC 3 termében, melyek műsora Vivalditól Beethovenen át a legendás kortársakon keresztül a legfiatalabb zeneszerző-generáció műveit sorakoztatja fel.

kiskertpiac - plant lovers Sunday – AnKERT, november 10. 10-16h


Ki mondja, hogy a november csupa szürke, és nem lehet virágos és zöld? Meglátjátok, hogy a kiskertpiacon micsoda színek, illatok, ízek lesznek 10-én, vasárnap! Növény csere-bere és örökbefogadás, ibolya bemutató és rajongók találkozója, szaktanácsok beltéri szobanövénykehez és az őszi/téli balkonhoz. Illatok, ízek a kertből az otthon melegéhez. Természetes és növényes dekor a beltéri természetközeli élményhez, öltözék-kiegészítők, natúr szépségápolási termékek a novemberi virágos jókedvhez!

Nemzetközi rovarbörze - Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház, november 10. 9h

A rovarbörzén az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a rovarvilág csodálatos változatosságába. Gyönyörködhetnek a világ minden tájáról származó rovarok, lepkék színpompás látványában. Élő állatok mellett preparátumokat is láthatnak. A kiállításon különböző ízeltlábúakkal is megismerkedhetnek vendégeink, sőt vásárlásra is lehetőség nyílik.

 

Kisemberek a nagy háborúban – workshop felnőtteknek az Új világ született kiállításban - Várkert Bazár (Déli Paloták), november 10. 16h

A workshop arra keresi a választ, hogy hogyan változtatta meg a hétköznapi emberek életét a nagy háború. Egy nap még tettek-vettek, intézték ügyes-bajos dolgaikat, ám a háborúval minden megváltozott: öltek, szenvedtek, pusztultak. Milyen volt a nagy háború a kisemberek perspektívájából?