Sötétségben - Star Trek

Az új Star Trek felülmúlta az elvárásaimat, az első film gyenge sztorijából kiindulva, féltem, hogy ez is csak egy kirakat film lesz, de szerencsére tévedtem. Sőt! Meg is tudott lepni...

A Star Trek-franchise négy tévésorozatot, tizenegy mozifilmet és számtalan galaktikus álmot őriz emlékezetében, 2009-ben az Akadémiáról frissen kikerült, kétségtelenül ígéretes, ám bajkeverő űrhajósok vágtak neki első útjuknak a csillagok közé. Először adhattak számot arról, mire képesek, és miként tudnak kiállni egymásért állandó összezördüléseik dacára – ám ez csak a kezdet volt. Most, hogy már bizonyítottak, a U.S.S. Enterprise legénységének még beljebb kell hatolnia a végtelen sötétségbe.

Az előző Star Trek-film nem aratott osztatlan sikert az eredeti sorozat rajongóinak körében, nem tetszett nekik J.J. Abrams merész újragondolása. Másrészről viszont a kasszáknál jól teljesített, ezért Abrams nem akart a babérjain pihenni és hozzákezdett a második film előkészületeihez. A klasszikus sorozat megalkotója, Gene Roddenberry eredeti elképzeléséhez igazodva a rendező azon dolgozott, hogy meg tudja szólítani a mindannyiunkban megbúvó, a csillagok közé vágyó embert. Az elvárásoknak megfelelően, arra készült, hogy a második részben a hősök még veszélyesebb kalandokba keveredjenek és a történet kellő mélységgel rendelkezzen.

Örömmel jelenthetem ki, hogy Abrams jól vizsgázott, végre nem a csak a látványra koncentrált, hanem a történetre és a szereplőkre is. Természetesen a vizuális megjelenítés is fantasztikus: a tág terek, szemkápráztató színorgia, szinte magába szippant minket és ez által sokkal jobban bele tudjuk élni magunkat a történetbe. Amit viszont meg kell említenem, hogy a 3D-t én még mindig fölöslegesnek tartom a legtöbb filmnél, mivel e nélkül is maradéktalanul élvezhető és tökéletes minőségű a kép és ugyanúgy lehet érezni a térhatást és az űr végtelenségét. Nem azt mondom, hogy rossz volt az IMAX 3D, csak szerintem felesleges. A látványról több szót nem is ejtenék, mivel tele van a net rengeteg előzetessel és hónapok óta már mindenhol a Star Trek-et nyomják, így mindenki tisztában van vele, hogy nem fog csalódni a vizualitást illetően.

"Azt hiszi a világa biztonságban van? Ez egy illúzió. Élvezze ki a béke utolsó pillanatait!"

Ami nekem az első résznél fájó pont volt az a harmatgyenge történet, a karakterek felületessége és az Eric Bana által megformált ellenség Nero sótlansága. Viszont a Sötétségben ezt mind jóváteszi Abrams, nem vesz minket palira, hanem tényleg letesz egy tisztességes forgatókönyvet az asztalra, és a karakterek ábrázolására és motivációira is nagyobb hangsúlyt fektet. Ami még óriási nagy pozitívum, hogy a főgonosz szerepére megtalálták a legmegfelelőbb színészt Benedict Cumberbatch-t. Félelmetesen jól formálja meg az érzéketlen, kiszámíthatatlan, felsőbbrendűségét hangsúlyozó John Harrison figuráját. Kiráz minket a hideg és feláll a szőr a hátunkon, mikor dörmögő mély hangján odaveti az Enterprise legénységének: "Fogalma sincs mit tett… a hideg hulláikon fogok átgázolni" Surprised Olyan magabiztossággal és rezzenéstelen arccal teszi mindezt, hogy kétségünk sincs a felől, hogy mindezt komolyan is gondolja. Ettől a hihetetlen színészi profizmustól lesz Harrison figurája az egyik legjobb főgonosz akit az utóbbi időben láthattunk a filmvásznon.

Szerencsére a többi színész is magára talált az első rész óta és sokkal hitelesebben, nagyobb beleéléssel alakítják a rájuk bízott karaktereket. Magasan kiemelkedik a többi színész közül – természetesen csak Benedict Cumberbatch után - Zachary Quinto. Az általa megformált Spock sokkal nagyobb szerepet kap ebben a filmben, ami nagyon jó tesz a történetnek. Engem nagyon emlékeztetett az eredeti filmek Spock kapitányára és ezért kicsit nosztalgikus hangulatba kerültem a film végére. Nem azt mondom, hogy a hangulat teljes mértékben felér a régi idők Star Trekjével, de mindenképpen egy nagyon ügyes és ígéretes próbálkozás.

A történetről nem fogok sok szót ejteni, mivel nem szeretnék poéngyilkos lenni. Annyit viszont meg kell említenem, hogy az alkotók nagyon fifikásak voltak, mivel az előzetesekből nem derül ki a Sötétségben igazi története. Ezért úgy ülhetünk be a moziba, hogy egy olyan jó kis sztorit kapunk, amire igazából nem is számítottunk, és mindemellett sok izgalmas pillanatot és egy jó kis meglepetést is tartogat számunkra.

Szerintem: 90%