Svindlik világa

  • - sam - / PORT.hu

A Matchstick Men nem Ridley Scott legjobb munkája, de szórakoztató film.

Roy Waller (Nicolas Cage) azt szereti, ha lakásában a szőnyeg rendesen áll, és még a legapróbb foltot is letörli az üvegről. Élete tele van speciális rituálékkal, és mindent kidolgozott rutin szerint végez. Fél a szabadban, a nyílt terektől, csak hagyományos külvárosi otthonában, vagy az autójában érzi magát biztonságban, szigorúan bezárt ablakok mellett. A fehérneműi és zoknijai takaros rendben állnak a szekrényben, és jószerével tonhalon él, melyet a konzervdobozból eszik ki, hogy ne kelljen összepiszkítania a konyhát. Rögeszmésen finnyás, kizárólag azokra a rövid időszakokra képes kiszabadulni a kényszercselekvései börtönéből, amikor teljesen beleveti magát a "munkába".

Roy valójában szélhámos, magányos férfi, aki beletörődött abba, hogy csalóként keresi a kenyerét. 14 éve elvált, és azóta sem volt senkivel kapcsolata, csak a napi rutinjával foglalkozik. Vízszűrő rendszerekben utazik, - társával és egyetlen barátjával, Frank-kel (Sam Rockwell) - a leértékelt felszerelésen, többszörös áron ad túl. Kisstílű csalók, akik idős embereket csapnak be, legtöbbször hozzá hasonlóan magányos embereket, s az emiatt érzett bűntudata nagyban hozzájárul neurózisához. Amikor azonban "dolgozik", elég önuralommal bír ahhoz, hogy bárkit meggyőzzön arról, élete legjobb üzletét szalasztja el, ha nem tőle rendel víztisztító rendszert, később pedig azt, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság képviselője, aki a csalás ügyében nyomoz. Nehezére esik ugyan átvergődni a nyílt téren a kocsija és az ajtó között, aztán folyton letörölgetnie a kilincset és sterilizálni a telefont, de amikor végül nekilát a munkának, akkor egyszerre ura önmagának, az egész viselkedése megváltozik. Valójában nagyon is egyszerű lenne életstílusa, ha nem azokról a kolosszális erőfeszítésekről szólna, melyekkel a legegyszerűbb dolgokat végzi.

Helyzete azonban egyre inkább aggasztó, tanítványa, Frank ráveszi keresse fel pszichológusát. A doktor azonban már messze jár, az új orvos viszont ahelyett, hogy egyszerűen felírná a gyógyszert, beszélgetni akar. Roy először tiltakozik, ám Dr. Klein (Bruce Altman) hatására szembenéz múltjával. Kiderül, hogy van egy tinilánya, s mikor Angela (Alison Lohman) betoppan Roy életébe úrrá lesz a pusztító zűrzavar. A lány fiatal és unatkozik, épp nyári szünidejét tölti, és mikor megtudja, hogy az apja egészen közel van, kihasználja a lehetőséget, hogy találkozhasson vele. Akár anyjával is összeveszik, csakhogy Roy-al lehessen, és a férfi is egyből megszereti, bár a lány teljesen felforgatja életét. Kialakul közöttük a kapcsolat: apa-lánya viszony, barátság, és cinkosság. Roy csalásra és morálra tanítja lányát, a kísérlet azonban túl jól sikerül, a lolitaszerű kislány még apján is túltesz turpisságban.

A Matchstick Men nem Ridley Scott legjobb munkája, de szórakoztató film. A főcím, a zene és a díszlet zseniális, mégis hiányzik a szikra. A mániákus, lelki zavarokkal küzdő Jack Nicholsont felülmúlni lehetetlen, - bár nem is ez volt a film célja. Ha mégis, akkor a feladatra nem Nicolas Cage a legalkalmasabb. A forgatókönyv azonban rejteget még meglepetéseket, és a happy end sem marad el.