Sz betűs napokon nézzen Zs kategóriát! - 9-es terv az űrből és Csápok a mélyből

A szerda és a szombat közös kezdőbetűjét megfordítva zs-t kapunk, így nem vehetjük másnak, mint isteni jelnek, hogy éppen e napokon látható a tévében a kategória két jeles képviselője. A 9-es terv az űrből és a Csápok a mélyből ötvenöt év különbséggel, ugyanazon időtlen szellemiség jegyében született.

Lugosi Béla utolsó „filmjének” keletkezését Tim Burton olyan empátiával és tragikomikus könnyedséggel mesélte el az Ed Woodban, hogy szinte már elhittük: a 9-es terv az űrből nem is annyira rossz. Pedig de. A Zs sci-fik ősatyját e héten a Filmbox hozza el nekünk, hogy elámulhassunk a női főszereplőn, amint két kacagtató dialógus és a maga idejében is kínos "trükk" között tízszer szalad át a három műsírkőből álló díszleten. Mindehhez olyan zseniális szinkron társul, amit nem felejtünk el egykönnyen. A lelkes narrátor, a flegmaságot eltúlzó nyomozó és a hangsúlyokat teljesen össze-vissza helyező hölgyike nem véletlenül szól úgy, mintha a hírhedt református ifjúsági műsor résztvevőit hallanánk: a magyar változatot a forgalmazó alkalmazottai készítették. (Az első percekben az is kiderül, hogy pontosan mely’ munkakörök ellátói vállalták a szép feladatot.)

Ed Wood főművét a Universal Channel jóvoltából egy egészen friss, 2014-es darabbal hasonlíthatjuk össze. A Csápok a mélyből elődjéhez híven felvonultat mindent, ami zs. Van itt parancsokra fittyet hányó, majd társai halálán csodálkozó Brad Pitt-klón, szigorú, de jólelkű tengernagy, bio-elektrogenezisről magyarázó, szörnydarabokat laborban elemző borzas tudós, a nukleáris fegyver bevetésén gondterhelten elmerengő hősies amerikai elnök és persze sok-sok csáp. A mélyből. Egy ponton még Ed Wood szellemét is megidézik A szörny menyasszonya egyik jelenetének újragondolásával, bár nem biztos, hogy szándékosan. Lugosi Béla helyett ezúttal Linda Hamilton lecsúszásán szomorkodhatunk, de ha nem hagyjuk, hogy letörjön a színésznő sanyarú sorsa, igazán vicces élményben lehet részünk.