Szexi vagy sem?

Klasszikus coming out problémát cibál Bohdan Slama, s ez lehetne nagyon tanulságos is, de inkább csak unalmas.

Csiga-biga, coming out!
Petr (Pavel Liska) biológiatanár, szép monológokat tud levágni például a csigákról, amelyek mind-mind különböznek egymástól és ez így milyen szép. A férfi Prágából érkezik egy cseh kulturális fellegvárnak nem mondható faluba, hogy ott vállaljon munkát az általános iskolában. Állítólag megunta a nagyvárosi nyüzsit. Csöndes kis vézna szemüveges embert képzeljünk el, olyan lappangó őrültet, első ránézésre ilyenekből lesznek a sorozatgyilkosok, ha már nem bírják tovább a megaláztatásokat. Egyelőre csak éli a vidékiek unalmas életét, mi meg nézzük. Ám egyszer csak betoppan a volt palija, Petr meg hirtelen megijed, hogy titka kitudódik. Például, hogy szállásadója, az özvegy Marie (Zuzana Bydzovská játékát több fórumon is külön kiemelték) bár közeledne hozzá, neki inkább a nő tinédzser fia tetszik.

Kakaskodás
Melegfilmet készíteni mindig hálás dolog, a piac nem apad, sőt, messze már az az idő, amikor ugyan érdeklődés lett volna, de a közönség nem szívesen árulta el magát még csak azzal sem, hogy jegyet vegyen rá. Itt rögtön lehetne, mi több, kellene is replikáznia az olvasónak, hogy a melegfilm nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag melegekhez szól, melegek készítették, de még a forgatáson a büfés Zolika is bőrtangában szolgált fel, és igaza is lenne annak az olvasónak. Jó esetben tudniillik a Rocky sem kizárólag bokszolóknak nyújt élményt - speciel épp ellenkezőleg, mert micsoda hülyeség már, hogy edzésen a hátsó udvarban kergeti a tyúkot? Ehhez ugye kell valami többlet, valami általánosabb érvényű okosság, amit leszűrhet magának mindenki, képességei szerint. Ha nincs, akkor marad a szűk körű közönség.
Nem állítom, hogy ez egy összefércelt, alibi melegfilm lenne, általánosságok kapargatásával, amiről süt a felületesség. Kell, hogy legyen meló abban, ha egy ennyire létező és számos ember egzisztenciáját befolyásoló témáról ennyire érdektelen film készül. Még jó, hogy láthatóan nem került sokba, mert az a két szénakazal összehordása mondjuk egy-egy sör valami helyi parasztnak, a falubál-jelenet is legfeljebb a villanyszámla miatt került pénzbe, így maximum annak az ifjú színésznek kellett némi felárat fizetni, aki hagyta, hogy öt másodpercig a gatyájában nyúlkáljon a Pavel Liska.

Mit tennél?
Nem dobálóznék már feleslegesen olyan szavakkal, hogy tabutéma meg kényes kérdés, nincs itt már kényes kérdés semmi, ez legalább is biztosan nem az. Ami egyébként abból a szempontból mindenképp hasznos, hogy nem söprünk a szőnyeg alá problémákat, tessék csak kibeszélni, ki hogyan látja a kérdést, illetve elmélkedjünk azon, miként reagálnánk, ha életünkben szembejönne egy ilyen szituáció. Konkrétan, ha a gyerekünket egy homoszexuális tanító oktatná az iskolában. Az addig esetleg vígan hangoztatott toleranciánk új lelkesedésre kapna a bizonyítás lehetőségét neszelve meg, vagy hirtelen kiderülne, hogy csak blogoszférában vagyunk jogvédők? És amúgy mindenki abba teszi, amibe akarja, de tőlünk azért maradjon távol? Vagy ha eleve "a másik" oldalon állunk, azon nyomban kihegyezett kaszával ostromolnánk a tanintézményt? És mindezt mivel indokolnánk, ha amúgy illetlenség nem történt? Ezek lehetnek azok a kérdések, amikkel talán érdemes foglalkoznia annak, aki megnézi A vidéki tanítót, bár kétlem, hogy melegfesztiválokon kívül is helye lenne a filmes vérkeringésben. Annyit azért nem nyújt.

Kinek ajánljuk?
- Cseh vidéki tanítóknak.
- Cseh meleg tanítóknak.
- Vidéki meleg cseheknek.

Kinek nem?
- Nem meleg cseheknek.
- Nem vidéki melegeknek.
- Nem vidéki nem cseheknek.


4/10