Szindbád, a hős

  • - sam - / PORT.hu

Létezik egy tévhit az animációs filmekkel kapcsolatban: mely szerint, ami rajzfilm, az gyerekeknek való. Ez az állítás egyre inkább hamisnak bizonyul, a Szindbád - A hét tenger legendája most sem a fent említett szabályt erősíti. Nem egyértelműen gyerekeknek vagy felnőtteknek készült ez a szerelmi háromszöggel, kincsvadászattal, akciójelenetek sokaságával teletűzdelt mese.

Szindbád, minden idők legvakmerőbb hajósa egész életében szelte a tengereket, a bajt keresve, de egyszerre a lehető legnagyobba csöppent bele. Miután megvádolták azzal, hogy ellopta a világ egyik legértékesebb kincsét - a Béke Könyvét - Szindbádnak egyetlen lehetősége marad arra, hogy visszaszerezze becsületét. Szindbád azonban úgy dönt, hogy nem használja ki a kapott lehetőséget, és inkább megfutamodva, hajókirándulásra indul a napfényes Fidzsi-szigetekre. Tervét keresztülhúzza a NŐ - Marina - aki elrejtőzik Szindbád hajóján, mert biztos akar lenni abban, hogy Szindbád teljesíti feladatát. A szálakat a háttérből viszont Erisz, a káosz istennője mozgatja, aki haragjában óriási szörnyeket és a természet erőit uszítja Szindbádra és maroknyi csapatára.

A film bonyolult akciójelenetek szövevényéből épül fel, egy percre sem hagyja elkalandozni a néző figyelmét. Klasszikus amerikai dramaturgiára épít, a világ most is megmentődik, bár Szindbád nem saját akaratából lesz hős. Sodródik az eseményekkel, önkéntelenül válik megmentővé, mert akaratán kívül győzi le a gonoszt. Erisz visszavonul, valójában a becsület mér rá vereséget, és az emberek újból győzelmet aratnak a gonosz és unatkozó istenek felett.

Szindbád legendákból összegyúrt története nem nélkülözi a mese elemeit, története a barátságról, hűségről és becsületről szól. A film hosszúsága, történetbonyolítása és a szereplők közötti viszony ábrázolása azonban felnőttekhez szól. Azokhoz a felnőttekhez, akik akciójeleneteket, látványos és hatalmas szörnyeket, kalózokat akarnak látni a filmvásznon. Kitűnően kivitelezett virtuális kincsvadászat, rajzolt hősökkel a Viharzónát meghazudtoló hatalmas hullámokkal, kígyózó hajú istennővel, és egy lassan, asszisztencia mellett kibontakozó szerelemmel. Aki szerette Szindbád legendás történeteit, az most a mozikban másfél órára újra "nagy gyerek" lehet.