Színészek, akik rettenetes családba születtek

Vagy legalábbis nagyon furcsába! Volt, akinek bérgyilkos volt az apja, vagy bankrabló, netán igazi náci, vagy oroszlánokkal kellett együtt élnie – vagy a nővére volt az anyukája.

Melanie Griffith

Melanie édesanyja a Madarakból ismert Tippi Hedren volt, vele még nem is lett volna baj, bájos asszony volt, a gondot a mostohaapja, Noel Marshall rendező jelentette, és az ő szerelemgyermeke, a Roar (1981) című film, amelynek forgatásáról legendák és horrortörténetek keringenek. A filmet, amely egy vadállatok között élő családról szólt – a szerepeket a rendező családja, köztük a kis Melanie és két öccse alakította -, 5 éven át forgatták, de a felkészülés már jóval korábban kezdődött, amikor Marshall oroszlánkölyköket vett, hogy odahaza neveljék fel őket, és az állatok tényleg velük aludtak, de nem mindig voltak békések. Ahogy a film állatszereplői sem voltak békések. A filmtörténelem legveszélyesebb filmforgatásaként elkönyvelt forgatáson 150 nem betanított vadállattal dolgoztak együtt, akik a stáb nem kevesebb mint 70 tagját támadták meg valamilyen módon. Melanie arcát úgy kellett összevarrni, miután megtámadta egy nőstényoroszlán, és az egyik szemét csak a csodával határos módon sikerült megmenteni.

Woody Harrelson

Van olyan, amikor az ember apa nélkül nő fel, nem jó dolog, de lehet, hogy jobb, mint egy bérgyilkos apa mellett felnőni. Így a kis Woody bizonyos szempontból szerencsés volt, hogy csak felnőttként tudta meg, mivel foglalkozik az apja: az egyébként házasságszédelgő Charles Harrelson ugyanis a maffia bérgyilkosa volt, akit három gyilkosság miatt ítéltek el, ezek közül a leghírhedtebb John Wood szövetségi bíró megölése volt. Amikor a rendőrség bekerítette a búvóhelyét, a bekokainozott Harrelson azt ordította nekik, hogy ő ölte meg John Fitzgerald Kennedyt 1963-ban, de ezt sosem sikerült rábizonyítani – vannak összeesküvés-elmélet hívők, akik hisznek neki. Woody gyakran látogatta meg életfogytiglani börtönbüntetését töltő apját a börtönben, állítólag egész jól össze is barátkoztak, de a régi emlékekről nem nagyon beszélhettek.

Jack Nicholson

A zseniális színész már 40 éves volt, amikor megtudta, hogy édesanyja valójában a nagymamája, a nővére pedig az anyukája, amit nem lehetett könnyű megemészteni. Akkoriban – konkrétan 1937-ben - hatalmas szégyennek számított, ha egy lány hajadonként szült gyermeket, és hasonló stigmával járt házasságon kívül kapcsolatból, törvénytelen gyermekként, vagyis fattyúként születni. Vagyis a nagyszülők csak jót akartak mindenkinek, amikor a nevükre vették a kis Jacket, aki csak nagy nehezen tudta kinyomozni, ki volt a biológiai apja. Végül kiderült, hogy az illető egy Eddie Kirschfeld nevű litván zenész volt, aki nem sokkal azelőtt érkezett az országba, hogy teherbe ejtette az akkor 18 éves táncosnőt, June Francest, majd továbbállt – és talán azt sem tudta, hogy gyereket nemzett.

Kevin Spacey

Kevin Spacey-ről csak rosszat olvashattunk az elmúlt pár évben, de senki sem lesz csak úgy ilyen rémes ember, és a színész valóban borzasztó családból érkezett. Apja, Thomas Geoffrey Fowler igazi náci volt, mármint nem csak sima rasszista szemétláda, hanem az Amerikai Náci Párt oszlopos tagja, aki egész nap a fehér faj felsőbbrendűségéről fröcsögött – nem nagyon dolgozott, titkárnő felesége tartotta el a családot -, és nem csak állandóan verte, de szexuálisan is bántalmazta gyerekeit. A kedvenc célpontja Kevin bátyja, Randy volt, akit rendszeresen erőszakolt meg, miközben a család dermedten hallgatta, mi történik a bezárt ajtó mögött, a fiú már annyira borzalmas állapotban volt, és kevésen múlott, hogy nem ölte meg apját. Azt nem tudni, Kevint is bántalmazta-e, esélyes, hogy igen -, de ebben a közegben egy érzelmi roncsként, önmagába fordulva nőtt fel, és a színjátszás volt az egyetlen olyan közeg, ahol önmaga lehetett.

Charlize Theron

Charlize 1975. augusztus 7-én született Benoniban, Dél-Afrikában, Gerda és Charles Jacobus Theron egyetlen gyermekeként, búr telepesek és szülőföldjükről elmenekült francia hugenották leszármazottjaként. Szülei egy útépítő vállalkozást vezettek, egy farmon éltek, a kis Charlize etette az állatokat, ami idillien hangzik, aranyos képek is vannak a gyerekkorából, amin majmokat ölelget mosolyogva. Csakhogy apja erőszakos alkoholista volt, aki rendszeresen bántalmazta a családját, és egy este, amikor már puskával támadt rájuk, anyja, akit időben figyelmeztetett telefonon egy nagynéni, önvédelemből lelőtte. Nem volt vádemelés, és a kislány minden barátjának éveken át azt hazudta, hogy apja autóbalesetben halt meg.

Joaquin Phoenix  

Az már önmagában is a történet része, hogy hősünk nem Phoenix néven született, és nem ezt a művésznevet választotta. Ő ugyanis Joaquin Rafael Bottomként látta meg a napvilágot, és tudjuk, hogy a Bottom vicces név, amit könnyű kigúnyolni, de megint csak nem erről van szó. Joaquin szülei ugyanis szektások voltak, a David Brandt Berg által alapított, Isten Gyermekei nevű gyülekezethez tartoztak, amelynek fénykorában 130 kommunája volt szerte a világon. Ők történetesen Puerto Ricóban szolgálták a szektavezért, ám egy idő után kiábrándultak a pedofíliával vádolt Bergből, és egyszerűen leléptek, amikor Phoenix négyéves volt. Visszatérve az Egyesült Államokba változtatták meg a család nevét Phoenixre, a feltámadást szimbolizáló mitológiai főnixmadárra utálva. Szegény kisfiú ekkorra már annyira agymosott volt, hogy magát Falevélnek (Leaf) nevezte, mivel szinte minden idejét a természetben töltötte, miközben a szekta tanításait itta magába, de végül az egész családnak sikerült megszabadulnia ezektől a káros hatásoktól – vagy mégsem?

Tobey Maguire

A szülei nagyon fiatalok voltak, mikor Tobey született, aki mindössze 2 éves volt, amikor anyja és az apja kemény elhelyezési csatározások után különvált, ami már eleve nem egy jó kezdés, de ezután apja, Vincent Maguire a nővére halála után annak gyerekeit is magához fogadta, de ennyi éhes szájat már nem tudott eltartani, így végső kétségbeesésében Vincent Maguire ezután rossz útra tért, 1993-ban megpróbált kirabolni egy kaliforniai bankot. A férfi fényes nappal, maszk nélkül rontott be a bankba, a zsákmányt viszont a menekülés hevében otthagyta. A bíró megkönyörült rajta, és végül csak 2 év börtönre ítélték, Toby pedig ezalatt különböző rokonoknál nevelkedett.

Richard Pryor

Pryor abban a bordélyban nőtt fel, ahol az anyja dolgozott, és amit a nagyanyja vezetett, és ahol korábban bokszoló apja strici volt. Többször is látta az anyját borzalmas állapotban, mert vérszomjas apja csaknem agyonverte. Azután a nő lelépett, és a kis Richardot nagyanyja nevelte. "De legalább nem húzott le a vécén" - mondta sok-sok évvel később. És ezt nem viccnek szánta, ugyanis gyerekként egyszer egy cipősdobozban talált egy halott újszülöttet, de a nagyi is néha véresre verte. Mindössze hétéves volt, amikor egy kamasz megerőszakolta,  illetve hivatalos életrajzában egy katolikus papot is megemlítenek, akit Pryor apja és nagybátyja meg akart zsarolni. Nem csoda, hogy a nagyszerű komikus magánélete kész tragédia lett felnőttként is.