Szolgálni jó!

Brazil házvezetőnők, pici sárga szolgálónép, német hackerek és a néhai Amy Winehouse - ők érkeznek a héten a mozikba.

A második anya

Latin-Amerika szerte százezrek szolgálják tehetős honfitársaikat: takarítanak, főznek, mosnak rájuk, és sokszor még gyerekeiket és a cselédek nevelik. Ilyen háztartási alkalmazott Val is, aki 13 éve él bentlakásos házvezetőnőként egy jómódú Sao Paulo-i család házában. Elégedett életével, de állandó bűntudat kínozza lánya, Jessica miatt, akit annak idején rokonainál hagyott Brazília északi részén. Amikor a az egyetemre felvételizni készülő lány váratlanul felbukkan Sao Paulóban, hirtelen felborul a házon belül uralkodó szigorú társadalmi rend. A film a Berlinale Panorama szekciójában közönségdíjas lett, a Sundance filmfesztiválon a zsűri különdíját kapta.

Minyonok

A minyonok a mindenkori gonoszok szolgálói, bár ők maguk nem gazemberek, sőt, nem is emberek, csak van nekik ez a vonzódások, na. A Gru-ban megismert apró, sárga lények története az idők kezdetéig nyúlik vissza, és azt is megtudjuk, hogy mindig balszerencsét hoztak gazdáikra, és így maradtak árván. Mindez megváltozik, amikor három kicsi nyomi a sötét lelkű, túlzásokra hajlamos Scarlett Túlölő segéde lesz, és az angol koronát igyekeznek ellopni, ám a háttérben ennél asötétebb terv áll. Ha csak azon ajándéktárgyak, pólók, kistáskák és Tic Tac cukorkák mennyiségét vesszük figyelembe, amelyek szembejöhetnek egy átlagos délután a játszótéren, akkor biztosan ez lesz a nyár sikerfilmje.

Who Am I - Egy rendszer sincs biztonságban

Mi lehetne modernebb dolog – már vagy húsz éve – mint a hackelés és a tinik? Tudják ezt a németek is, ahol szokatlanul sok tinifilm készül, és soron következő munkájuk egy Benjamin nevű, introvertált fiatalemberről szól, aki megismerkedik önmaga szöges ellentétével egy Max nevű srácban, és együtt létrehozzák a Clay nevű hacker csapatot. Briliáns módon törnek fel biztonságosnak hitt rendszereket, ezért nemsokára a német titkosrendőrség és az Interpol is nyomozni kezd tevékenységük ellen, és körözni kezdik a felforgató hackereket. Az alaphelyzet sokban emlékeztet a Harcosok klubjára, a tálalás, a közeg és a lezárás azonban nagyon is más. Benjamin és Max nem ugyanaz a személy, és ez nem egy spoiler!

Akasztófa

Alacsony költségvetésű, de hatásos tinihorror egy balul sikerült iskolai színdarab újrajátszásáról, az ún. talált felvétel (found footage) műfajban. Történik ugyanis, hogy a kisváros iskolájában egy darabot játszanak el, csakhogy  a kellék akasztófa valódinak bizonyul,, és meghal egy Charlie nevű srác. 20 évvel később az ő tiszteletére játszanák el újra a darabot, ám van, aki ezt nem tartja jó ötletnek. A film a két rendező barátai körének adakozásából és más segítségével készült csakis kezdő színészekkel, de senki se húzza a száját, hiszen a The Blair Witch Project sikere mögött is hasonló felállás működött, a Warner Bros. pedig látott elég fantáziát benne ahhoz, hogy megszerezze a nemzetközi forgalmazás jogát, vagyis még kultfilm is lehet az Akasztófából – vagy egy újabb korrekt, de feledhető házilag készült riogatás.

Amy - Az Amy Winehouse-sztori

A hatszoros Grammy-díjas észak-londoni lány 2011 júliusában alkoholmérgezésben halt meg, mindössze 27 évesen, ám  de személyiségét csak a médián és a bulvárhíreken keresztül ismerhettük. Ezen változtat most Asif Kapadia dokumentumfilmje, amely Amy Winehouse tragikus életét korábban nem látott, archív felvételeken keresztül mutatja be. A filmben házi videók, és mobilfelvételek sora mutatja be a kultikus énekesnőt, és kollégák, barátok, családtagok nyilatkoznak róla. Az Amy az archív felvételek mellett az énekesnő világhírű dalait, és fellépéseit mutatja meg a nézőknek koncert- és lemezfelvételeken keresztül. Egészen kivételes előadásban csendül fel többek között a Rehab, a Back to Black, a Love Is a Losing Game és a You Know I'm No Good is. Winehouse.