Szombati programajánló

A programmenet és a változatosság a szokásos. Rossz nem lehet az a hétvége, ami piacozással kezdődik, pláne, ha a bazárban kávé is kapható. A vásárláz után irodalmi iparművészet vezet el a kora esti mozihoz, ami a zenemuzsikához képez hidat. A koncert sokféle, ezért kell menni sokfelé.

GRUND piac

Grund, április 1., 9:00

Termelői és kézműves piac a város szívében. Van olyan hely a városban, ahol az egész család  szórakozva bevásárolhat a hétvégi ebédhez? Most már van. Április 1-től a GRUND piacon a gyerekeket játszótér, a felnőtteket hazai termelők és kézművesek várják a legfrissebb, legszebb áruikkal. Mindezek mellett a Grund hamisítatlan hangulata és a pultban kapható finom italok teszik teljessé a szombat délelőttöket.

II. Iparművészeti Vásár és Kiállítás - FIKSZ

Petőfi Irodalmi Múzeum - PIM, április 1-2. 

Húsvét előtti hétvégén rendezik meg a Független Iparművészeti Kortárs Szalon (FIKSZ) második, kiállítással egybekötött vásárát. Ismét találkozhat a hazai iparművészet prominens képviselőivel: keramikusokkal, üvegművészekkel, ékszerészekkel, textil - és bőrművesekkel, több mint 70 kiállítóval!
A rendezvénynek az impozáns, belvárosi Károlyi-palota (Petőfi Irodalmi Múzeum) emeleti termei adnak otthont. Páratlan alkalom, hogy egy káprázatos miliőben személyesen ismerhesse meg a magyar iparművészet kiválóságait!

A 35 éves Adrien éppen halálra unja magát a családi vacsorán: ma este is minden ugyanúgy történik, ahogy a megelőző ezer alkalommal. Unalma váratlanul pánikba fordul át, amikor leendő sógora felkéri, hogy tartson beszédet közelgő esküvőjükön. Adrien nincs olyan állapotban, hogy esküvői beszédet tartson. Barátnője nemrég szakított vele, őt pedig csak az érdekli, hogy visszaszerezze. A beszéd az év francia vígjátékmeglepetése. Intelligens humora, váratlan fordulatai és vizuális megoldásai biztosan sokáig velünk maradnak.

A MAG Jazz Quartet hosszú idő után újra az IF-ben. A hazai jazz jól ismert szereplőit felvonultató zenekar mindig remek hangulatot varázsol az estébe. 

Hétvégi programok a We Love Budapest ajánlásával

Az időjárás is azt mutatja, hogy megérkezett a szeszélyes április! Mi pedig pont emiatt igyekeztünk minél szórakoztatóbb eseményeket összeválogatni nektek a hétvégére. Legyen az húsvéti piac, fotófesztivál vagy elektronikusrock-koncert, mindenki megtalálhatja a számára legpihentetőbb vagy éppen legőrültebb programot!

KávéBár Bazár 2023

Április elején vehetünk részt az idei KávéBár Bazáron, a Millenárison. Az eseményen kávékat, borokat, söröket, párlatokat és egyéb italkülönlegességeket kóstolhatunk egész nap a standokon, és lesznek más izgalmas kísérőprogramok is. Mindkét nap workshopok, vezetett kóstolók várnak, és számíthatunk szakmai fórumbeszélgetésekre, profi baristaversenyre is.



Budapest FotóFesztivál 2023

Hetedik éve rendezik meg a Budapest FotóFesztivált, idén március 31. és május 14. között,  felpezsdítve a kortárs magyar és nemzetközi fotográfiai szcénát, bevonva a fővárosi múzeumokat, kisebb-nagyobb galériákat és kultúrintézeteket. A 2023-as év kiemelt meghívottja a kortárs cseh fotográfia rebellis alakja, Jan Saudek lesz, akinek barokkosan fülledt, kézzel színezett érzéki aktjait és látványgazdag jeleneteit bemutató életmű-válogatását a Műcsarnokban láthatjuk.



Ezenkívül április közepétől a Kiscelli Múzeumban kaphatunk vizuális válaszokat arra, hogyan látják ma a fotográfusok Budapestet, a 35 év alatti tehetségeket bemutató Fresh Meat pedig a generációk közötti párbeszédnek ad lehetőséget. Az 50 kiállítás mellett, ahogy megszokhattuk, lesznek még nyitott programok, workshopok, múzeumpedagógiai események, kortárs fotóművészeti szakmai programok, és az eseménysorozatot portfolio review, fotókönyvvásár is színesítik.

Hundred Sins & iamyank: A Nagy Fekete Mise

Április elsején két különleges előadót köszönthetünk az A38 színpadán: az elmúlt évek legizgalmasabb producerének kikiáltott, kilétét piros maszkkal elrejtő Hundred Sins és az elektronikában post-metalban, valamint a klasszikus zenében egyaránt otthonosan mozgó iamyank mindketten a sötét oldal, karcos hangzások és a punk attitűd képviselői. Közös estjükön metszéspontokat keresnek egymás világában, és ennek a szerencsés találkozásnak lehetünk mi is fültanúi.



ék, vendég: Tenger

Az ék minden este más és más utazásra hív, melynek a végállomása az együtt megélt katarzis. A mennydörgő erősítők és az éteri zenei szövetek dinamikája olyan atmoszférát teremt, amely azonnal beszippantja és az érzelmek széles skáláján kíséri végig a hallgatót. A 2014-es megalakulásuk óta 3 nagylemezt és egy kislemezt megjelentető zenekar kompromisszumoktól mentes muzsikája a szakma elismerését és a közönség szeretetét egyaránt elnyerte, így váltak rendszeres fellépőivé a hazai és nemzetközi kluboknak és fesztiváloknak.

A 2002 óta fennálló zenekar improvizatív kamarazenét játszik, kompozícióikat balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálták, de a szigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai egyaránt fellelhetőek. Nevük egyben ars poeticáéjuk is, hiszen az Ek-tar indiai szó jelentése egy-húr: az öt muzsikus kifejezésben, melodikus variációkban, ritmikában igyekszik úgy összeolvadni, mintha valóban egy húron játszana.

Orfeum, április 1., 20:00

Máté Péter mellett a fantasztikus hangú Cserháti Zsuzsát idézz meg ez az este. Az Orfeum állandó zenekara Sándor Évit és Weisz Viktort kíséri ezen az esten, hogy a legnépszerűbb dalokat felelevenítsék a közönség számára. Igazi szívet melengető és egyben táncos program vár azokra, akik ezt az estet választják.

Tzumo Árpád a korábbi években olyan nagy amerikai sztárokkal koncertezett, mint Wayne Shorter, Terence Blanchard vagy Kenny Garrett. A külföldön is sikeres művész nem kisebb formátumú billentyűstől leshette el a jazz-zongorázás fortélyait, mint Herbie Hancock. Ezen az estén dobokon a billentyűk mögül is jól ismert Tálas Áron, míg basszushangszeren a legendának számító örök fiatal, Torma Rudi kíséri.

Free BJC Jam Session: Egri János Trio

Budapest Jazz Klub, április 1., 22:30

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet. Az elmúlt években meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és a legkülönbözőbb országokból érkező hobbizenészek egyaránt csatlakoztak az elsősorban vérbeli bebopot megszólaltató triókhoz.

A nyolcvanas évek legnagyobb, legütősebb és legőrültebb slágerei és még sok minden más egy hatalmas, fergeteges oldies the goldies diszkó-buliban.