Szörnyek és átváltozások – Szarvak, A légy, A dögös és a dög

E varázslatos hétvégén tévés hőseink meghatározhatatlan rémekké vedlenek oda-vissza, mi meg csak ámulunk, miközben a szépség három különböző módon és végkimenetellel találkozik a rusnyasággal.


Angyal ördögbőrben

Kellemetlen, ha az embernek akkor nő szarva, amikor már nem is él a barátnője, de még kínosabb, ha még őt is gyanúsítják a kedves meggyilkolásával. Daniel Radcliffe éppen így jár pénteki romantikus horror-krimidrámánkban, a Szarvakban (Cool, február 5. péntek 23h), és eleinte az sem vigasztalja, hogy új kiegészítői természetfeletti képességekkel ruházzák fel. A fantasztikus alapszituáció remek zenék és egy csipetnyi vallási katyvasz kíséretében bontakozik ki, a gyönyörű és ártatlan Juno Temple szerelme pedig talán a megváltást is elhozza.

 

Cronenbergi esztétika

A metamorfózis témájához egy fokkal tudományosabban közelít A légy (Pro4, február 6. szombat 0.20h), amelyben Jeff Goldblum mindannyiunk gyors és stresszmentes utazásról szőtt álmait váltaná valóra teleportáló gépével, ha nem jutna az önmagukon kísérletező feltalálók sorsára. Utóbbi soha nem népünnepély, ha pedig a nyolcvanas években – azon belül David Cronenberg elméjében - járunk, garantált a végsőkig eltúlzott gusztustalankodás. De vajon Geena Davis eléggé tolerálja pasija módosult külsejét ahhoz, hogy boldog nászutasok legyenek a légypapíron?

 A végére kialakul

Ritka undorítóan kezdődik Paris Hilton megboldogult mozis fénykorának gyöngyszeme, A dögös és a dög (Viasat 3, február 7. vasárnap 17.25h) is, hogy aztán átlagosan béna romkomba torkolljon. Hogy ez marad-e a film egyetlen átalakulása, vagy esetleg a Christine Lakin játszotta szörnykisasszonyt is elkapja a „Betty, a csúnya lány”, esetleg a „Jóban Rosszban-Vera”- szindróma, legyen meglepetés azok számára, akik szívesen töltenék a vasárnap délutánt egy hamisítatlan „olyan rossz, hogy már jó” kategóriájú alkotással. 


Péntek: Szarvak, Cool, 23.00
Szombat: A légy, Pro4, 0.20
Vasárnap: A dögös és a dög, Viasat 3, 17.25