Téli finomságok: a rebarbara

Hugh Fearnley-Whittingstall, a River Cottage alapítója vallja, hogy télen is táplálkozhatunk egészségesen és változatosan, csupán meg kell találnunk a megfelelő alapanyagokat.

[img id=563472 instance=1 align=left img]Hugh egyik kedvence a rebarbara, ami – bár sokan hinnénk gyümölcsnek – a zöldségfélék családjába tartozik. Ázsiából származik, Magyarországra Anglián és Németországon keresztül került.

Rendkívül gazdag vitaminokban, növényi rostokban, káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, de vasat és szelént is tartalmaz. Fogyasztásra alkalmas szárának színe jellegzetesen rózsaszín, és bár hazánkban leginkább édes ételekben hasznosítják – noha íze kifejezetten kesernyés - remekül alkalmazható mártás formájában is hideg húsok vagy érett sajtok mellé.

Könnyedén készíthetünk belőle kompótot, ha néhány rebarbara szárat 5-10 cm-es darabokra vágunk, majd egy tepsibe szórva meglocsoljuk narancslével, csorgatunk rá egy pici mézet, és óvatosan puhára sütjük. De kombinálhatjuk egy kis répával, hagymával is a rebarbarát, ami igazi vitaminbombát eredményez!

Természetesen ezeken a tippeken túl nagyszerűen hasznosítható a rebarbara lekvár, szörp, vagy akár bármilyen sütemény formájában is, ez utóbbiban érdemes édes gyümölcsökkel együtt elkészíteni.