Tizenhárom év után A bahcsiszeráji szökőkút újra az Erkel műsorán

Felújított koreográfiával, díszletekkel és vadonat új jelmezekkel tér vissza a Magyar Nemzeti Balett repertoárjára A bahcsiszeráji szökőkút. Az orosz balettirodalom egyik kiemelkedő alkotása március 16-tól öt alkalommal lesz látható az Erkel Színházban.

A Puskin azonos című elbeszélő költeménye nyomán született táncművet a krími Bahcsiszerájban, az egykori káni palotában a valóságban is megtalálható Könnyek kútja ihlette. Mindkét alkotás kerettörténetében ennek kövezetén siratja Girej kán egykori szerelmét, Máriát. Potocki herceg ártatlan lányát a tatár uralkodó hurcolta el Lengyelországból bahcsiszeráji udvarában, ahol azonban Zaréma, a kán első felesége féltékenységének esett áldozatul. A tragikus szerelmi történetet először 1892-ben ültették át a tánc nyelvére, a ma ismert, Borisz Aszajef zenéjére készült Rosztyiszlav Zaharov-féle koreográfiát azonban csak 1934-ben mutatta be a leningrádi Akadémiai Opera és a Balett Színház, ami azt megelőzően – ahogy napjainkban is – a szentpétárvári Marijinszkij Színházként vált ismertté szerte a világban.

Az idei felújítás alkalmából a darab kivitele is megújul. A koreográfia jobban közelít az eredeti, 1934-es változathoz, a díszleteket Fülöp Zoltán tervei alapján Kerekes Szilárd rekonstruálta, míg Romhányi Nóra új jelmezeket tervezett a produkcióhoz. Máriát Felméry Lili és Tatiana Melnik, Zarémát Földi Lea, Sarkissova Karina és Tanykpayeva Aliya, Girej kánt Kekalo Iurii és a szerep kedvéért a Magyar Nemzeti Balett társulathoz vendégként visszatérő Apáti Bence alakítja. Az előadásokon a Magyar Állami Operaház Zenekarát az előadásokon a francia karmester, Yannis Pouspourikas vezényli.