Tovább gyűrűzik a botrány: Harvey Weinstein több nőt is megerőszakolt

Sorra szólalnak meg Harvey Weinstein korábbi áldozatai, és egészen durva dolgok derültek ki a producer mocskos dolgairól.

A minap beszámoltunk róla, hogy a The New York Times hosszú cikkben tálalt ki a Miramax társalapítója, Harvey Weinstein mocskos ügyeiről, aminek hatására a saját cége rúgta ki az egyébként is nagyon rossz természetű producert. Azóta szinte lehetetlen lépést tartani a botrány fejleményeivel, mert sorra derülnek ki a mocskos részletek Weinstein viselt dolgairól.

fotó: Ilya S. Savenok/Getty Images for the 2015 Tribeca Film Festival

 

Mielőtt a The Weinstein Company vezetősége kiadta volna hivatalos nyilatkozatát a kirúgásával kapcsolatban, Weinstein egy elég szánalmas, esdeklő levelet írt Hollywood legbefolyásosabb személyeinek, amiben "kétségbeesetten" kéri a segítségüket, hogy megtarthassa a pozícióját. Úgy véli, ha őt kihajítják, az a Miramax pusztulásához fog vezetni. A botrány kirobbanása mögött egyébként a stúdió társalapítóját, a testvérét, Bob Weinsteint gyanítja, csak hogy kitúrhassa a cégből.

Közben sorra lépnek a nyilvánosság elé Weinstein korábbi áldozatai, köztük neves színésznők is. Ashley Judd és Rose McGowen után most Angelina Jolie és Gwyneth Palthrow osztották meg a The New York Times-szal, mit kellett elszenvedniük pályafutásuk elején. Palthrow-t a producer tapogatta, és meztelen masszázsra hívta egy hotelszobába, ahogy más áldozatát is, Jolie viszont nem részletezte. Annyit írt a lapnak küldött e-mailben, hogy rossz tapasztalatai voltak vele még fiatalkorában, és utána nem is dolgozott többé neki, és másokat is figyelmeztetett.

A New Yorker is kivette a részét az ügyből, mert október 10-én Ronan Farrow tíz hónapos munka nyomozás eredményét foglalta össze egy terjedelmes cikkben. Farrow 13 olyan nővel beszélt, akit Weinstein zaklatott, közülük négyen arról számoltak be, hogy Weinstein szexuális ajánlatot tett nekik, vagy maszturbált előttük, és hármat a férfi ténylegesen megerőszakolt, köztük Asia Argentót.

Farrow a New Yorki-rendőrség felvételét is megosztotta, amelyet 2015-ben rögzítettek, de csak most került a nyilvánosság elé. Weinstein hosszasan győzködi Ambra Battilana Gutierrez modellt, hogy nézze őt, miközben zuhanyzik, miközben a nő igyekszik szabadulni a borzalmas helyzetből.

 

No de hogyhogy nem lett ennek következménye? Közismert volt a Miramaxon belül, hogy Weinstein hogyan bánik a nőkkel, és hogy megvannak a módszerei azoknak a befeketítésére, akik ellentmondanak neki. Miután Gutierrez jelentette a rendőrségen a rögzített esetet, a pletykaoldalakon elcsámcsogtak a szexuális életén, előcitálták korábbi kalandjait, amelyek révén aláásták a hitelességét.

A Times cikke után kiderült, hogy már 2004-ben kirobbanhatott volna a mostani botrány, de Weinstein megakadályozta, hogy lehozzák róla az anyagot, és ebben Matt Damon és Russel Crowe segített neki. Damon megszólalt a váddal kapcsolatban, és tagadta annak igazát. A cikk a Miramax olaszországi képviseletének vezetőjéről, Fabrizio Lombardoról rántotta volna le a leplet, akinek nagyjából annyi volt a feladata, hogy nőket hajtson fel a producernek. Asia Argentót is ő "szállította", akit Weinstein orálisan megerőszakolt. 

Damon azt állítja, hogy fogalma sem volt erről, Weinsteint manipulálta őt, mert azt mondta neki, hogy a cikk szándékolt karaktergyilkosság Lombardo ellen.

Jessica Chastain kiállt Damon mellett, Twitteren írta meg, hogy a Mentőexpedícióban dolgozott vele, és "rendes fickó". A színésznő egyébként egy korábbi tweetben írta, hogy annak idején figyelmeztették őt, mert a Weinsteinről szóló történetek akkor már köztudottak voltak a szakmában.

Később pedig azt kifogásolta, hogy a média csak a nők véleményére kíváncsi - hol maradnak a férfiak? Majd az ismertek fényében elég jelentőségteljesen tette hozzá, hogy talán azért hallgatnak, mert akkor szembe kellene nézni a saját viselkedésükkel.

Persze sokan megszólaltak a botrány kipattanása után - elég csak a Twitteren rákeresni a #Weinstein hashtag-re -, többek közt Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Lena Dunham, George Clooney és Barack Obama. Meryl Streep régóta dolgozott együtt Weinsteinnel, és a nagy hatalmú producert egyszer simán csak "Isten"-nek nevezte. Elmondása szerint mélységesen megrendítették ezek a botrányos ügyek, és meg is döbbentették, mert korábban még csak nem is hallott ezekről.

Lindsey Lohan azonban megvédte Weinsteint. Az azóta törölt Instagram-videóban elmondta, hogy nagyon rosszul érzi magát emiatt, és nem érti ezt az egészet. 

Soha nem bántott, nem csinált velem semmit, és több filmet is készítettünk együtt, szóval szerintem mindenkinek le kéne állnia. Szerintem ez rossz.

 

Harvey Weinstein feleségének, Georgina Chapmannek azt üzente, hogy tartson ki, és legyen a férje mellett. Chapman azonban nem élt a remek tanáccsal, mert bejelentette, hogy otthagyja.

Megszakad a szívem azokért a nőkért, akiknek borzasztó fájdalmakat kellett elszenvedniük a megbocsáthatatlan tettek miatt. Úgy döntöttem, elhagyom a férjemet. Most az a legfontosabb, hogy a gyerekeimről gondoskodjak, és kérem a médiát, hogy erre az időre tartsák tiszteletben a magánéletemet.

A 41 éves Chapman 2007-ben ment hozzá Weinsteinhez, és két gyerekük van: a hétéves India Pearl és a négyéves Dashiell Max Robert.