Tudtad, hogy nem tudtad? - Zoolander 2.

Mi volt az orgián, ki és miért maradt ki a folytatásban, és milyen a Ben Stiller-féle széleskörű családi összefogás? Hasznos és haszontalan információk a legjobb divatfilm folytatásáról!

Régóta rebesgették, hogy készült a 2001-es Zoolander, a trendkívüli folytatása, de ez a hír korábban sokszor hamisnak bizonyult, akárcsak az emlegetett cím, a Twolander. A Zoolander 2 elkészítésének hivatalos bejelentése aztán méltó módon történt, a Párizsi Divathét egy bemutatóján, ahol Ben Stiller és Owen Wilson modellként jelent meg a kifutón. A forgatás 2015 áprilisa és júliusa között zajlott Rómában, és összesen 97 napig tartott.A film első teaser trailere a Mission: Impossible – Titkos nemzet vetítéséhez csatolva jelent meg, és sokan azt hitték, hogy a narrátora nem más, mint Stephen Hawking. Ennek volt is alapja, mivel a hangot az a DECtalk nevű, az írott szövegből hangot „előállító” gép hozta létre, amit Stephen Hawking is használ.

A film első teaser trailere a Mission: Impossible - Titkos nemzet vetítéséhez csatolva jelent meg, és sokan azt hitték, hogy a narrátora nem más, mint Stephen Hawking. Ennek volt is alapja, mivel a hangot az a DECtalk nevű, az írott szövegből hangot „előállító” gép hozta létre, amit Stephen Hawking is használ.

Az első rész anyagi bukás volt bemutatásakor, de erről bizarr módon nem a film tehetett. A Zoolander, a trendkívüli kevéssel a 9/11-es támadás után került a mozikba - ki is kellett belőle retusálni az ikertornyokat -, és ekkor nagyon kevesen mentek mozikba, részben mert nem volt kedvük, részben mert olyan masszív biztonsági intézkedések voltak minden olyan helyen, ami potenciális célpont lehetett, hogy sokan inkább mégsem vettek mozijegyet. A DVD forgalmazás és a tévés jogok aztán visszahozták a hiányt, és a Zoolander kultfilm lett.

Ben Stiller és Owen jó barátok, gyakran dolgoznak együtt - nagyon gyakran, eddig 12 közös filmjük volt. Szokás is őket és néhány más, szintén a kilencvenes évek elején feltűnt és velük gyakran megjelenő komikust a „Frat Pack” néven emlegetni - a Sinatra-féle Rat Pack után -, Wilsonon és Stilleren kívül Luke Wilson, Will Ferrell, Vince Vaughn és Steve Carell tartozik ide.

Ahogy az első rész, ez is teli van hírességek cameóival - de volt, aki végül nem jelenhetett meg a filmben. Eddie Murphy például nagyon szeretett volna egy fontosabb szerepet megkapni, és odahaza, a tükör előtt kifejlesztette a saját „nézését” - a Zoolander filmek alappoénja a férfimodellek levédett nézései, a Magnum, a Blue Steel és mások -, amit ő Black Ironnak nevezett el, de nyilván nem lett elég jó, mert nem kapta meg a szerepet, pedig jóban van Owen Wilsonnal. Lett volna még egy fontos szereplő, Jonah Hill, de ő végül egy másik film miatt visszalépett.

Eredetileg Justin Theroux írta és rendezte volna a Zoolander 2-t, aki Stillerrel közösen írta az első rész és a Trópusi vihar (2008) forgatókönyvét - és aki színészként is visszatér, mint a gaz Mugatu cinkosa, a rasztahajú gonosz DJ. A vége azonban az lett, hogy a forgatókönyvet Theroux és Stiller közösen írták, a rendezést azonban átvette Stiller - ami talán hiba volt, de ez csak a mi véleményünk.

A film mindhárom férfi főszereplője, Ben Stiller, Owen Wilson és Will Ferrell is balkezes, így nyilván valamiféle összeesküvésről van szó.

Ez az orosz divatikont, a minden szempontból torz Alexanya Atozt alakító Kristen Wiig harmadik vígjátéka 2016-ban, a következő a rebootolt Szellemirtók, illetve az animált Sausage Party lesz - utóbbi jó eséllyel nem jut el hozzánk.

Nem ez volt Penélope Cruz első filmbéli találkozása az örök fiatalság kútjával: A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizekenben már egyszer megtalálta a mesés forrást.

Egy kis szpojler: amikor Hanselt és Zoolandert megalázzák visszatértükkor a színpadon, az általuk viselt ruha sokaknak ismerős lehet: ez volt Mork egyenruhája az Egy űr az űrből című sorozatban, ami Robin Williams főszereplésével készült. A néhai Williams, illetve Ben Stiller és Owen Wilson együtt játszottak az Éjszaka a múzeumban filmekben, és ez a kis gesztus neki szólt.

Bret Easton Ellis, az Amerikai pszicho szerzője 1998-as regénye, Glamorama egy ostoba férfimodellről szól, akit egy, a divatiparon belül szervezkedő terrorszervezet rángat zsinóron. Az író beperelte Ben Stillert a Zoolander, a trendkívüli bemutatója után, az ügy azonban nem került bíróság elé, mivel a felek megegyeztek egymás között - vagyis Stiller, aki Zoolander alakját először egy tévés szkeccsben használta fel, részben vagy egészben nyúlt Ellistől.

Ben Stiller számos családtagja feltűnt kisebb-nagyobb szerepben az első filmben, és közülük többen vissza is térnek a folytatásban. Stiller felesége, Christine Taylor játszotta Matildát, a riporternőt, apja, Jerry Stiller volt Maury Ballstein, Zoolander ügynöke, anyja, Anne Meara egy tüntetőként jelenik meg, aki tojással dobja meg Will Ferrellt, húga, Amy Stiller pedig Hansel egyik haverja volt, de jutott szerep a sógornak, Mitch Winstonnak is.

Az első film egyik legfontosabb cameója David Bowie-nak jutott, ő volt a riszaverseny porondmestere - a szerepet kifejezetten rá írták, még mielőtt egyáltalán felkérték volna. 12 évvel később Stiller és Bowie újra együtt dolgozott a Walter Mitty titkos életében, ahol fontos szerepet kapott Bowie egyik legendása száma, a Space Oddity újrakevert változata.

Az első rész jól sikerült orgiajelenete eredetileg hosszabb és részletesebb volt, de jócskán megvágták, sőt, az egyik szereplőt, egy kecskét teljesen kiiktattak, hogy tartsák a tervezett PG-13-as korhatár besorolást - és a folytatásban sem hagyják veszni ezt a zaftos poént, sőt, még tovább is szövik ezt a szálat, és a kecske is megjelenhetett.