Tündérekről jót vagy semmit

Meglepő húzás a magyar forgalmazó részéről, hogy egy trilógiává bővült, animációs mesefilm alapvetően DVD-re szánt harmadik részét a nagyvásznakon mutatja be, azonban a Csingiling és a nagy tündérmentést látva akár még finom siker is várhat filmre, hiszen a legkisebbek garantáltan élvezni fogják a J. M. Barrie által teremtett tündér legújabb kalandját.

Csingiling ? aki furcsa módon nem Sohaország, hanem Tündérrév lakója - első nyarát tölti az emberek világában, akik a gyerekek kivételével mit sem sejtenek a tündérek létezéséről, ahogy arról sem, hogy az évszakok váltakozása nem a Föld Nap körüli keringésének, hanem a szárnyas kis lények szorgalmának köszönhető. A titoknak pedig titokban is kellene maradnia, csakhogy hebrencs címszereplőnk egy baleset következtében egy bájos kislány "babaházába" szorul. Meg is indul a világháborús filmek analógiájára a mentőakció, azonban időközben kiderül, hogy a tündéri csemete helyett valójában lepkegyűjtő édesapja jelenti az igazi veszélyt a tündérek számára.

Mivel érezhetően a legkisebb korosztálynak szánták, nincs igazi probléma a Csingiling és a nagy tündérmentéssel, hiszen ők nagy valószínűséggel úgysem fogják észrevenni, hogy a karakterek személyiségének kidolgozására ? elsősorban az emberi szereplők múltjára gondolok - kevésbé figyeltek oda a készítők, azt ellenben igen, hogyha valaki tündérlánynak születik, az a mesebeli lény mindenképpen hibátlan testi adottságokkal fog rendelkezni. A celeb-lánycsapatra emlékeztető tündérek modellalkata mellett az alkotók hasonló aprólékossággal, s ez esetben tegyük hozzá, hogy lenyűgöző fantáziával rajzolták meg a szárnyas lények sajátos manufaktúráját, ahol a pillangók és méhek, s egyéb hasznos állatkák színvilágáról gondoskodnak. Szimpatikus húzás volt továbbá Csingiling barkácstündérré tétele, aki a pörgős és fordulatos, de a kortárs televíziós mesék "brutalitásától" távol maradó akciójelenetek szüneteiben, modern McGuyverként oldja meg a szerkezeti problémákat az emberlakta házikóban.

Természetesen a címszereplő szőkeség nemcsak ezermesterként, hanem szívdoktorként is funkcionál, s végül ő közvetíti a hétköznapi életbe szürkült szülőknek a nagy tanulságot: nemcsak gyermekeik felnevelésére kell minden elfoglaltság mellett időt szakítaniuk, hanem a gyermeki szív értékelésére is. Így tehát kedves szülők, arra buzdítok mindenkit, hogy fogja meg a saját tüneményes kis csemetéjét, s induljon mihamarabb a mozik felé, mert a Csingiling és a nagy tündérmentés alatt nincs az a mosoly, ami lehervadna az apró szájakról.