Tűzzel-Vassal

Nem írom le a film történetét, mert: 1. a forgalmazó honlapján elolvasható 2. ahhoz képest, hogy mennyire bonyolult, nem elég izgalmas 3. érdemes Sienkiewiczet eredetiben olvasni - ő írta a regényt. Annyit azért támpontként, hogy vannak a lengyel nemesek, velük vagyunk, a másik oldalon pedig a Gonosz erői sorakoznak- konkrétan az ukránok, a tatárok és egy igazi boszorkány. Van még egy csodaszép lány, akinek kezét - röviddel egymás után - két férfinak ígérték el - egyik a mi emberünk, a másik ukrán. Nagyjából ennyi és ami ebből következhet a történelmi regények logikája szerint.
Sokkal érdekesebbek maguk a szereplők, érdemes őket figyelni. Mondjuk a kissé joviális, nagyivó kövér Zaglobát, aki mindig jókor érkezik, oldja a feszültséget, valójában egy igazi mesehős. Vagy Longinust, a lovagot, akinek végig egy cél lebeg a szeme előtt: egy csapással három pogány fejét lekaszabolni. Kedves arcok, egészen megkedveltem őket.
Az erős szerelmi szálnak köszönhetően ketten kiemelkednek a hősök közül - Skrzetuski és Bohun. Ők azok akik egyazon nő kegyeiért versengenek. A lengyel Skrzetuski ezredes a hősszerelmest alakítja, miközben a harcban joker-figuraként viselkedik, bármikor bevethető, és mindig üt. Bohun a pontos ellentéte: sötét és gonosz, amúgy pedig eszelős, kiszámíthatatlan és kegyetlen.
Helena (a nő) egy külön történet, ő az egész film alatt három érzelmet volt képes megjeleníteni arcán, de azt meglehetősen plasztikusan. Elsőként a lengyelt ölelve a "vajon miért mindenki engem szeret" kifejezését, Bohunnal találkozva a "jaj, de rettenetesen félek", majd a végén, csavarként a "de nehéz döntenem a két férfi között". Amúgy nem játszik rosszul, csak a szerepe lett ilyen szűkre szabva.
A filmről még annyit érdemes tudni, hogy super35-ös technikával készítették, ettől lett szélesebb, szebb és jobb. Aki kedveli a harcolós, romantikus filmet, annak feltétlen ajánlom megnézésre és elolvasásra a Tűzzel-vassal-t, a műfajon belül kifejezetten kellemes.