Unod a telet? Ezekkel a programokkal átvészelheted

Bár még csak február eleje van, de a nappalok már világosodnak, itt az ideje aktívan tölteni a hétvégét! Ehhez kínálunk most érdekes programokat.

RE-VERZIÓ a 15. Verzió legnépszerűbb filmjeivel - Blinken OSA Archívum, február 7. - március 21.


Kollektív pszichoterápia, a Franco-diktatúra áldozatai, füstölgő okostelefonhegyek, rabszolga a szomszédban, fenséges erdők és a Laibach kalandja Észak-Koreában. Február 7. és március 21. között a 15. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 6 legsikeresebb filmjét lehet megtekinteni ingyenes vetítéseken.

XII. Budapesti Mangalica Fesztivál – Szabadság tér, február 8-10.


A mangalica termékek mellett kiváló magyar portékákkal, nagyszerű zenekarokkal, gyerekprogramokkal, élőállat kiállítással, helyben sült mangalica ételekkel, egészben sült malaccal, kiváló borokkal és pálinkákkal, valamint Budapesten az elmaradhatatlan főzőversennyel várják az érdeklődőket. Ha az eddigi siker folytatódik akkor még szélesebb körben lesznek ismertek a hazai mangalica tenyésztők és az általuk elkészített finomságok.

KávéBár Bazár 2019 – Millenáris, február 9-10.


Tizedik születésnapját ünnepli a KávéBár Bazár, a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye. Ezúttal még nagyobb helyszínre, a Millenáris Park B csarnokába költöznek, ahol számos kiállító és szakmai program várja az érdeklődőket, a belépő pedig tartalmazza az egész napos kávékóstolást, valamint borok és párlatok kóstolását is. A tervek szerint a rendezvény ad otthont február 9-én a Magyar Amatőr Barista Bajnokságnak, február 10-én pedig a Magyar Cup Tasters Bajnokságnak.

FinnAgora - Finn Filmnapok – Toldi mozi, február 6-10.


Szeretnél egy rettenthetetlen metálbandával végigutazni Lappföld és Észak-Norvégia vadregényes tájain? Szívesen belenéznél egy finn vállalkozó életébe? Lenne kedved együtt sírni és nevetni az élet dolgain a vén házsártossal? A Finn Filmnapok idén is öt napig tart majd: 2019. február 6‒10-ig a Toldi Moziban. A Filmnapokat a FinnAgora, A Finn Filmalap (Suomen elokuvasäätiö) és a Budapest Film támogatásával rendezik.

LUDWIG 30 – Mindig kortárs – Ludwig Múzeum, február 5. - március 31.


A Ludwig Múzeum 2019-ben ünnepli budapesti megalapításának 30. évfordulóját. A Peter és Irene Ludwig kezdeményezésére 1989-ben létrehozott közgyűjtemény, egyébként az első az egykori vasfüggönyön túl, Magyarország első kortárs múzeuma volt. Az eltelt három évtizedben több száz kiállításra és ezernél is több programra került itt sor, a múzeum célja azonban a kezdetek óta változatlan: a kortárs művészetet közelebb vinni és érhetőbbé tenni a látogatók számára, mindezt izgalmas és újszerű módon.
A kerek születésnap alkalmából egy kiállítás- és programsorozatra kerül sor, ami rendhagyó módon foglalkozik a múzeum történetével, jelenével és jövőjével. Négy egymást követő, kéthetes periódusban lesznek majd láthatók majd kisebb léptékű kiállítások, emellett filmvetítésekre, előadásokra, sőt különleges koncertekre és exkluzív programokra is sor kerül. A programhoz kapcsolódóan egy magazin is készül.

 

Tóth József Füles: Legendás fotómodellek a XX. századból – Klebelsberg Kultúrkúria, február 5. - március 3.


Időutazás és újratalálkozás a magyar reklámfotózás meghatározó alkotójának emlékezetes képei által. Tóth József Füles fotográfus reklámfotóival, plakátjaival iskolát teremtett az 1970-es évektől kezdődően. Az átgondolt koncepció, szellemes ötletek, humor, a groteszkre való hajlam és a látványos megjelenítés különlegesen új hangvételt, áttörést jelentett. 1972 és 1990 között számtalan reklám és emblematikus plakát került ki Füles mester műhelyéből, melyek hétköznapjaink részévé váltak, csakúgy, mint a korszak lenyomatát tükröző plakátokon szereplő modellek.

Kórusok Téli Éjszakája – MagNet Közösségi Ház, február 9. 18h


2019. február 9-én második alkalommal rendezik meg a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját. Ahogyan „Hangot a térnek - hangot a télnek!” szlogen is jelzi, minden tér megtölthető, betölthető hangokkal, az év bármely szakában, legyen szó akár közterekről, akár egy-egy épület belső tereiről. Az ötletgazda és lebonyolító Csíkszerda Egyesület önkénteseinek fontos, hogy a kórusmuzsikát kedvelő és az énekelni vágyó közönség számára vidámabbá varázsolják a szürke, téli hónapokat. A MagNet Közösségi Házban 6 koncertteremben, 35 koncerten közel 200 torokból csendül fel majd az ének ezen az egész estés kulturális eseményen. A program részét képezi a közös daltanulás épp úgy, ahogyan a nyári Kórusok Éjszakájának egyik elmaradhatatlan és közkedvelt elemének számító záródal-éneklés is, amely a téli programnak is a záró akkordja lesz. Ennek keretében a közönség egy külön erre az alkalomra írt, hivatalos záródalt énekelhet el a fellépő kórusok tagjaival közösen.