Van-e titka a hosszú életnek - Itt az On the Spot 10. évada

Az emberrel együtt él az a vágy, hogy sokáig szeretne élni, minél többet látni és megélni - nem csak térben, hanem időben is - és persze a lehető legtovább aktívnak maradni testben és szellemben. Az On The Spot a 10. évadban annak járt utána, hogy mi is a hosszú élet titka, ezért ismét bejárták a világot és most megmutatják, hátha tanulunk belőle.

Immár a 10. évadánál jár Cseke Eszter és S. Takács András sorozata, az On the Spot, az új évad most először nem egy tv-csatornán jelentkezik Magyarországon, hanem a Telekom saját streaming platformján, a Telekom TV GO-n debütál. 

A filmes páros ezúttal olyan helyszínekre utazott el, ahol kiugróan magas a 100 év fölöttiek aránya, és ahol a legtovább élnek az emberek. Ezek Földünk úgynevezett Kék Zónái, a Costa Rica-i Nicoya-félszigettől Szardínia keleti partjaiig, amelyeket egy National Geographic kutató, Dan Buettner fedezett fel, majd mutatott be „A hosszú élet titkai” című bestsellerében. A kötet alaposan körbejárta az egészséges és hosszú élet hátterét a környezet, az életmód és a táplálkozás szempontjából is. A tudományos kutatási eredmények után az On the Spot csapata most arra volt kíváncsi, hogy milyenek közelről ezek a többgenerációs családok, hogyan élnek együtt, és milyen szociális környezet veszi körül a százéveseket. A legidősebb szereplőjük, a Costa Rica-i Amelia-néni 108 éves volt a forgatás idején.

Forrás: On the Spot

 

Kék Zónákban filmezve egy teljesen új világ tárult fel előttünk. Egy egészségesebb, egyszerűbb és hosszabb élet lehetősége

– erről szól az On the Spot 10. évada.

Márpedig a titokra nagyon is kíváncsi a modern ember, akinek a komfort érzete szinte soha nem billen ki, mégis egyelőre azt jobban tudja, hogy mi nem a hosszú élet titka. És félő, hogy a megoldás nem a kényelem és a fogyasztói világ.  Persze nyilván nem lehet egy mindenki számára egységes recept, a hosszú élet titkát bizony mindenkinek saját magának kell megtalálnia. De Dan Buettner megkönnyíti a dolgunkat azzal, hogy a kutatómunka nagy részét elvégezte, és a Kék Zónák felkutatásával világszerte milliókat indított el egy egészségesebb és hosszabb élet felé vezető úton.

Forrás: On the Spot

 

A hosszú élet a konyhában kezdődik

"Csodálatos volt megismerni a világ legidősebb embereit a hosszú élet oázisaiban, és a több hetes forgatás során megpróbálni ellesni valamit az egészséges életmódjukból." - állítják az alkotók. 

A hosszú élet titkai közül pedig talán a legkézzelfoghatóbb az, hogy mivel táplálkoznak egy életen át a Kék Zónák lakói, akik Japántól a görög Ikaria szigetig esküsznek rá, hogy a hosszú élet a konyhában kezdődik. Az utazások során Cseke Eszter és S. Takács András  végigkóstolták az olasz, görög és Costa Rica-i konyha legegészségesebb ételeit 100 éves szereplőik asztalainál, és evés közben azt tapasztalták, hogy ezen idősemberek 

még most is élvezik az ízeket, és élvezik az életet.

"Narancsot, citromot és olívát szüreteltünk velük, kecskét és tehenet fejtünk együtt, és volt olyan 100 éves, aki levitt a borospincéjébe.” 

Forrás: On the Spot

 

Az On the Spot magyar dokumentumfilm-sorozat 2009. őszén debütált. Az alkotópáros Cseke Eszter és S. Takács András egyben a narrátorok, riporterek, producerek és rendezők is. Utazásik során bemutatják a világ szerethető és bizony kegyetlen arcát. Voltak háborús övezetekben, találkoztak diktátorok leszármazottaival, beszélgettek állam vezetőkkel, de még terroristákkal. is. A lényeg, hogy ha foglalkoztatja őket egy téma, akkor azt testközelből "ott helyben" mutatják be. A műsor alapötletét Robert Capa inspirálta, aki azt vallotta:  „Ha a képeid nem elég jók, nem vagy elég közel”.

 

Forrás: On the Spot

 

A sorozatok mellett készítettek különálló dokumentumfilmet is, az Esther, a törzs lányát és  a Born in Auschwitz-ot. Az alkotók munkáját eddig  Arany Nimfa-, Prima Primissima- és Pulitzer-emlékdíjjal is elismerték.   

Az On the Spot 10. évadának első két epizódja  november 15-én került bemutatásra a Telekom saját streaming platformján, a Telekom TV GO-n, ahol is a Telekom Videotéka szolgáltatás keretén belül érhető el. A Telekom TV és IPTV előfizetéssel rendelkezők pedig a nagyképernyőn is megnézhetik az egyes epizódokat.