Vasárnapi programajánló

A pörgős szombat utánra nyugtatós vasárnapot tervezünk. A délelőtti családi programok után pihenés következik, majd nyugtató zenék, de az sem sok. Aki még mindig nem nyugodott le, azt éjjel elengedjük még egy koncertre, de csak komolyan!

A nagy sikerre való tekintettel, idén ismét megtartják a Légtorna Fesztivált! Várják Önt is a II. Budapest Légtorna Fesztiválra 2024. március 23-24-én a Fővárosi Nagycirkuszban, melyet a Hortobágyi Károly-díjas artistaművész, illetve a Magyar Légtornász Egyesület alapító elnöke, Vincze Tünde szervez. Ami várható: Légtorna Bajnokság, Ünnepélyes eredményhirdetés, illetve a Best of Hungary Légtorna Gála, meglepetés sztárvendégekkel.

KMO Autómodell Börze

KMO Művelődési Központ, március 24., 9:00

Gyűjtők, rajongók találkozója ez, ahol mindenki rajong valamiért, csak autómodell legyen. Megtalálható egy ilyen börzén mindenféle modell, az 1:87-es méretaránytól az 1:12-ig, a Matchbox-tól az igényesebb AutoArt márkáig, a gyerekektől az idős gyűjtőkig minden és mindenki. Havi rendszerességgel látogatóható a börze a KMO-ban. Vasárnaponként nem csak autókkal találkozhatunk, hanem kiegészítő termékek vásárlására is lehetőség nyílik: kulcstartók, pendrive-ok, prospektusok, képeslapok, persze mind autós témakörben.

Csányi utca, március 24., 10:00

A SÜTIUTCA az első olyan zsidó kulturális fesztivál, ahol a sütemények és Purim ünnepe karöltve játsszák a főszerepet. Ezen a napon a 7. kerület legrövidebb utcájában, a Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet. 10-18 óra között nagyjából 25 különböző program zajlik az utcán. Este 19 órakor pedig megtekinthető a Lengyelország nincs még veszve! c. dramatizált felolvasás most először és egyetlen alkalommal a magyarországi közönség számára a Gólem Színházban.

Fény utcai piac, március 24., 10:00

2024. március 24-én megrendezik a második húsvéti, Kenyérlelke fesztivált a Fény utcai piacon. Készülnek workshopokkal is, ahol megtanulhatják a kalács készítés folyamatait. Természetesen közben a legjobb kézműves pékségektől lehet vásárolni. A rendezvény ingyenes!

Svábhegyi Csillagvizsgáló, március 24., 11:00

Jogász, hajóskapitány, mesterlövész, zongorista és a hazai modern csillagászat megalapítója egy személyben? Lovak a kupolában? Fegyveres katona a könyvtár előtt? Kabátban csempészett fotoelektron-szokszorozó? Füttyjelekkel továbbított adatok? Akár kémfilm is lehetne, pedig ezek valós részletek a csillagvizsgáló elmúlt 150 évének történeteiből. Tudománytörténeti sétáikon a csillagászok kalandos életét és izgalmas történeteit elevenítik fel a Svábhegyi Csillagvizsgáló 4 hektáros parkerdőjét bejárva.

Rumbach utcai Zsinagóga, március 24., 19:00

Különleges produkcióra készül az egykori Jazz+Az zenekar három kiemelkedő tehetségű énekesnője Fenyő Iván színművész közreműködésével, aki dalban és prózában meséli újra Purim történetét, hogy közelebb kerüljünk az ünnep jelentőségéhez, és megértsük, hogy e bibliai történet milyen üzeneteket hordoz a ma embere számára.

Ajándék ez a nap

Uránia Nemzeti Filmszínház, március 24., 19:00

Gothár Péter drámai eseményekkel teli története egy nőről, aki elhatározta, hogy új lakást szerez. Zeman Irén harmincéves óvónő. Társbérlővel együtt lakik, egy idősebb nővel, Etelkával, nem túl komfortos környezetben. Az öreg hölgy halála szétzúzza rendezett életét. Elhatározza, hogy minden áron új lakáshoz jut. Szeretője, a saját családjának terhét viselő Attila rábeszéli barátját, Andrást, hogy mivel megfelelő lehetőségekkel rendelkezik, segítsen a nőnek állást szereznie. Megjelenik egy férfi, Gábor is, aki névleges házasságot ajánl Irénnek, minek köszönhetően a nő több négyzetméterű lakásra pályázhatna, ő pedig budapesti elhelyezést kap...

Magyar Zene Háza (Koncertterem), március 24., 19:30

2024 tavaszán ismét Magyarországra látogat Raymond McLain, a Morehead State University nyugalmazott igazgatója és a legendás McLain Family Band vezetője, akinek mentorálásával immár harmadik éve tanulnak magyar népzenész fiatalok az Egyesült Államokban. A programot magyar oldalról koordináló Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák zenekar és Raymond McLain újabb közös munkára készül. Ennek eredményét mutatják be a Magyar Zene Házában, ahol rajtuk kívül színpadra lépnek a mentorprogramban résztvevő Katlan és Kaptza zenekarok fiatal tehetségei és további meghívott vendégek is. Az autentikus hangzást ismét az Air Trumpet mikrofonok biztosítják az MZH koncerttermében, a koncert felépítése és zenei anyaga azonban gyökeresen eltér majd az előző évben hallottaktól.

MVM Dome, március 24., 20:00

A világhírű Loreena McKennitt, a többszörösen díjazott kanadai énekesnő és . dalszerző, 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat. McKennitt és zenész társai 2024. március 6.-án indítják el a “Visit Revisited turnét” Eindhovenben, Hollandiában, majd április 8-án zárják Londonban.Közben fellépnek Németországban, Svájcban, Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Belgiumban, Magyarországon és Lengyelországban is. A turné a Juno-díjas The Visit című albumának évfordulóját ünnepli, amelyet erdetileg 1991-ben adtak ki Kanadában, 1992-ben nemzetközi sikereket ért el a Warner Music Group gondozásában.

Harmónia Jazzműhely: Jazz-Csillagvizsgáló: énekesek

Budapest Jazz Club, március 24., 20:00

URBÁN ORSI kiváló énekesnő, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára felvezeti a ragyogóan tehetséges konzervatóriumi és egyetemi utánpótlást. Aki nem sznob, nem csak a már bevezetett nagy nevekre utazik, itt meghallhatja mindazokat, kiknek koncertjeire néhány éven belül a sznobok is tódulni fognak.

Midnight Music - Budapesti Fesztiválzenekar

Várkert Bazár, március 24., 23:30

Azoknak, akiknek a nap java csak éjszaka kezdődik, és persze azoknak is, akik lazább környezetben hallgatnának nemcsak zenét, de az ahhoz kapcsolódó magyarázatokat is. Ez a Midnight Music, az éjféli koncert, babzsákokon, a zenészek között ülve – a kultúrára éhes fiatalok randevúja egymással és a komolyzenével, minden komolyság nélkül. Vigyázat, a Midnight-jegyek gyorsan fogynak!