Vicces McShrek, változatlan áron

Most tényleg, volt már olyan, hogy visszavitte a Big Macet, hogy finom, meg szaftos, a hús is rendben van, csak kicsit már unalmas? Hogy miért nincs benne dijoni mustár inkább, vagy feldobhatták volna pár szelet marinírozott kaliforniai paprikával? Hogy már nem elég, ha még nagyobb sült krumplival, még nagyobb kólával és ajándék Shrek-kulcstartóval változatlan áron?

Persze lehet fintorogni, hogy 2001-ben még milyen finom volt a Big Mac, emlékszel még arra a szószra, és hogy a Shrek első részén annyit röhögtünk, hogy kiestünk a székből, a kettőn még többször is mosolyogtam, de ez a harmadik, na ez már nézhetetlen. Ez már lapos, rohad a világ, pusztulnak az értékek, ma már a rajzfilmek sem olyanok, mint rég. Na ja, de hát mit vársz, amikor ugye a mai gyerekek!

Na itt álljunk meg, mielőtt galambokat etetnénk naftalinszagú zakóban, dühösen fújtatva valamelyik parkban. A Shrek3 (vagyis Harmadik Shrek) pont olyan humoros és mozgalmas, mint az eddig részek, sőt most akciósan még több képpontot és még több renderelt fény-árnyék hatást kapunk. Na jó, a történeten nem sokat bonyolítottak, de hát ez egy franchise, a lényeg a változatlan minőség, a változatlan ár és az abból következően változatlanul magas profit.

Shrek a film kezdetén éppen a békakirályt helyettesíti, nem túl nagy sikerrel Túl Az Óperencián trónján, aztán úgy alakul, hogy felvennék állandóra, de ő már nagyon visszavágyik a mocsárba, ezért inkább megkeresi a tartalékörököst, bizonyos Artúrt. Persze vele tart az úton Szamár és Csizmás Kandúr is, talán hogy fingós poénokkal szórakoztassák egymást az úton, aztán természetesen jön a bonyodalom, miszerint Szőke, a ripacs herceg visszavágyik a trónra, és őt támogatja az összes gonosz meselény a vasorrú bábától egészen Hook kapitányig. Ja, és ott van még a családi szál, miszerint Fiona gyereket vár, Shrek meg ettől kicsit megijed.

Ennyit elárultak már a trailerben is, ezért a poénokon, meg a kiszámítható fordulatokon kívül talán már csak a tanulságot tudnánk lelőni, csak hogy az pont ugyanaz, mint az előző, meg az előző előtti részben. Vagyis hogy az légy aki vagy, és ne törődj azzal, hogy mit gondolnak mások, mert az igazi szépség belülről fakad, és mindenki képes átlépni saját határait, meg ami igazán fontos az a szemnek, csak a szívnek, és végig a sárga úton, fel a fejjel, és vedd meg dvd-n is.

Persze apró különbségeket, hangsúlyeloldásokat észrevehetünk a harmadik részben. Ezúttal talán egy seggleheletnyivel kevesebb a büfögős-fingós poén, ami persze nem azt jelenti, hogy Shrek jól nevelt lett, csak hát a királyi udvar, meg az apaság. Helyette van falnak rohanós elemi humor és transzszexuális Verebes Pista, meg egy rakás filmparódia, ahogy az eddigi részekben is. Csak most nem a Mission Impossible, hanem a Charlie angyalai dübörögnek a csúcspont előtt.

Az egyetlen fontos változás, hogy a Shrek3 minden eddiginél látványosabb. Az első részben még furcsán csöpögött a sár, mintha olvadt műanyag lenne, a harmadik részben viszont látni Shrek kinyúlt pulcsiján a bolyhokat, sőt még arra is volt idejük, meg számítógép-kapacitásuk, hogy fogkövet rendereljenek Szőke fogaira. A többi ugyanaz, hagyma, uborka, saláta, és marhahúspogácsa szezámmagos zsemlében.


A cikkben szereplő hasonlat részben a képzelet szüleménye: Shrek műanyagfigurái ugyanis az első két epizódig a Burger King gyerekmenüihez jártak ajándékként, a harmadik részben került csak át a McDonald's-hoz, mikor a szerződés lejárta után felüllicitálták a konkurenciát.