Vitorlát kurtíts! - A messzi Észak ajánló

Íme egy egészestés rajzfilm, ami nagyon más, mint a többi, de szépsége pont az egyszerűségében rejlik, no és a régimódi kalandokban hullámokon és jeges hómezőkön át.

A csodásan összerakott, minden pixelében részletgazdag, színtelített és fogyasztóbarát – az elkerülhetetlen merchandise termékekre is gondoló – amerikai egészestés animációs filmek mellett, amikkel mellesleg semmi bajunk, első pillantásra szegény rokonnak tűnhet  Rémi Chayé francia-dán rajzfilmje. A messzi Észak ráadásul nem olyan ölelgethető kisállatot vagy menő járművet állít a középpontba, akiért vagy amiért a kisgyerekek is rajonghatnak, hanem egy nagyon is régimódi történetet mesél el.

A cári Oroszországban járunk a XIX. század végén, és az egész birodalom egy híres felfedezőt keres, akinek Davaj – van egy korosztály, amelyik még élénken emlékszik erre a szóra - nevű vitorláshajójával együtt nyoma veszett. A megtalálónak egymillió rubel jár, ám az eltűnt kapitány kedvenc kisunokája, Szása  nem a jutalomért indul egymaga nagyapja nyomába. Őt a szeretet vezényli – és nem mellesleg ezzel azt is megússza, hogy belekényszerítsék egy házasságba -, lányként viszont nincs könnyű dolga a babonás hajós népség között. Ezernyi veszélyen átvágva hősnőnk ott lel rá a nagypapára, ahol senki sem kereste – és az igazi kaland csak ekkor kezdődik.

Az egyszerűnek látszó, régimódi, mégis látványos animáció helyenként Genndy Tartovsky munkáit idézi, az itt megfestett kalandokról és az első világháború előtti időszakról viszont Corto Maltese jut eszünkbe. Az elsőfilmes rendező egyébként korábban olyan filmek animációs részlegén dolgozott, mint a Kelis titka vagy A mesék háza, kezdőnek tehát aligha számít, és látszik, hogy kiforrott világképpel és ábrázolásmóddal rendelkezik. Bár sokaknak ez nem lesz elég izgalmas, hiszen nagyban különbözik a mozikban rendszeresen vetített produkcióktól, ráadásul nem árt némi történelmi ismeret is hozzá, mégis megéri kicsit kiszakadni a mainstream látványvilágból és megnézni egy old school mesét, ami még komoly ismeretterjesztő értékkel is bír.