Wonder boys

Életkép egy író mindennapjaiból, valamint az alkotásról, amely korántsem olyan könnyű, mint mi, olvasók gondolnánk.

Egy sikeres író életét csak kellemesen lehet elképzelni. Rajongók, elismerések, gazdagság, kiegyensúlyozott család, na és a barátok, meg a partik. Egy sikeres író élete azonban rengeteg csapdát is tartogat. Megszállott rajongókat, hamis dicséreteket, üres bankszámlát, megcsömörlött feleséget, felszínes barátokat és unalmas partikat. Grady Tripp (Michael Douglas) mindkét végletet megélte, miután első könyve hatalmas sikert aratott, s egyszeriben a legnépszerűbb íróvá avatta őt. A csúcsról azonban gyors az út lefelé, a siker nem feltétlenül tart a következő könyvig, egy sikeres íróval szemben elvárások vannak. Milyen lesz a Második könyv?

Grady Tripp szinte belerokkan a ránehezedő nyomásba. Egy könyv ugyanis nem pattan ki csak úgy az ember fejéből, s bármilyen ötlettel is álljon elő, örökös összehasonlításnak néz elébe. Tripp írói válságba kerül, melyet tanítással próbál feledni, miközben felesége elhagyja, barátnője pedig megelégeli tétovaságát. Egy parti során megismerkedik James Leerrel (Tobey Maguire), a különc diákkal, aki hozzá hasonlóan lepukkant életet él, ám a természet írói géniusszal áldotta meg, amely hozzáértő irányítással remekműveket alkothat. Tripp felismeri a fiúban rejlő tehetséget, lenyűgözi James könnyedsége és fantáziája.

Közben pedig készül a második remekmű, amely nem akar a végére érni. A végtelen történetnek egy ostoba kaland vet véget, melyet a sors kezének is lehetne nevezni. Az ezer szálon futó, minden részletre kiterjedő művet egyszerűen elfújja a szél, felszabadítva ezzel áldozatát, az írót a döntés kényszere alól. Tripp, aki James mellett kénytelen szembesülni önmaga éretlenségével, felismeri az igazi kihívást, amely a saját életében elmulasztott döntésekben rejlik. Félredobva a ránehezedő elvárásokat, átrendezi saját értékrendjét, s teret enged egy új tehetségnek.

Curtis Hanson filmje mindezt meglehetősen szarkasztikusan mutatja be, cseppet sem sajnálva saját csapdájukban vergődő szereplőit. A lassú tempójú film, melynek története szinte elhanyagolható, elsősorban a párbeszédekre és az abszurd helyzetekre épít, melyet a szereplőgárda, Michael Douglas, Tobey Maguire, Robert Downey Jr. és Francis McDormand, zseniálisan old meg.