10 dolog, amiben A cápa eltér a regénytől

Spielberg filmjében nem hal meg az egyik főszereplő, cserébe viszont nagyobb és vérszomjasabb a cápa.

 

Nemrég újra bemutatták moziban Steven Spielberg klasszikusát. Ennek apropóján megnéztük, miben tér el a film Peter Benchley 1974-es, azonos című bestsellere regényétől a címszereplő ábrázolását illetően.

A perspektíva

A regény elején lévő klasszikus jelenet, amelyben az éjszakai úszásra induló tinédzser lány és a „nagy fehér” találkozik, két szemszögből van megírva. A filmnek, mivel vizuális médium, nincs lehetősége arra, hogy verbalizálja a nézőknek a cápa szándékát, csak "megmutatja", hogyan tépi szét az áldozatát, megerősítve ezzel azt a képzetet, hogy a cápa egy gonosz szörnyeteg.

A könyv nyitó bekezdése viszont épp arról szól, hogy a cápának a puszta létezés a célja:

A szemek nem láttak a feketeségben, és a többi érzékszerv semmi rendkívülit nem közvetített a kicsi, primitív agynak... csak mozgással maradhatott életben."

A valódi méret

A könyvben a cápát az első bekezdésben az orrától a farokig hatméteresnek írják le. Spielberg úgy érezte, hogy a filmverzióban a cápának még nagyobbnak kell lennie ahhoz, hogy kellően ijesztőnek tűnjön, ezért a három teljes méretű mechanikus cápát 7.6 méter hosszúra építették. A cápa 2, a Cápa 3D és a Cápa: A bosszú című filmekben a cápák 7.6 és 9 méter közöttiek.

A valaha feljegyzett legnagyobb nagy fehér cápát Hawaii Oahu szigetének partjainál látták pár éve. A Deep Blue becenévre hallgató ragadozó 9 méter hosszú, körülbelül 50 éves és 2,5 tonnát nyom.

Nem az emberhúsra hajt

A regény szerzőjét, Peter Benchley-t már fiatal kora óta lenyűgözték a cápák. 1964-ben Montauk partjainál kifogtak egy közel 2270 kilót nyomó fehér cápát, ez adta számára az ötletet ahhoz, hogy regényében dokumentálja, amint egy hasonló cápa elszabadul és megtámadja az úszókat Long Island partjainál.

Benchley, aki később cápavédő lett, nem úgy írta meg a címszereplőjét, mint egy haragtartó embergyilkost.

Spielberg klasszikusában úgy tűnik, mintha a cápa "megharagudna" arra a három férfira, akik megpróbálják megakadályozni, hogy hozzáférjen az emberi táplálékához, ezért kifejezetten őket kezdi célba venni. A Cápa 4. - A cápa bosszúja című filmben pedig a cápa Brody családjára támad. Ez természetesen nem tipikus cápaviselkedés; a tenger ragadozói jellemzően csak azért támadnak emberekre, hogy elüldözzék őket a területükről, nem pedig azért, hogy megegyék őket.

 

Forrás: PORT.hu

 

Családi bosszúhadjáratról szól a franchise

A cápák időnként kapcsolatba lépnek más halakkal, de alapvetően visszahúzódó jószágok. Ezért is meglepő, amikor kiderül, hogy az első cápának volt egy párja (becenevén "Brucetta"), aki bosszúból ismét terrorizálta Amity szigetét. Igaz, ez nem a Cápa 2.-ből, hanem a film könyvváltozatából derül ki.

És ha ez nem lenne elég, később az első két filmben szereplő cápák utódai is bosszút esküsznek Brody családja ellen, azért, mert A Cápa 4. - A cápa bosszújában megölték a szüleiket. Ez a filmekből kimaradt, de a könyvverzióban felrajzolják a kapcsolatot.

Hiányzó emberi áldozatok

Bár a cápák a filmekben vérszomjas gonoszok, valójában nem áll fenn annak a veszélye, hogy az ember a táplálékforrásuk részévé válik. A cápák tengeri élőlényeket, például fókákat és halakat esznek, és nem rajonganak az emberhúsért. Rájuk inkább úgy tekintenek, mint rivális ragadozókra az óceánjaikban, és időnként megtámadják őket, hogy elijesszék őket a vadászterületükről.

Évente kevesebb mint száz emberi cápatámadás történik, és ezek ritkán vezetnek halálhoz. Általában „csak” kiharapnak egy részt az áldozatból, majd távoznak. Ritkán fordul elő, hogy a cápák ténylegesen elfogyasszanak egy embert, A cápában ehhez képest több ember cápakajaként végzi, a Cápa 2-ben pedig Brucette nyolc áldozatot szed - a könyvekben viszont kevesebb a holttestek száma.

 

Forrás: Tv2

 

A gazdasági válság bemutatása

A cápa regényverziójában (amely a 70-es évek recessziója idején jelent meg) az Amity-sziget partvidéke fontos turisztikai célpont. A város az idegenforgalomra építi a gazdaságát, és amikor a cápa elkezdi támadni az embereket, a helyiek (beleértve a polgármestert is) homokba dugják a fejüket, hogy ne kelljen a profitról lemondaniuk.

Brody rendőrfőnök azt szeretné, ha az emberek távol maradnának a strandoktól, amivel beleköp a helyi politikusok és üzlettulajdonosok levesébe. A cápa tulajdonképpen a magánvállalkozás és a közszolgálat kettősségét szimbolizálja, de a film azt akarja elhitetni, hogy egyszerűen a jó és a rossz konfliktusáról van szó.

Nem egy gonosz szörny

Benchley könyvében és a filmben is a cápa egy gyilkológép. Már az első bekezdéstől egyértelmű, hogy a túléléshez ennie kell. Amiben azonban a könyv és a film eltér egymástól, az az, hogy a cápa mennyire "szörnyeteg" is valójában.

A könyvben egyszerűen csak gyilkol:

"A halat támadásra késztették; ha amit lenyelt, az emészthető volt, az lett a tápláléka; ha nem, akkor később visszahányta".

Motiváció nélkül támad, és bizonyára nem azért, mert eredendően gonosz lény lenne.

Míg a film a cápát a King Konghoz vagy A fekete lagúna szörnyéhez hasonló mumusként ábrázolja, a regény árnyaltabb megközelítést választ. A cápa a történet nagy részében a saját közegében marad, míg Amity szigetének kétes erkölcsű lakói gyakran megvetendőbbek, mint a puszta túlélésre hajtó cápa.

 

Forrás: Tv2

 

Quintet máshogy öli meg

Quint karaktere egy Ahab-szerű figura, aki azóta a cápák fanatikus megszállottja, mióta a USS Indianapolis fedélzetén szolgált, ahol több tucatnyi bajtársával együtt cápákkal teli vízbe dobták.

A könyvben egy szigony kábele tekeredik a lába köré (ahogy Ahabnak is), amikor megpróbálja megölni a cápát, amely a víz alá merül, miközben őt is a mélybe húzza. A filmben egyszerűen csak megeszi a cápa, vagyis pont az irodalmi előzményre, a Moby Dickre vonatkozó irodalmi utalás tűnik el belőle.

Hooperrel is végez

 

Martin Hooper tengerbiológusból hős lesz a filmben, a regényben viszont áldozat. Búvárkalitkába helyezik, és csalinak használják, a cápa azonban képes átrágni magát a fémketrecen, és aztán Hooperen is.

Az Így készült A cápa című dokumentumfilm szerint Spielberg kapott néhány remek felvételt arról, ahogy a "Cápa" megtámad egy üres búvárkalitkát, és ezeket a képsorokat a filmben is meg akarta tartani, ezért úgy döntöttek, hogy Hooper megmenekül a ketrecből.

 

Forrás: TV2

 

Belepusztul a sérüléseibe

A cápa a filmben több mint két órán keresztül terrorizálja Amity szigetének lakóit, mire a három férfinek a fináléban sikerül leszámolnia vele. A cápa a regényben éppen Brody elfogyasztására készül, amikor a sérülései miatt egyszerűen megáll, és lesüllyed a mélybe.

A filmben ehhez képest Brodynak az az ötlete támad, hogy az állkapcsai közé szorult légtartály kilövésével felrobbantja a gyilkos jószágot, ami nyilván egy sokkal izgalmasabb blockbuster-befejezés. És természetesen a folytatások összes többi cápája hasonlóan látványos módon hal meg.

 

Via: Screenrant