10 dolog, amit lehet, hogy nem tudtál a születésnapos Cate Blanchettről

Nagyon bizarr filmszereppel kezdte a pályafutását a kétszeres Oscar-díjas ausztrál színésznő, aki ma ünnepli 51. születésnapját, de más érdekességeket is összeszedtünk róla.

Félig ausztrál, félig amerikai, kicsit francia. Cate Elise Blanchett 1969. május 14-én született Melbourne Ivanhoe nevű elővárosában, anyja, June Gamble helyi ingatlanfejlesztő volt, apja amerikai haditengerészként érkezett Ausztráliába, és hajója javítása alatt ismerkedett meg leendő feleségével, majd ide is költözött. Cate franciásan csengő családnevével kapcsolatban gyakran emlegeti, hogy felmenői között van az a Louis Bleriot, aki először repülte át a La Manche csatornát – ez azonban nem túl valószínű, mivel apja családja generációk óta élt Texasban.

Hatévesen egy, a tévében látott bűvészprodukció hatására döntött úgy, hogy egyszer ő is a pódiumra lép majd: a cél elérése érdekében sokáig zongorázni tanult, majd a középiskolában a színjátszó kört vezette. A zongorázáshoz fűződik élete legszomorúbb emléke: édesapja munkába indult, ő pedig, mivel a zongorán gyakorolt, nem állt fel, hogy elbúcsúzzon tőle, csak intett neki: apukája sosem ért be a munkahelyére, szívinfarktusban meghalt, lányát pedig azóta is gyötri a lelkiismeret-furdalás.

Első szerepét a Kaboria című, az egész világon gyakorlatilag ismeretlen, egyiptomi bokszolós filmben kapta, aminek három jelenetében tűnik fel - az egyikben a film betétdalára táncolt.  Az akkor még ismeretlen és színiakadémiára járó, 19 éves Cate úgy került a filmbe, hogy épp Egyiptomban nyaralt, a hotelben pedig megkérdezték, nem akar-e egy kis pénzt keresni vakáció közben. Állítólag két egyiptomi fontot kapott és egy falafelt a munkáért. Az első igazi mozifilmes szerepére egészen 28 éves koráig kellett várnia: ez volt a Láger az édenkertben (1997), ahol egy japán hadifogságba került ausztrál ápolónőt alakított, de ebben az évben még három másik filmje is kijött.

Miután eljátszotta Galadrielt A gyűrűk ura-filmekben, megtartotta és bronzba öntette a tündefülét megformázó protézist. Sőt, saját bevallása szerint már a filmet is azért vállalta el, mert minden vágya volt egyszer hegyes füllel szerepelni valamiben, azt viszont nem tudta megszokni, hogy kék háttér előtt kellett játszania.

Ő az egyetlen olyan színésznő, akit egy bizonyos, ráadásul valóban élt karakter eljátszásáért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Ez a karakter I. Erzsébet angol királynő, a két film pedig az Elizabeth (1998) és az Elizabeth: Az aranykor (2007) volt, a két film között pedig elég sok idő telt el. A díjat azonban egyik esetben sem vihette haza.

Persze lett Oscar-díja, nem is egy. Két kis aranyszobra is van odahaza,  az egyiket a Blue Jasmine (2013) című Woody Allen filmért, a másikat a Martin Scorsese rendezte Aviátorért (2004) kapta, és az utóbbihoz is kapcsolódik egy különlegesség: ez az egyetlen olyan eset, amikor egy Oscar-díjast játszva nyert valaki Oscar-díjat. A filmben ugyanis Blanchett a színészlegenda Katherine Hepburnt alakította. A két Oscar-díjával nem mellesleg minden idők legsikeresebb ausztrál színésznője.

Az ember nem is gondolná, de a színésznő hatalmas horrorrajongó. A kedvencei a műfajban a Basil Rathbone főszereplésével készült, sötét hangvételű klasszikus Sherlock Holmes filmek, köztük az 1944-es Sherlock Holmes és a vörös karom. Nem mondhatnánk, hogy a friss alkotásokra megy rá: egy másik nagy kedvence az 1976-os Rémálmok háza, de kedveli a Halloween sorozatot is. Ehhez képest furcsa, hogy az első kiruccanását a műfajba csak nemrég tette meg: ez volt A végzet órája (2018).

A színésznő már magyar rendezővel is dolgozott, igaz, nem filmen, hanem színházban. 2010. november 13-án mutatták be a Blanchett és férje, Andrew Upton által vezetett Sydney Theatre Company tolmácsolásában Csehov Ványa bácsiját, Ascher Tamás rendezésében. A címszerepet Richard Roxburgh alakította, Hugo Weaving Asztrov szerepében volt látható, Blanchett pedig Jelenát játszotta. A darab óriási siker volt, pár hónappal később meghívták vendégszereplésre Washingtonba is, Blanchett pedig megkapta érte az egyik legfontosabb ausztrál színházi elismerést, a Helpmann-díjat.

Legalább 10 különböző nemzetiségű karaktert játszott már el. Cate Blanchett ausztrál, amerikai, angol, ír és skót karakterek mellett rengeteg másik nemzetiség képviselőjét is alakította már. Így láthattuk például olaszként A gyilkosok is a mennyországba mennek című filmben, német prostituáltként A jó németben, orosz KGB-ügynökként az Indiana Jones negyedik részében, az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságában, francia művészettörténészként a Műkincsvadászokban, legutóbb pedig magyar származású performansz művészként a Documentary Now egyik idei epizódjában.

Blanchett már több mint 20 éve él boldog házasságban Andrew Upton íróval. 1996-ban, egy TV-show felvételén ismerkedtek meg, de először kimondottan ellenszenvesnek találták egymást. Aztán egy éjszakába nyúló pókerpartin alakult úgy a dolog, hogy utána együtt mentek haza, és néhány héttel később már meg is tartották az esküvőt. Összesen négy gyerekük van, három fiú (Dashiel John, Roman Robert, Ignatius Martin) és egy lány, Edith Vivien Patricia, akit örökbe fogadtak.