Blue Jasmine

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 95 perc, 2013

Értékelés:

282 szavazatból
Szerinted?

Jasmine előkelő New York-i társasági hölgy. Az élete azonban összeomlik, a házassága is tönkremegy. Miután képtelen megbékélni a helyzettel, felveszi a kapcsolatot az elhidegült testvérével, a San Franciscóban élő Gingerrel. Hozzá költözik, amíg összeszedi magát. Jasmine megpróbálja leküzdeni az őt kísértő emlékeket, ám egyre mélyebbre süllyed a depresszióba. Bár az arisztokrata viselkedését megőrizi, érzelmileg teljesen labilissá válik. Mindenkinek elrontja az életét, legfőképp a saját magáét.
Bemutató dátuma: 2013. augusztus 29. Forgalmazó: Big Bang Media

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    2014
    Legjobb női alakítás: Cate Blanchett
  • Golden Globe-díj

    2014
    Legjobb színésznő - drámai kategória: Cate Blanchett
  • Oscar-díj

    2014
    Legjobb női alakítás: Cate Blanchett
  • BAFTA-díj

    2014
    Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Woody Allen
  • BAFTA-díj

    2014
    Legjobb női mellékszereplő jelölés: Sally Hawkins
  • Golden Globe-díj

    2014
    Legjobb női mellékszereplő jelölés: Sally Hawkins
  • Oscar-díj

    2014
    Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Woody Allen
  • Oscar-díj

    2014
    Legjobb női mellékszereplő jelölés: Sally Hawkins

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
prosecutor febr. 09. 13:03:16 8/10
Szeretem az ilyen filmeket, a vége alaposan odaüt. Mondjuk a szerephez jobb csajt is választhattak volna (kicsit dögösebbet, helyesebb arcút), mert akkor a mentális összeomlást jobban átérzi az ember és nem lett volna annyira mulatságos. Annyi szerencséje volt neki, hogy magas volt és aránylag ízlésesen öltözött de amúgy esélye se lett volna a jobb férfiaknál
9/10
Txi 2023 dec. 04. - 18:53:11 9/10
.
10/10
Orpheus100 2023 márc. 13. - 16:38:08 10/10
Szenzációs alkotás, degeszre tömve nagy nevekkel, akik meg is szolgálják a bizalmat.
A film témája átlagosnak mondható, abban az értelemben, hogy bármelyikünkkel megtörténhetne, és meg is történik. Ám cseppet sem átlagos tökéletességgel tálalva. Cate Blanchett, mint mindig, most is csodálatos. Színészként és nőként egyaránt. Az első perctől magával ragad és nem is ereszt az utolsó percig. És még azon is túl.
antibond 2023 márc. 12. - 11:04:17
Valamikor, ifjú titán koromban az Alain Delon - Lino Ventura által fémjelzett "Kalandorok" vezette a legtöbbször megtekintett film listáját. 21-ig számoltam...
Most már lassan átveszi ezt az előkelő helyet a "Blue Jasmin". Nem tudom megunni. Hatalmas film, nagyszerű alakítások - még Baldwin is jó -, csodás rendezés. Lehet ennél többet kívánni?!
8/10
Kommentátor 2022 dec. 08. - 15:43:18 8/10
Woody Allen így öregkorban már nem nagyon szerepel a filmjeiben, de, ha nem tudnám, hogy ő írta a forgatókönyvet, a dialógusokból akkor is rájönnék. Két ilyen író-rendezőt ismerek, a másik Tarantino.
Joseph Barbera 2021 jún. 02. - 08:51:44 Előzmény Péterrrrrr
Egyébként igen. De sajnos a teljesen normálisak unalmasak. :-D
8/10
Péterrrrrr 2021 jún. 01. - 08:01:38 8/10 Előzmény Joseph Barbera
Nagyon megy neki, mert ő is egy beteg figura. :-)
8/10
hippieee 2020 nov. 28. - 18:50:56 8/10
Hahaha...tipikus Woody film, teli neurotikus figurákkal. Cate Blanchett egészen új oldaláról mutatkozott be. Nekem tetszett, jól szórakoztam.
Joseph Barbera 2020 júl. 23. - 11:58:18
Imádom olvasni Woody filmjeihez a hozzászólásokat. A mester remekül megbolygatja a kedélyeket, jól látszik, hogy mindenkinek más az elképzelése, másképpen látja a világot. Számomra ez a filmje is nagyon szerethető, nagyon jól fogja meg hétköznapjaink figuráit, mert valóban , sok a suttyó, és sok a lelki beteg is, a harácsoló, a fantaszta...és sorolhatnám még....Woody nem fél bemutatni a beteg figurákat, és ezzel nem csak amerikának mutat tükröt....
janogyu 2020 júl. 19. - 16:43:21
Szinte az összes Woody Allen filmet láttam. Ez az egyik legjobb filmje.
8/10
offtopic
fourdogs 2020 jún. 16. - 09:15:02 8/10 Előzmény Kiss Lívia
M. Streep korunk - vagy az utolsó (fél)száz év legjobb - színésznője. megkaphatta volna Aloysius nővér alakításáért is. De akkor Winslet nyert.
5/10
offtopic
Midnight67 2020 máj. 07. - 23:52:52 5/10 Előzmény Kiss Lívia
Öt perc azért kevés, annál több esélyt szoktam adni, de sajnos, ez a film valóban érdektelenségbe fulladt részemről is, hiába néztem tovább..:(
1/10
Kiss Lívia 2020 máj. 07. - 23:47:23 1/10 Előzmény Midnight67
Nekem az a tapasztalatom, hogyha egy film az első öt percben nem fog meg, akkor már nem érdemes nézni. Ennek ellenére sokszor mégis továbbnézem, a "hátha beindul" reményében. De az esetek többségében ez nem szokott megtörténni. Ennél a filmnél 45 percig vártam, annyira nem akartam feladni. S úgy őszintén, milyen film az, ami csak a felétől jó? Akkor minek van az első fele? De kétlem, hogy óriási változás történhetett, hisz maga a koncepció nem tetszett nekem.
4/10
Harib0 2020 máj. 07. - 23:35:56 4/10
Ez egy jó sztori, de a rendezés talán szándékosan elrontotta - és inkább használom a szándékos szót. Ugyanis (jó, iderakom: szerintem) ezek a karakterek nem az utca emberei, hanem egy elmegyógyintézeté. Két viszonylag normális (igen, tudjuk, ilyen szó nincs is) karaktert mutat fel a film, az egyik Augie, aki bár szintén a Suttyóvilág része (nem én állítom, a rendező építette így elénk), azért annyira mégsem hülye, hogy kútfőből baltázza el a vagyonát, de annyira mégis az, hogy elhiggye a feleségének, hogy a sógorra kell bíznia a pénzét. A másik a nevelt fiú

aki teljesen indokoltan alázza meg és dobja ki anyját

, aki csak pár mondatot kap a filmben, mégis ezek egyikei a filmben fellelhető legkerekebb megnyilvánulásoknak. Jasmine és Ginger mintha a nárcizmus két arca volna: az egyiknek minden jár, a másik pedig mindig teper az elismerésért. Nem tökéletes nárcisztikusok, de Gingertől többször is halljuk, hogy bár őket is örökbe fogadta az anyjuk, Jasmine volt a tökéletes. Nyilván ennek az árnyékában könnyen meg lehet rekedni ezen a szerencsétlen, "holnap is alázzon meg valaki" szinten, ami szinten természetesen Augie-kből, Chilikből, és Al-ekből áll a világ, számára csak ebből a halmazból lehet válogatni.

Bár éppen Chili menyasszonya, de azért este besmárolja magát egy party sarkába egy másik pasassal, aki éppen akkor kedves hozzá. Majd amikor kiderül, hogy ő mégsem pálya számára, inkább kibékül Chilivel, akit előző nap dobott.

Nem, én azt állítom, hogy attól még, hogy elvétve tényleg vannak ilyen emberek, attól még ez nem átlagos, hanem beteg ember.
Jasmine szót sem érdemel, sosem volt normális (ismét bocs a szóért), gazdag pichaként kékvérűbb volt a környezete gazdagjainál, olyan formán, mint akinek vénásan jár mindenből a legcsillogóbb, legdrágább, legszebb. Nem azért szed nyugtatót, mert depressziós, nem azért, mert megvonták tőle a gazdagságot, hanem mert sosem érezte magát egy pillanatra sem a realitásban. Már gyerekként sem, amikor anyai nyomásra elkezdett hinni abban, hogy ő tökéletes és hibátlan, mások fölött való. Kicsit sem meglepő, hogy magában beszél és hallucinál, bár az alap-mentális betegségéhez valóban hozzáraktak a kezelésekkel. Na és persze a partyn ki nézi ki ki magának ezt a bolondot?

Nyilván egy másik bolond, aki teljesen nyíltan mondja ki, hogy jól mutat majd feleségként mellette a fotókon, illetve aki maga is elhiszi a mozit, amit vetítenek neki. Miért nem vette észre hamarabb, hogy a bula problémás? Miért nem tartotta vészjelzésnek azt, hogy a béna lánykérése után egyből a nyugtatós dobozhoz nyúlt a nő? Normális az a pali, akinek nagyobb probléma egy már felnőtt gyerek megléte, mint a nyugtató szedése, vagy a hebegés-habogás, amit teljesen indokolatlanul levág néha a nő?

Habár Chili is rendesen suttyóvilági beütéseket mutat fel (nem én suttyózom, a rendező röfögteti és szipogtatja, csámcsogtatja a fülünkbe, tehát teljes joggal összesítjük egy szóba), az ő reakciói a harmadik legnormálisabb, túl minden undorító karakterjegyén: neki vannak valós érzései, ő konzekvensen és őszintén, becsületesen küzd azért, amiben hisz. Ő az egyik olyan karakter a kevésből, amiben megjelenik az erkölcs. Nem biztos, hogy az erkölcsösség erény is, de nem filozofálok, lényeg, hogy ő hiteles és szerethető - bár csak félméteres eltartással bírnám megölelni.
Ezt a sztorit, hogy a tönkrement gazdagné beeszi magát csóróékhoz, meg lehetett volna rendezni karaktergyilkolás nélkül is annak érdekében, hogy tanulságos is lehessen. Csak hát ahhoz erkölcsös rendező is kellett volna. Nincs bajom W.A munkásságával, bírom őt, tud isteni jókat is alkotni, az Annie Hall az egyik kedvencem, többek között, és szeretem a humorát is. Ja és pont azt szeretem benne, hogy bitang módon tud erkölcstelen is lenni más rendezéseiben úgy, hogy még szeressem is a filmet. De ezt nem kapta el jól, ez a film itt mást mutatott meg, mint amit kellett volna. Max annyi jött le, hogy ne írj alá mindent és bármit a férjednek, még ha esténként karkötőt is hajít a fürdővizedbe. Hiszen ugyanakkor elvileg azt is el kellene hinnem, hogy van olyan egyébként normális ember, hogy bár nincs pénze, puszta megszokásból majdnem az összes pénzét I. osztályú repjegyre költi. Nem, az ilyen sose volt normális, és nem, nem megszokásból teszi.
És igen, Cate pompás zsíros hajú gyógyszeres/drogos/piás, üres tekintetű elmebeteg volt, hálás téma szokott lenni az ilyesmi.

10/10
-Vídia- 2020 máj. 07. - 22:47:13 10/10 Előzmény viskia01
egyetértek.. Woody a legnagyobb szakértő..
8/10
viskia01 2020 máj. 07. - 22:38:37 8/10
Elképesztően életszerű 100 perc a női aljasságról, kétszínűségről, manipulációról.
5/10
offtopic
Midnight67 2020 máj. 07. - 22:20:34 5/10 Előzmény Kiss Lívia
" annyira gyenge volt, hogy a felénél abbahagytam " Talán ez a baj, engem a felétől kezdett érdekelni, addig unalmasnak találtam.
1/10
Kiss Lívia 2020 máj. 07. - 22:17:25 1/10
Hát én még soha nem pontoztam le filmet ennyire, de ez nézhetetlen volt számomra. Épp pár napja néztem meg az Augusztus Oklahomában c. filmet, ami döbbenetesen átütő erejű volt. Valaki azt írta, Meryl Streep azért nem kapta meg érte az Oscart, mert Cate Blanchett kapta Jasmine szerepéért. Szerintem a színésznő ezerszer jobb volt Galadrielként vagy épp Helaként, mint Jasmineként. Idegesítő és számomra ripacs módon játszott. Semmi nem fogott meg benne, de a többi szereplő is szörnyű volt, ami leginkább a rendezés hibája. Sok Woody Allen filmet szeretek, de ez annyira gyenge volt, hogy a felénél abbahagytam. Nem volt meg benne az a feszültség, ami vonzott volna. És a forgatókönyv is csapnivaló, tele volt klisékkel, unalmas mondatokkal. Nagy csalódás volt.
1/10
paripapimpi 2020 máj. 07. - 22:03:31 1/10
Szegény Woody.
10/10
andru1@freestart.hu 2019 okt. 19. - 01:12:47 10/10
Ez a film nagy kedvencem. Rendkívül humoros és egyben megrázó is. A kényelembe és a mesés gazdagságba beleszokott nő, egy meggondolatlan pillanatában, visszafordíthatatlanul nagy hülyeséget követ el. Nagyon jó az a jellemrajz, amit Woody Allen fest a hirtelen és könnyen meggazdagodott emberekről. Van egy mondás: Ebül szerzett jószág, ebül vész el.
Összes hozzászólás