10 dolog, amit nem tudtál a Millió dolláros bébiről

2004. december 15-én mutatták be az észak-amerikai mozik Clint Eastwood megható sportfilmjét. Ennek apropóján íme majd egy tucat érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

1. A film producere, Albert S. Ruddy úgy beleszeretett a Millió dolláros bébi sztorijába, hogy mindenképpen le akarta forgatni, de egyszerűen egyetlen stúdiót sem érdekelt a dolog. A szakember nem kevesebb mint négy évig házalt a projekttel, mire sikerült elindítani. „Senkit sem találtam, akit érdekelt volna. És most olyan emberekről beszélek, akik a barátaim voltak, akikkel éveken át együtt dolgoztam. De azt mondták:

»kit érdekel egy film két öreg csókáról meg egy női bokszolóról?«”

– nyilatkozta egy interjúban Ruddy, aki végül megtalálta Clint Eastwoodot. Eastwood úgy vélte, a sztori ugyan nagyon depresszív, de attól még csodálatos.

2. Eastwood előtt egyébként az is felmerült, hogy a forgatókönyvet író Paul Haggis fogja rendezni is a Millió dolláros bébit, miután végzett az Ütközésekkel. Akkor még úgy volt, hogy Clint Easwood csak játszani fog a filmben – de Haggis végül visszalépett Eastwood javára.

3. A női főszerepet alakító Hilary Swank kőkemény edzéseken vett részt, hogy felkészüljön Maggie szerepére. Olyan sokat gyúrt, hogy több mint 9 kiló izmot pakolt magára. Az intenzív edzések közben pedig sikerült meg is betegednie, ugyanis nőtt egy hólyag a lábára, ami elfertőződött, és a kialakult bakteriális fertőzés három hét kórházi kezelést igényelt volna. Swank végül inkább az otthoni gyógykezelést választotta, és egy hét alatt sikerült lábra állnia. A dologról nem szólt sem Clint Eastwoodnak, sem a producereknek.


4. A súlyzózás mellett a színésznő természetesen bokszedzéseken is részt vett: az a Lucia Rijker boksz- és kick-box bajnok volt az edzője, aki a filmben „Kék Medve” Billie-t, Maggie egyik ellenfelét alakította.

5. Morgan Freeman eredetileg Frankie Dunn szerepét játszotta volna (ez Eastwood figurája), de már azelőtt úgy döntött, hogy inkább Eddie „Hepaj” Duprist szeretné megformálni, hogy Clint Eastwood képbe került volna.

6. A Millió dolláros bébi akkora siker volt, hogy elképesztő sokáig,

hat és fél hónapig volt műsoron

az amerikai mozikban. Miután pedig hét Oscarra jelölték (köztük a legjobb filmére), minden hétvégét követően övé volt a jegybevételi toplista első öt helyének egyike, még jóval a díjátadó után is. Végül négy díjat nyert el az Oscar-gálán (legjobb film, legjobb női főszereplő /Hilary Swank/, legjobb férfi mellékszereplő /Morgan Freeman/ és legjobb rendező /Clint Eastwood/).

Eastwood és Streisand a 2005-ös Oscar-gálán. Forrás: Frank Trapper / Corbis via Getty Images


7. Amikor Clint Eastwood átvette a Millió dolláros bébi megrendezéséért járó Oscar-díjat, ugyanúgy Barba Streisand nyújtotta át neki a trófeát, mint korábban, amikor a Nincs bocsánatért díjazták.

„Nagyon örülnék, ha megint neked adhatnám ezt, Clint”

– mondta a színész-énekesnő, közvetlenül mielőtt kihirdették volna, hogy Eastwood győzött.

8. Maggie megformálására eredetileg Sandra Bullockot szemelték ki a filmesek (aki egyébként Shekhar Kapurt akarta volna rendezőnek), de mire a stúdiónál odáig jutottak a dolgok, hogy elkezdődhetett a forgatás, a színésznőnek már el kellett kezdenie dolgozni a Beépített szépség 2-n. Bullock mellett Ashley Judd neve is felmerült.

9. A Millió dolláros bébi az F.X. Toole álnéven alkotó Jerry Boyd három elbeszélésén alapul (The Monkey Look, Million $$$ Baby, Frozen Water), amelyek a Millió dolláros bébi című novellagyűjteményben 2005-ben magyarul is megjelentek. A szerző egy hónappal azután halt meg 2002-ben, hogy megtudta: Clint Eastwood fogja filmre vinni a munkáit.


10. A Millió dolláros bébi pedig minden bizonnyal azért tűnik ilyen hitelesnek, mert

Boyd maga is bokszmenedzser és segédedző volt,

aki írásaival hiába kilincselt negyven éven át a kiadóknál. Mikor az említett novelláskötete 2000-ben megjelent a Harper Collinsnál, már hetvenéves volt, és ez maradt az egyetlen könyve, amit még életében kiadtak. Első és egyetlen regénye 2002-ben bekövetkezett halála után négy évvel jelent csak meg. Az író egy interjúban elárulta, hogy Maggie figuráját Juli Crockett profi bokszolóról mintázta. Erről nem vallott, de Frankie Dunn pedig minden bizonnyal barátjának, Dub Huntley bokszedzőnek feleltethető meg, aki annak idején bevezette a boksz világába.


(via IMDb)