10 dolog, amit nem tudtál Natalie Portmanről

1981. június 9-én született, azaz most lett 41 éves az egykori gyerekszínész, Natalie Portman. A jeles esemény alkalmából összeszedtünk róla tíz érdekességet.

1. Visszautasította A suttogó című Robert Redford-film egyik szerepére szóló felkérést (ez az az alkotás, amivel befutott Scarlett Johansson), hogy helyette az Anne Frank naplója Broadway-adaptációjában szerepeljen. További híres szerepek, amiket Portman visszamondott: az 1997-es Lolita címszerepe (mivel nem helyeselte a fiatal színészek szexuális kizsákmányolását a filmekben), a Jégvihar Wendyje (ezt Christina Ricci örökölte meg tőle, aki saját bevallása szerint gyakran kap meg olyan szerepeket, amelyekre kolléganője nemet mondott) és az amerikai A tetovált lány Lisbeth Salanderje (kimerültnek érezte magát egy új munkához).

2. Miután egy pizzériában felfedezték, először visszautasította a nagy áttörést hozó szerepet, Mathildáét is a Léon, a profiban, mert túl fiatalnak érezte magát hozzá (12 éves volt a forgatás idején).

3. A következő szerepeket viszont ő nem kapta meg, annak ellenére, hogy jelentkezett rájuk: Amy March az 1994-es Kisasszonyokban (Kirsten Dunst lett a szerencsés kiválasztott), Natasha Romanoff, azaz a Fekete Özvegy a Vasember 2-ben (mint azt mindenki tudja, végül Scarlett Johansson lett a kiválasztott), Jane Austen a Jane Austen magánéletében (akit végül Anne Hathaway játszott) és Dr. Ryan Stone, Sandra Bullock figurája a Gravitációból.

Érdekesség, hogy Anne Hathaway az említetten kívül egy másik szerepet is elcsaklizott Portman elől, hiszen eredetileg ő lett volna Selina Kyle/a Macskanő is A sötét lovag: Felemelkedésben.

A leghírhedtebb eset pedig, amikor már forgattak is vele jeleneteket, végül mégsem ő került be a filmbe, a Baz Luhrmann-féle Rómeó és Júliához kapcsolódik: ahogy arról ebben a cikkünkben már beszámoltunk, a színésznő annyival fiatalabbnak látszott a férfi főszerepet hozó Leonardo DiCapriónál, hogy a színész pedofilnak tűnt mellette, ezért inkább Claire Danes lett Júlia.


4. Azt mindenki tudja, hogy a Fekete hattyú főszerepe miatt (amelyért utóbb Oscar-díjjal jutalmazták) balettórákat vett, azt viszont talán kevesebben, hogy mindez nem volt minden előzmény nélküli, hiszen már 4 éves kora óta táncol: balett-, jazzbalett- és sztepptáncórákra járt. Alkalmanként, ha ideje engedi, a mai napig elmegy egy-egy balettórára.

5. Natalie Portman az izraeli Jeruzsálemben született, Natalie Hershlag néven (keresztnevét egyébként Natalie Wood, a Haragban a világgal és a West Side Story sztárja után kapta), és családjával 3 éves korában költözött az Egyesült Államokba, így a színésznő amerikai-izraeli kettős állampolgár. Ebből következik, hogy héberül és angolul folyékonyan tud, de ezen a két nyelven kívül társalgási szinten beszéli a franciát, a németet, a japánt, a spanyolt és az arabot.

6. Pályája elején Natalie Portmant többen is „az új Audrey Hepburnnek” kiáltották ki. Hepburn egyébként a sztár egyik kedvenc színésze, Jane Fondával, Meryl Streeppel és Diane Keatonnal együtt.

A színésznő kedvenc filmje pedig a Dirty Dancing – Piszkos tánc, amit megszámlálhatatlanul sokszor nézett már meg.


7. Mielőtt beválogatták a Star Wars I. rész – Baljós árnyakba, nem látta az eredeti Csillagok háborúja-trilógiát. Sőt, egyszer bevallotta, hogy azt megelőzően még azt sem tudta, mi a különbség a Star Wars és a Star Trek között.

8. Közeli barátai közé tartozik Jake Gyllenhaal, Mila Kunis, Bryce Dallas Howard, Rashida Jones, Robert Pattinson és Julia Roberts. Sokáig tartotta ezenkívül a kapcsolatot Britney Spearsszel is, akivel még gyerekként ugyanabban a Broadway-darabban (Ruthless) voltak beugrók.

9. Saját alakításai közül az 1996-os Woody Allen-filmet, A varázsige: I love you-t tartja a legrosszabbnak. Szerinte azért olyan szörnyű benne, mert

nem tud jól improvizálni.

Natalie Portman egy 2019-es eseményen. Forrás: Frazer Harrison / Getty Images


10. A sztár egyik kedvenc hobbija a búvárkodás, amit az izraeli tengerparti városban, Eilatban tanult meg. Portman nagyon szeret ezenkívül zenét hallgatni – leginkább az R&B-t, a régi vágású hiphopot és a kilencvenes évekbeli alternatív rockot szereti. Kedvenc együttesei és előadói az A Tribe Called Quest, a Radiohead, Stevie Wonder, a Portishead, a Wu-Tang Clan és a Nirvana.


(via IMDb)