10 dolog, amit talán nem is tudtál a Wayne világáról

1992. február 14-én mutatták be az amerikai mozik Mike Myers kultfilmjét, ami a Saturday Night Live népszerű Wayyne's World-szkeccseiből nőtte ki magát. A 30 éves évforduló örömére összeszedtünk róla néhány érdekességet.

1. Eredetileg egy népszerű Saturday Night Live-szkeccs volt a Wayne világa. Az SNL, mint afféle „vérprofi Szeszélyes évszakok” számos kiváló humoristát és stand up comedyben utazó színészt katapultált egyenesen Hollywood élvonalába az elmúlt évtizedekben (innen indult többek között Dan Aykroyd, Chevy Chase, Bill Murray, Eddie Murphy, Will Ferrell, Adam Sandler, Chris Rock, Tina Fey és Kristen Wiig is). Nem volt ez másképp Mike Myers esetében sem, aki eredetileg itt adta elő 1989-ben a Wayne's  World-jeleneteket: a később kevésbé fényes karriert befutó Dana Carvey-vel két szakadt farmeres, túmozgásos rocker, Wayne Campbell és Garth Algar bőrébe bújva jól megmondták a véleményüket az épp aktuális mozifilmekről (köztük olyan kultikus alkotásokról is, mint a Vissza a jövőbe 2, az Acélmagnóliák, a Batman vagy a Minden kutya a mennybe jut című rajzfilm), aztán olyan szupersztárokkal bolondoztak együtt, mint az Aerosmith. A szkeccsek annyira népszerűek voltak, hogy 1991-ben a Paramount stúdió fejesei úgy gondolták, mozifilmet kell belőlük kanyarítani.

 

2. Zenei dokumentumfilmes rendezőnőt szerződtetek a produkcióhoz. Penelope Spheeris korábban tinglitangli vígjátékokat forgatott, így saját bevallása szerint igazi megtiszteltetésnek érezte, hogy egy kasszasiker-várományos zenés filmhez hívták:

Női rendezőként sok éven át csak küszködtem ebben a szakmában. 45 éves voltam, amikor megkaptam ezt a munkát. Addig csak úgy sodródtam. Aztán jött a Wayne világa, és csakhamar gyökerestül felforgatta az életemet.

3. Legendásan feszült volt a viszony a forgatáson a rendezőnő és Mike Myers között. Nem csoda, hogy bevettük a Wayne világát a Színészek és rendezők, akik gyűlölték egymást című PORT.hu-összeállításba is. Spheeris az Entertainment Weeklynek adott interjújában utóbb azt mondta, Mike Myers érzelmileg igen labilis időszakát élte akkoriban, és ahogy haladt előre a forgatás, egyre nehezebb volt vele együtt dolgozni. Egy alkalommal például a komikus azért viharzott ki a forgatásról, mert feldühítette, hogy nem volt margarin a bagelhez... Az emlékezetes Bohém rapszódia-jelenet forgatásakor pedig már kimondott háklis volt Myers a rendezőnő szerint, mert folyton ilyenek miatt panaszkodott:

Nem tudom így mozgatni a nyakamat! Miért kell ezt ennyiszer megismételnünk? Ezen senki sem fog nevetni!

 

4. Eredetileg nem is a Bohemian Rhapsody-ra headbangeltek volna Wayne-ék a kocsiban. A Paramount vezetősége ugyanis egy Guns N' Roses-számot akart ide berakni, mert Axl Rose-ék legendás rockbandája épp a 1991-ben volt a csúcson, köszönhetően a mai napig kultikus népszerűségnek örvendő Use Your Illusion duplaalbumnak. Mike Myers viszont kiharcolta, hogy Wayne-ék inkább a Queen dalára kocsikázzanak: még azzal is fenyegetőzött, hogy kilép a produkcióból, ha nem az a zene fog szólni, amit ő akar! Végül a stúdió vezetősége fogszívogatva bár, de engedett a színész követelésének.

5. Alice Cooper azt hitte, zenélnie kell a filmben. Amikor azonban megérkezett a forgatásra meglepődve tapasztalta, hogy szöveges szerepet kapott, amit ráadásul meg is kellene gyorsan tanulnia, mielőtt elindulnak a kamerák, viszont igencsak kevés idő áll ehhez a rendelkezésére... Végül azonban rutinból megoldotta, mivel Alice Cooperről már ekkoriban is köztudott volt, hogy bolondul a történelemért, így azzal is tisztában volt, hogy Milwaukee városa egy algonkin indián eredetű szó után kapta a nevét, ami nagyjából azt jelenti, hogy „gyönyörű táj”.

6. Óriási kasszasiker lett a Wayne világa, egyértelmű volt, hogy kell egy második rész is. A film 20 millió dollárból készült (ebből 1 millió volt Mike Myers sztárgázsija), és 183,1 millió dolláros bevételt termelt.

7. 1992-ben jött a folytatás, de azt már nem Penelope Spheeris rendezte. Mike Myers és a rendezőnő ugyanis olyan csúnyán összevesztek a Wayne világa végső vágásán, hogy Myers végül kilobbizta a Paramountnál, hogy Spheeris helyett Stephen Surjik rendezze meg inkább a Wayne világa 2-t. A folytatás azonban már nem lett eget rengető kasszasiker: Mike Myers 3,5 millió dollárt kért az újabb ökörködésért, a költségek pedig egészen 40 millió dollárig kúsztak fel, ám mivel a filmnek olyan blockbusterekkel kellett 1993-ban megmérkőznie a kasszáknál, mint a Mrs. Doubtfire, a Schindler listája és A Pelikán ügyirat, az összbevétele 72 millió dollár lett, ami jócskán elmaradt az első részétől, így a Paramount inkább elengedte a Wayne világa franchise-t.

8. Sosem készült el a Wayne világa 3. Viszont 2015-ben volt egy mini-reunion, amikor az 1975-ben elstartolt Saturday Night Live a fennállása 40. évfordulóját ünnepelte. Ebben a bohókás rockerpáros nem az aktuális mozifilmekről mondott sarkos véleményt, hanem magáról az SNL-ről mesélt anekdotákat. 2016-ban egyébként már szóba került egy esetleges harmadik rész (itt írtunk róla a PORT.hun), de ebből végül nem lett semmi.

 

9. A magyar szinkront a hazai popszakma akkori színe-java készítette el. Egyáltalán nem bulváros újságírói túlzás álomszereposztást és sztárparádét emlegetni a magyar változat esetében: Wayne-t ugyanis a szöveggyártó kisiparosi karrierje csúcsán lévő Rapülők-frontember Geszti Péter, Garth-et pedig Mr. Csikidám, azaz Szikora Róbert szinkronizálta. És még nincs is vége a sornak: Tia Carrere karakterének, Cassandrának ugyanis Szandi volt a magyar hangja! Az alábbi videóban mindhárom énekes hallható:

 

10. Mit írt a Wayne világáról a korabeli magyar sajtó? Sajnos a patinás Filmvilágban nem találtam róla kritikát, a Heves Megyei Hírlap 1992. november 28-án megjelent számának hétvégi magazinja viszont közölt a filmről egy tartalomismertetőt a Film-video sikerlista rovatban, mivel a Wayne világa is bekerült a legtöbb nézőt mozikba csábító 10 alkotás közé az októberi jegyeladási statisztikák alapján. A Délmagyarország viszont már közölt egy nyúlfarknyi kritikát az 1992. október 6-i számában. Varga Iván Idióták, kalandra fel! című cikke persze mai szemmel már eléggé megmosolyogtató:

Aki arra kíváncsi, milyen is Wayne világa az menjen el a moziba és nézze meg. (...) kissé zilált, idétlen, kacagtató, célratörő, tejfölösszájú, bugyuta, vicces, rockos és még egy polcnyi jelző aggatható rá. Azt viszont, hogy mindezek ellenére szomorú e vagy vidám, s hogy az előzetes reklámkampány felcsigázta várakozásainknak megfelel e, ki-ki döntse el maga.

 

A PORT.hu zenés műsorának vendégét legtöbben onnan ismerhetik, hogy szinte állandóan síkideg, csak ő nem alakul át tomboló zöld szörnyeteggé, mint Bruce Banner. Turai Barna sokat köszönhet ennek az oldalának, emiatt kaphatnak nagyobb teret komolyabb projektjei is.