10 dolog, amit talán nem tudtál a 25 éves Waterworldről

1995-ös bemutatása idején megbukott, de azóta megtalálta a rajongótáborát Kevin Costner vizes Mad Max-filmje.

1. Kevin Reynolds a Robin Hood, a tolvajok fejedelmében korábban rendezte Kevin Costnert, de a Waterworld forgatásán csúnyán összevesztek, így otthagyta a produkciót. Később ezt mondta: "Kevin Costnernek csak olyan filmben kellene játszani, amit ő rendezett. Így együtt dolgozhat a kedvenc színészével és kedvenc rendezőjével."

2. Reynolds közel három órás változatát Costner jócskán megvágatta, mintegy negyvenöt percnyi anyag kikerült a filmből. A színész ugyanis, a szintén háromórás Wyatt Earp bukásából okulva attól tartott, hogy egy ilyen hosszú film kapásból hasonló sorsra jut – akkoriban még más idők jártak, egy kétórás film már igen hosszúnak számított. A Waterworld  tévében vetített extra változatába azonban visszakerült negyven perc, amelyben többek között jobban bemutatják a vízen élő emberek életét és a Füstölők vallását. Ugyanakkor ezt a változatot cenzúrázták: a trágár beszéd és néhány erőszakos jelenet a vágószobában végezte.

3. A forgatás alatt Costner egy óceánparti villában lakott, komornyikkal, saját séffel és úszómedencével, napi 4500 dollárért, míg a stábtagok kis, szigeteletlen házikókban, amelyekben érthetően rosszul viselték a napi mintegy ötven fokos hőingadozást. Ez is jócskán közrejátszott abban, hogy rettentően rossz volt a hangulat a forgatáson.

4. Josh Whedon a forgatás utolsó szakaszában érkezett meg, hogy kalapáljon egy kicsit a forgatókönyvön. Később úgy emlékezett erre, mint "hat hét a pokolban".

5. Két forgatási hely jött szóba: Ausztrália déli partjai és a Hawaii-sziget, azaz a "Nagy Sziget" Kona nevű partvidéke. Ausztráliában épp tél volt, míg Hawaiion nyár, így az utóbbit választották. Csakhogy a stúdió nem költött az időjárás előrejelzésre, így a nem ritkán 70 kilométer/órás szél alaposan megtépázta a díszletet, és csomó felvételt tönkretett. 

6. Costner már kopaszodott, és utasította a produkció utómunkásait, hogy minden róla készült felvételen digitálisan engedjék lejjebb a hajvonalát. Ez akkoriban igen drága mulatság volt.

7. Peter Rader eredeti története egy családi kalandfilmnek indult, majd a forgatókönyvnek összesen 36 változata készült, és egymást váltva hét író dolgozott rajta az idők folyamán. Még forgatás közben is rendre újraírták.

8. Egy korábbi változatban egy második hold is megjelent a Föld egén, ami arra utalt, hogy a bolygót  a gravitáció megváltozása, és nem a globális felmelegedés miatt öntötte el a víz.

9. A Waterworld közepes költségvetésű, 60 milliós produkciónak indult, ám miután Kevin Costner feltűnt a színen, és a történet is blockbusterré alakult, mintegy 175 millió dollár lett a vége. A Titanic előtt ez volt a valaha készült legdrágább film.

10. A forgatás előtt Kevin Reynolds megkérte Steven Spielberget, hogy ossza meg vele a tapasztalatait, hiszen a Cápával már készített "vizes" filmet. Spielberg csak annyit mondott, hogy ha jót akar magának, ne forgasson nyílt vízen, mert az maga a pokol. A Waterworldöt mégis nyílt vízen forgatták, és Spielberg jóslata beigazolódott. Ráadásul a hatalmas díszletet hurrikánok is letarolták, és az újraépítés temérdek dollármillióba került.