10 előzetes, ami alaposan átverte a nézőket

Nemrégiben filmrajongók annyira felháborodtak azon, hogy a trailerbe még bekerült kedvencüket nem látták viszont a kész filmben, hogy pert indítottak egy stúdió ellen. Pedig az Ana de Armashoz és a Yesterdayhez kapcsolódó incidens egyáltalán nem egyedi eset. Mutatjuk is a többit.

Zendaya alig szerepelt a Dűnében

Frank Herbert sci-fijének 2021-es feldolgozása meglehetősen hűséges adaptáció, amit jól fogadott a közönség és a kritika is. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az előzetes meglehetősen félrevezető volt azzal kapcsolatban, mennyit szerepelnek a filmben annak egyes karakterei – különös tekintettel a Zendaya által alakított Chanira. A végeredményben ugyanis a lány mindössze maroknyi alkalommal tűnik fel, elsősorban a főhős, Paul álmaiban, majd a film utolsó tíz percében láthatjuk csak viszont. Elég világos, hogy a trailer összeállítói többek közt a világ egyik legnagyobb sztárjának számító Zendayával próbálták meg eladni a Dűnét, annak ellenére, hogy a színésznő csak mellékszerepet játszik benne.


Kylo Ren fénykardos jelenete nem került be a végső vágásba

A Star Wars-folytatásokat annak idején hatalmas hype övezte, amelynek természetesen része volt a különféle teaserek és trailerek nyilvánosságra hozatala is. A 2015-ös Az ébredő Erő bemutatása előtt pedig hatalmas népszerűségre tett szert az a jelenet, amelyben Kylo Ren és az ő különleges fénykardja látható – a rajongók nagy bánatára viszont ez a rész végül kimaradt a filmből. A Kylo karakterét bemutató teaser egyik lényeges momentuma volt, hogy megpillanthattuk az új, a korábbiaknál nemcsak látványosabb, de realistább fénykardot, így elég meglepő volt, hogy ez a nagyszabású pillanat végül nem került be a végső vágásba: az alkotók a jelek szerint szó szerint csak kedvcsinálónak szánták. (Erre a linkre kattintva azt láthatjuk, hogy egy rajongó megpróbálta kiköszörülni a csorbát).


Morbius nem is gonosz

Ha még emlékszünk, a Morbius elég nagyot bukott a mozipénztáraknál – amihez lehet némi köze a film trailerének is. Az előzetes több képsora ugyanis egyáltalán nem látható a végeredményben, vagy sokkal kevésbé fontos annál, ahogy azt a trailer beállítja; ezzel szemben az alkotás cselekményének több lényeges eleme vagy kimaradt, vagy teljesen eltorzítva lett bemutatva a kedvcsinálókban. Ennek köszönhetően az előzetes azt a képet erősítette, hogy a Morbius egészen sötéten meséli újra az eredeti képregény történetét, főhőse pedig igazi antihős, aki erősen küzd az erkölcseivel. A filmben ehhez képest azt láthattuk, hogy Morbiust olyan dolgokkal vádolják, amiket nem is követett el, és a cselekmény során végig eléggé rendben van a morális iránytűje. Amivel nincs is semmi baj, csak a trailer nem ezt ígérte.


A Suicide Squad – Öngyilkos osztag nem egy karakterközpontú mozi

A 2016-os antiszuperhősfilm bemutatása előtt a trailer sugallatára azt lehetett hinni, hogy majd a DC legvagányabb gonosztevőiről láthatunk karcos mesét – így senki sem volt felkészülve arra az összefüggéstelen cselekményre, amit végül kaptunk. Az előzetesben bemutatott karaktereknek sokkal kevesebb közük volt a sztorihoz a valóságban, mint a trailerben: az elején látható rövid bemutatkozásokat követően néhányan még a film felét sem érték meg, másoknak pedig szinte semmi közük nem lett a történet alakulásához.

És ahhoz képest, hogy Jared Leto Jokere milyen nagy szerepet kapott a mű promóciójában, beleértve az előzeteseket is, alig volt valami szerepe a Suicide Squadban.


A Kicsinyítés nem is vígjáték

Alexander Payne Matt Damon főszereplésével készült alkotásának rendkívül izgalmas az alaphelyzete (norvég tudósok a túlnépesedés megoldására kitalálják, hogy lehet lekicsinyíteni az embereket), a filmet magát pedig sci-fi/komédiaként pozicionálták. Mindezt úgy érték el, hogy szinte kizárólag a cselekmény első feléből válogattak jeleneteket a trailerbe. Így nemcsak azt volt lehetetlen megállapítani, miről is szól majd pontosan a Kicsinyítés, de

a mű tónusát is radikálisan megváltoztatták az előzetesben.

A filmben ugyanis csakugyan vannak elszórva komikus elemek, de nagyon távol áll egy színtiszta vígjátéktól: valójában sokkal súlyosabb és politikusabb a hozzáállása, mint ahogy azt a trailerben láthattuk – azaz komédia helyett szatíra.


Eltitkolták, hogy Anna a Jégvarázs főhőse

Annak ellenére, hogy a Jégvarázs egy igazi Disney hercegnős film, az előzeteséből az jött le, hogy sokkal inkább átlagos fantasy, semmint karakterközpontú alkotás – a trailer alapján igazából lehetetlen volt megállapítani, miről fog szólni. Annyi viszont egyértelmű volt, hogy kik lesznek a központi karakterek: Elsa, Kristoff és Olaf, a cselekmény pedig mindössze akörül fog bonyolódni, hogy sikerül-e véget vetni az örök télnek. Mivel a Jégvarázs azóta hatalmas közönségkedvenccé vált, mindenki tudja, hogy valójában a két nővér egymásra találásáról szól,

igazi főhőse pedig nem is Elsa, hanem Anna.

De minek kellett ezt így eltitkolni?


Will Smith alig szerepel A Föld utánban

Egy másik példa a Dűne mellett, amikor egy rendkívül ismert sztárt arra használnak, hogy eladják vele a filmet. M. Night Shyamalan sci-fijének előzetesei ugyanis nemcsak azt sugallták, hogy egy feszült, akciókkal teli alkotást fogunk látni, de azt is, hogy Will Smith ugyanolyan fontos főszereplő lesz benne, mint fia, Jaden Smith. A trailerben mindkettejüket ugyanannyi ideig láthatjuk, a képsorokat ráadásul az idősebb Smith narrációja kíséri.

Ehhez képest A Föld után egy lassú, csendes mozi, amelyben Will Smith karaktere már a legelején megsérül,

így a Jaden Smith által alakított egyedüli főhős a cselekmény legnagyobb részében magányosan látható.


Senki sem számított rá, hogy zokogni fog a Híd Terabithia földjére című gyerekfilmen

Ez a Csupó Gábor (!) által rendezett családi fantasy az előzeteseiben olyasféle vonzó és játékos univerzumot ígért, mint a Narnia krónikáié, így a nézők arra számítottak, hogy majd azt láthatják, hogy a két gyerekhős, Jess és Leslie felfedezik a fura szerzetekkel teli fantáziavilágot. A trailerben sehol sem láthattunk utalást arra nézvést, hogy a Híd Terabithia földjére valójában egy felnövekvéstörténet, középpontban a két kívülálló központi karakter barátságával – és a cím, ahogy Terabithia országa is, ennek a kapcsolatnak a metaforája; a film maga pedig a szeretetről, a gyászról és a képzelet erejéről szól. A gyanútlan nézők teljes joggal gyerekeknek szóló átlagos élőszereplős fantasyre számítottak, így alaposan fejbe kólintotta őket a szívfacsaró befejezés.


Arlo apukáját meg sem említik a Dínó tesóban

A Pixar dinós meséjének előzetese tele volt a cselekményhez szorosan nem is kapcsolódó pillanatokkal, ezenkívül nem mutatta be az egyik legfontosabb figurát: a főhős, Arlo édesapját.

A film Arlo hazautazását jeleníti meg, és a sztori egyik leglényegesebb eleme a dinó és apja kapcsolata, különös tekintettel a bűntudatra, amit Arlo az apa halála miatt érez.

Annak fényében, milyen fontosak lesznek a filmben ezek a karakterek, igen különös döntésnek tűnik, hogy a trailerben Arlo családja, köztük az apja, egyáltalán nem jelenik meg.


Elhitették velünk, hogy Bryan Cranston lesz a Godzilla főszereplője

A 2014-es szörnyfilm marketingje az elején arra épült, hogy alapjaiban változtatja meg a nézőpontot, ahogy Godzillára tekinteni szoktunk, és sokkal komolyabb és drámaibb lesz puszta katasztrófamozinál. A cél érdekében azonban a trailerben annyira eltúlozták Bryan Cranston karakterének fontosságát, hogy

azt lehetett gondolni, ő lesz a film főhőse – holott meghal a mű első jeleneteinek egyikében.

Cranston figurájának ugyan fontos szerepe volt abban, hogy a valódi főhős, Ford Brody (Aaron Taylor-Johnson) lebuktassa a Godzillához kötődő kormányzati mesterkedéseket, de magában a filmben vajmi keveset láthattunk belőle.


(via CBR)