10 érdekesség a 30 éves Szörnyecskék 2-ről

A Szörnyecskék folytatása túlzás nélkül minden idők egyik legbizarrabb folytatása. Lássunk néhány érdekességet!

Az 1984-es Szörnyecskék tökéletes darabja a Steven Spielberg-féle "álmos külvárosban játszódó horrornak/kalandos történetnek", és mai szemmel nézve is meglehetősen brutális, noha látjuk az alkotói szándékot, azaz hogy tulajdonképpen egy rémfilm-paródiával van dolgunk. A hat évvel később készült második rész már kevésbé erőszakos, ám már-már szürreálisan elszállt agymenés, Joe Dante rendező gátlástalanul lubickol a legfurább ötletekben, és akár egy hatalmas gyerek, fejet hajt kedvenc horrorfilmjei előtt. 

A kis Gizmó (forrás: InterCom)

 

  • Az első rész rendezője, Joe Dante először nem akarta elvállalni a rendezői feladatokat, mert úgy volt vele, hogy szépen lezárta a történetet. A Warner nekiállt hát mást keresni a helyére, de sehogy sem talált, végül addig nyúzták Dantét, míg belement, egy fontos feltétellel:  korlátlan kreatív szabadságot kért. Valószínűleg az is befolyásolta a döntését, hogy ezúttal háromszor annyi pénzből gazdálkodhatott, mint korábban.
  • Leonard Maltin filmkritikus ízekre szedte az első részt, rendkívül lehúzta. Dante jóféle fekete humorral felkérte egy cameóra, amiben a szörnyecskék szedik ízekre a kritikust, miközben a videón megjelent korábbi filmet szidja. Maltin el is vállalta.
  • A multimilliomos Daniel Clampet, akinek hipermodern toronyházában, a Clump Towerben szabadulnak el a szörnyecskék, egyértelműen Donald Trumpról mintázták.
  • A filmben rengeteg utalást találhatunk klasszikus (rém)filmekre, elég csak Sir Christopher Lee szerepeltetésére gondolni (akinek egyébként volt egy konkrét Drakula-utalása, de a jelenetet kivágták). Az egyik szörnyecske arcát például A titánok harca Krakenjének ábrázatáról mintázták. Az Operaház Fantomjának öltözött szörny egy olyan orgonán játszik, ami az 1925-ös rémfilm klasszikus orgonájának tökéletes mása.
  • Maga Sylvester Stallone adta áldását rá, hogy a kis Gizmo Rambónak öltözhessen.

  • Az eredeti forgatókönyv szerint a szörnyecskék kiszabadították a laboratóriumi fogságban tartott kísérleti állatokat, de a forgatás során a majmok annyira megijedtek a szörnybábuktól, hogy nem mertek kijönni a ketrecükből.
  • Chuck Jones megszakította nyugdíját, hogy megrendezze Tapsi Hapsi és Dodó kacsa animációs betéteit.
  • Még azelőtt, hogy Dante csatlakozott volna a film munkálataihoz, a történetnek több változata is született. A szörnyecskék rászabadultak volna Las Vegasra, de olyan ötlet is akadt, amiben a Marson randalíroztak volna.
  • A számos metapoén egyikében a szörnyek tönkreteszik az éppen vetített film szalagját, és ez a moziban nem kis meglepetést és derültséget okozott. Hogy az otthon videózókat se fosszák meg a valóságosnak ható élménytől, Dante elkészítette a poén VHS-hez illő változatát: a szörnyek a kazetta szalagját teszik tönkre, beletörölnek, és beletrollkodnak egy John Wayne filmbe is. A színész pedig vissza akarja őket zavarni a saját filmjükbe. A jelenetek között, Tapsi Hapsi oldalán feltűnik egy pici lény, akit szintén gremlinnek neveznek: a második világháborúban az amerikai pilóták tréfás hiedelmeiben szerepeltek a gremlinek, akik tönkretették a gépeket. A Disney megkeresésére Roald Dahl írt róluk történetet, egyben az első gyerekkönyvét.

  • Steven Spielberg (természetesen ő volt az executive producer) kérésére számos jelenetet kivágtak, ugyanis a tesztvetítés során úgy érezte, hogy túl sok a szörny.