10 érdekesség a Tőrbe ejtve című Daniel Craig-filmről

Honnan a cím, hogy kerül ide Sherlock Holmes, ki a rejtett szereplő, mit jelképez a késekből font kör, és főleg kiknek mutat be az író-rendező, Rian Johnson?

1. A film főhősét, a magánnyomozó Benoit Blanc-et a rendező egy interjúban „az amerikai Poirot-nak” nevezte, ami azért vicces, mert az őt alakító Daniel Craig nem amerikai, hanem, mint tudjuk, angol. A karakter egyébként egy másik híres magánnyomozóval, Sherlock Holmesszal is rokonságot mutat, Blanc például az egyik, neki rokonszenves figurát Watsonnak szólítja, de előszeretettel használja Holmes kedvenc szófordulatait, mint a Kezdődjék a Játék!, a történet pedig sokszor kölcsönöz a nagy klasszikus kalandjaiból – lásd a kutyákat és a lábnyomokat.  

2. A film elején, illetve a legvégén, valamint megannyi promóciós anyagban szereplő hatalmas, késekből álló kör természetesen szimbólum, ahogy azt Benoit Blanc is szíveskedik elmagyarázni nekünk: a kések a családtagok által kivont/kifent tőrök, azt jelezve, hogy itt mindenkinek érdekében állt elkövetni a gyilkosságot, a közepében lévő üres kör pedig maga a rejtélyt jelképezi, amelyet egyeseknek létérdeke megfejteni, másoknak természetesen nem.

3. A Tőrbe ejtve munkacímét és az eredeti angol címet, Knives Out Rian Johnson rendező a Radioheadtől kölcsönözte, lévén az együttes nagy rajongója, és ezek az Amnesiac című 2001-es album dalai. Daniel Craig viszont Liza Minelli nagy rajongója, így elérte, hogy az egyik jelenetben, amikor az autójában ül, a rádióból a Losing My Mind szól, amit az énekesnő a The Pet Shop Boys feldolgozásában énekelt el.

4. Van a filmnek egy „rejtett” szereplője: egy tévészereplő, bizonyos Hardrock detektív hangját ugyanis Joseph Gordon-Levitt adja, aki Rian Johnson eddigi mind az öt filmjében szerepelt, igaz, egyre kevesebbet. A Looper - A jövő gyilkosaban még főszereplő volt, a Star Wars: Az utolsó Jedikben pedig egy Slowen Lo nevű idegen lény volt Canto Bight-on, egy abszolút mellékszereplő, és ott is csak a hangját adta.

5. Amikor először látjuk, Benoit Blanc a tárgyalóban üldögél, azt figyeli, hogyan hallgatja ki az ügyben nyomozó Elliot hadnagy a Thrombey család különböző tagjait, miközben szórakozottan nyomogatja a zongora billentyűit. Ám, ha jobban odafigyelünk, kiderül, hogy egyáltalán nem véletlenszerűen üti le a billentyűket: a hadnagyot instruálja ezzel, mikor tegye fel kérdéseit. Blanc számára az időzítés rendkívül fontos, és azt akarja, hogy a rendőrtiszt ugyanazt a kérdés minden családtagnak a megfelelő lélektani pillanatban tegye fel – ami működik is.

6. Ez Rian Johnson első filmje, amiben produceri kreditet is kapott, és az első munkája, amit digitális formátumban forgatott le.

7. Sajnálatos módon egy szereplőt a forgatás közben kellett lecserélni: az idős gondnokot, Mr. Proofrocot alakító Ricky Jay 2018. november 24-én hunyt el, és a helyére érkezett M. Emmet Walsh. A filmesek úgy tisztelegtek Jay emlékének, hogy pár másodpercre megmutatták a fotóját, mielőtt az új Mr. Proofroc belép a történetbe.

8. Mielőtt felolvasnák a végrendeletet, az ügyvéd elmondja az egybegyűlteknek, hogy az új végrendeletet Harlan Thromby egy héttel a halála előtt írta, és még nem ellenjegyezték a bíróságon. Ezek alapján azonban a végakarat nem érvényes, mert a történetnek helyt adó Massachusetts államban a végrendelet csupán szándéknyilatkozat, és csakis a végrendelkező halála után nyújtják be ellenjegyzésre, és amíg a bíróság nem hagyta jóvá, addig ismertetni sem lehet – egy ügyvédnek ezt tudnia kéne.

9. Háromszoros rokonok: a Jaeden Martell alakította Chris Evans karakterének gyerekkori verzióját A szerelem markában (2014) című filmben, majd később Evans fiát játszotta a Defending Jacob című sorozatban, és most ismét közeli rokonok, ha jól számolom, nagybácsi és unokaöcs.

10. Nem véletlen, hogy a már emlegetett Jaeden Martell által alakított Jacob Thrombey, az áldozat elkényeztetett unokája olyan ellenszenves figura. Az író-rendező szándéka szerint a folyton a telefonjával babráló, beképzelt srác testesíti meg azokat a trollokat és „férficsecsemőket”, akik az interneten kritizálták – pontosabban a porig alázták – a Star Wars: Az utolsó Jedik miatt. És ilyen szempontból a Tőrbe ejtve zajos sikere jókora elégtétel lehet Johnson számára.