10 film, ami annyira rossz, hogy az már jó

Cápák, dínók, zombik és a karácsony - bármi lehet a témája egy borzasztó filmnek, amit épp azért élvezünk, mert pocsék.

Vannak szörnyű, nézhetetlen és vacak filmek, effelől semmi kétség. Ám néha sikerül az alkotóknak az értelmelen történetvezetés, a borzalmas rendezés, vagy a minősíthetletlen színészi játék ellenére egy olyan alkotást létrehozni, amit saját silánysága legitimál. Egész egyszerűen nevetséges és szórakoztató, hogy ennyire borzalmas, szóval anyira rossz, hogy az már jó. Tíz ilyen alkotást szedtünk össze, de a lista szabadon bővíthető.

10. 9-es terv a világűrből (1959)

Forrás: United Archives/Getty Images


Ed Wood rendezése nemcsak listánkon, de valószínűleg az egész világon az első ebben a kategóriában. A zombikat, űrlényeket és vámpírokat felvonultató horror és sci-fi egyveleg tényleg kínosan bugyuta, ám minden pillanata bűnös élvezet. Ráadásul még Lugosi Béla is feltűnik benne. Igaz, csak egy próbafelvételen, ami a halála miatt mégis bekerült a végső változatba, a későbbiekben pedig egy egészen más fizikumú férfi vette át a szerepét. De Ed Woodot nem érdekelték az apróságok: díszletet, jelmezt, sőt filmbejátszást is bárhonnan összeszedett, így nem csoda, hogy az űrlények középkori ruhában jelennek meg.

 

9. Cápa 4. - A cápa bosszúja (1987)



Néhány elenyésző kivételtől eltekintve az mindig gyanús, ha egy film címében szerepel a "bosszú" szó, az meg pláne, ha már a negyedik részénél tart. Míg a Spielberg által jegyzett A cápa kultikus filmmé nőtte ki magát, folytatásai már egyre kínosabbak lettek, hiszen mit lehet még elmesélni azon, hogy emberek el akarnak kapni egy cápát. A negyedik rész a blőd sztori miatt került fel a listára, meg azért, mert egy különleges biológiaii jelenségnek lehetünk tanúi: ez a cápa képes ordítani, amikor elfogják.

 

8. Street Fighter – Harc a végsőkig (1994)

A számítógépes játékok filmadaptációi elég vacakul szoktak sikerülni, elég a Bob Hoskins főszereplésével készült Super Mario Brothers-re (1993), vagy a 2005-ös Doomra gondolni. Egyre biztasabb, hogy a két médium közt nemigen van átjárhatóság, hiszen az egyik esetében aktív, a másik esetében passzív szerep jut a befogadónak. A Street Fighter című verekedős játék filmváltozatának viszont a javára legyen mondva, hogy kacérkodik a vígjátékkal, igaz, végül sosem mer átbillenni oda. És ezen Jean-Claude Van Damme sem segíthet.

 

7. Showgirls (1995)

Forrás: InterCom


Ez a film sem tudja eldönteni igazán, mi is akar lenni, hiszen a túltolt melodráma és a nevetséges párbeszédek ellenére nagyon is komolyan veszi magát. A sztori szerint az Elizabeth Berkeley által alakított Nomi Malone Las Vegasba megy, hogy táncosnő legyen, a csúcsig viszont kegyetlen út vezet. Szóval lenne itt potencia, ám inkább kínos az egész, semmint szívfájdító.

 

6. Anakonda (1997)

Forrás: PORT.hu


Újabb ember kontra természet mozi, amiben a Amazonashoz utazó dokumentumfilmes stáb jár pórul. A Jennifer Lopezt, Jon Voight-ot, Owen Wilsont és Ice Cube-ot is felvonultató film címében minden benne van: egy bitang nagy anakonda vadászik a szereplőkre, miközben a színészi játék és a cselekmény kígyóméregként itatja át mozit, a nevetséges speciális effektről nem is beszélve.

 

5. Jurassic Park 3. (2001)



Bár épp reneszánszát éli a dínós film, ennek mégis itt a helye a listán, hiszen hiába, hogy visszahozták Laura Dernt és Sam Neillt, azzal, hogy minden áron rá akartak licitálni a korábbi epizódokra, valami nevetséges őrületet sikerült kikelteni az őskori tojásból. Az egyik legmulatságosabb pillanat talán az, amikor doktor Alan Grant egy velociraptorral társalog.

 

4. A mag (2003)



Bár vannak hasonló katasztrófafilmek, mégis A mag az, ami szinte tüntet saját áltudományosságával. Történik ugyanis, hogy egy tudóscsapatnak el kell jutnia a Föld középpontjába, hogy egy nukleáris robbantással újra beindítsák a Föld a forgását. Ha ehhez hozzátesszük, hogy akkora költségvetése volt a filmnek (85 millió dollár), mint az inflációt figyelembe véve ma egy Marvel-mozinak, mindenképp látni kell, mint hoztak ki belőle.

 

3. Kiskarácsony mindenáron (2006)

A Danny DeVitóval és Matthew Broderickkel támadó filmben minden megtalálható, amitől egy karácsonyi vígjáték kínos lehet. Aki nem látta, az kábé úgy képzelje el, mint a Reszkessetek, betörök és a Hull a pelyhes (az a schwarzeneggeres cucc) keverékét. Egyszerűen kiváló arra, hogy rajta demonstráljuk, miért borzasztó ez a műfaj, de közben mégis annyira, de annyira meg akar felelni neki, hogy attól válik viccessé. A magyar cím pedig már csak meggy a habon.

 

2. Egyiptom istenei (2016)

Forrás: PORT.hu


A lelkesedés bája süt ebből a filmből, melyről annak idején azt ígérték, hogy az egyiptomi istenek összecsapásáról regél majd epikus történetet. Ehelyett azonban egy halandóról szól, aki szövetkezik Hórusszal, hogy legyőzzék a sötétség istenét, Széth-et. Cuki, meg minden, de hát az olcsó CGI csak tovább ront a helyzeten.

 

1. Gyilkos Halloween (2021)

Forrás: UIP-Duna Film


Mikor 2018-ban feltámasztották Michael Myerst és vele együtt a Halloween franchise-t, senki sem gondolta volna, hogy sikerül egy olyan darabot készíteni, ami bekerül a listánkra. Pedig még Jamie Lee Curtis is visszatért, mégis ez a második rész annyira tátong a dramaturgiai lyukaktól és bűzlik az olcsó slashertől, hogy tényleg csak úgy lehet nézni, ha mindezen jót szórakozunk.

(via Screen Rant)