10 kihagyhatatlan mozifilm 2024 őszén

Izgalmas felhozatalt ígér a 2024-es őszi időszak a mozikban, különösen a folytatások és a franchise-ok kedvelőinek. Számos ikonikus alkotás kap új részt, de újdonságokból sem lesz hiány. 10 filmet gyűjtöttünk össze, amely miatt érdemes ősszel is mozizni.

Az idén már sok meghatározó alkotást láthattunk a mozikban. Év elején még az Oscar-szezon filmjei domináltak, februárban pedig jött a sokak által várt Dűne: Második rész. Utána is olyan bemutatók következtek, mint például a Furiosa: Történet a Mad Maxből vagy éppen a Deadpool & Rozsomák. Az ősszel sem fogunk unatkozni, a blockbusterek között  nagy visszatérőkkel találkozhatunk: Tim Burton, Francis Ford Coppola vagy Ridley Scottmind-mind egyedi látásmódjukat hozzák a már jól ismert és szeretett világokba. A művészfilmes vonalon pedig Yorgos Lanthimos újabb különös, elgondolkodtató alkotása nyújt majd nem mindennapi élményt. Mindeközben a magyar filmipar sem marad el, hiszen Hajdu Szabolcs és Herendi Gábor is új mozival jelentkezik, valamint Azahriah zenés-dokumentumfilmjének szintén most lesz a premierje.

 

Beetlejuice Beetlejuice

Szeptember rögtön egy régi klasszikus, a Beetlejuice folytatásával kezdődött. Nem csak a franchise visszatérése lesz ez, hanem Tim Burtoné is, aki utoljára 2019-ben rendezett mozit. Azóta csak négy epizód köthető a nevéhez a Wednesday című sorozatból, ezért a rajongók bizonyára várták már, hogy újra a nagyvásznakat uralja  kedvenc direktoruk. Az ikonikus karaktert újra Michael Keaton játssza, akinek – kis túlzással – ez a szerep indította el a karrierjét . Mellette olyan sztárok is feltűnnek, mint Jenna Ortega, Willem Dafoe és Monica Bellucci.

 

A kegyelem fajtái

A Willem Dafoe-rajongók legnagyobb örömére: a Beetlejuice Beetlejuice mellett a színészt szeptember 19-től újra Yorgos Lanthimos filmjében láthatjuk, akivel legutóbb a négy Oscar-díjat elnyert Szegény párákban dolgoztak együtt. A kegyelem fajtái ígéretes választás lehet az elvontabb művészfilmek kedvelőinek. Három különböző történetet követhetünk majd végig. Az első egy férfiról szól, akit megfosztottak az önálló döntéseitől, és megpróbálja megszerezni az irányítást az élete felett. A második sztoriban egy rendőrgyanút fog, hogy a hazatérő felesége nem ugyanaz a személy, aki korábban eltűnt a tengeren. Végül egy nővel találkozunk, aki  olyan embert keres, akit nagy szellemi vezetőnek szántak. Willem Dafoe-n kívül Emma Stone és Jesse Plemons is szerepel a filmben.

 

Megalopolis

Francis Ford Coppola legújabb alkotása végre a magyar mozikba is ellátogat. Bár elég vegyes kritikákat kapott idén a Cannes-i Filmfesztiválon, ettől függetlenül egy grandiózus alkotásra számíthatunk. A látványvilága és filozófiai mélységei miatt azoknak is kihagyhatatlan, akik szeretik az utópiákat és a társadalmi kérdéseket boncolgató történeteket. A szereplők között olyan sztárok is helyet kaptak, mint Adam Driver és Aubrey Plaza. Coppola több évtizede próbálja megvalósítani a Megalopolisz ötletét, végül úgy döntött, hogy ezért kész a saját vagyonát is kockáztatni. Szeptember 26-tól a magyar nézők is eldönthetik, megérte-e az áldozat.

 

Joker: Kétszemélyes téboly

A 2019-es nagy sikerű film után Joaquin Phoenix visszatér Joker szerepében. Todd Phillips rendező már az első részben is azzal tűnt ki, hogy egy sötét, pszichológiai drámát hozott létre a képregényfilmek világában. A folytatásban Lady Gaga is játszik, mint Harley Quinn. Az előzetes alapján hasonló őrültségre számíthatunk, mint az első részben, de az új epizód fókuszában a zene és a tánc áll majd. Október 3-tól kiderül, hogy fel tud-e nőni az első filmhez, amely két Oscar-díjat is elnyert.

 

Egy százalék indián

Magyar filmekből sem lesz hiány az ősszel.  Hajdu Szabolcs az idén már a második alkotással jelentkezik. A történet ezúttal is a hétköznapi emberek és az élet abszurditása iránti érzékenységét mutatja meg, egy párkapcsolati trilógia harmadik részeként.  (Mindhárom eredetileg színdarabként készült.) A független filmes rendező tavasszal a Kálmán-nap című alkotással mutatott rá a magyar valóságra (ez volt a trilógia középső része). Az október 10-étől látható mozi, az Egy százalék indián ugyanabban az univerzumban játszódik, mint az első rész, az Ernelláék Farkaséknál, valamint a Kálmán-nap.

 

Venom - Az utolsó menet

A képregényfilmek rajongói is megtalálhatják a számításukat az ősszel. Tom Hardy már harmadik alkalommal bújik Eddie Brock/Venom szerepébe. A harmadik filmben Eddie Brock és Venom kapcsolata újabb próbatételekkel néz szembe, miközben egy új, még veszélyesebb fenyegetés bukkan fel. Bár az első két rész megosztotta a nézőket, az előzetes alapján humorosnak ígérkezik ez a menet. Október 24-től kiderül, mennyire.

 

Gladiátor 2

Ridley Scott elkészítette a klasszikus Gladiátor folytatását. A kultikus film annak idején öt Oscar-díjat  elnyert, és egy szépen lezárt történetet mesélt el. De úgy tűnik, hogy mégis van mit elmondania. A második rész főhősét Paul Mescal alakítja, aki az elsőben még kisfiú volt, itt azonban már gladiátorként láthatjuk. A filmben feltűnik továbbá Pedro Pascal és Denzel Washington, így már a színészek miatt is érdemes lehet rá mozijegyet vásárolni november 14-től.

 

Futni mentem

A novemberi magyar film premierje Herendi Gábor romantikus vígjátéka lesz, amelyben a főszereplő anyaelhatározza, hogy teljesíti elhunyt férjének utolsó kívánságát. Ez pedig nem más, mint, hogy a lányaival váltóban lefussák a maratont. A fizikálisan és mentálisan is nehéz kihívás felkészületlenül éri a családot, és az érzelmi kötődések valamint a családi összetartás fontosságát helyezi középpontba. A főbb szereplők: Udvaros Dorottya, Lovas Rozi, Tenki Réka és Trill Beatrix. A film november 21-től látható a mozikban.

 

Vaiana 2

Az animációs filmek kedvelői is jól szórakozhatnak majd  az ősszel. Nyolc évet kellett várni a folytatásra, hogy láthassuk Vaiana és Maui újabb kalandját. A Disney animációs csapata ismét lenyűgöző látványvilággal, fülbemászó dalokkal és tanulságos üzenetekkel készül, amelyek a család és a közösség fontosságáról szólnak. Érdekesség, hogy egy élőszereplős változat is tervben van Dwayne Johnson főszereplésével, de az csak valamikor 2026 környékére készül el. Viszont a Vaiana 2 november 28-tól újra elvezet minket a varázslatos polinéz világba.

 

Mi vagyunk Azahriah

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb magyar előadója, Azahriah ezúttal a mozivásznakat hódítja meg novemberben. A zenés dokumentumfilmről egyelőre nem sokat tudni, az előzetese is elég minimalista, mindössze annyit látunk, hogy az énekes egy erdőben áll a fák között, közben szól a zene, és halljuk a gondolatait. A filmben valószínűleg bepillanthatunk az előadó személyes életébe, a zenei inspirációiba és a sikerrel járó kihívásokba is. Ha a koncertekre gondolunk, akkor garantált lehet a siker, de november 28-tól kiderül, vajon a moziban ugyancsak annyian kíváncsiak rá, mint, amikor  színpadra lép.