10 legendás filmes mondat, és ami mögötte van

Kiderül, miért szólalt meg spanyolul a Terminátor, és hogyan teremtett kultuszt a Fekete Párduc sztárja.

El tudja képzelni valaki a Titanic-ot úgy, hogy DiCaprio nem kiálltja el magát benne, hogy „Én vagyok a világ királya”, és Forrest Gump sem hasonlítja az életet egy doboz bonbonhoz? Ezeket a mondatokat talán még azok is ismerik, akik az adott filmet nem is látták. Van köztük olyan, ami az írója zsenialitását dicséri, sok esetben viszont a forgatás alatt pattant ki a színész, a rendező vagy valamelyik stábtag fejéből.

10. Hasta la Vista, baby

Az Arnold Schwarzenegger által alakított T-800-as így köszön el a T-1000-estől, mielőtt a megszilárdult robotot szilánkosra lövi. De hogyan jutott eszébe egy jövőből visszaküldött terminátornak spanyolul búcsúzkodni, illetve miért pont ezt tanította be neki John Connor?

A Terminátor 2. társírója, William Wisher egy 2017-es interjújában úgy nyilatkozott, hogy ő mindig így köszönt el James Cameron rendezőtől, amikor letette a telefont, és így került be a filmbe is a mondat, amelyről természetesen fogalmuk sem volt, hogy ennyire ikonikussá válik. Maga Cameron ehhez annyit tett hozzá, hogy a szöveg Tone Loc Wild Thing című dalából származik, és engedélyt is kértek a rappertől a felhasználására. Valójában először Bob Hope komikus használta a kifejezést egy 1970-es tévéműsorban, de a Grammy-díjas Jody Watley 1987-es slágerében, a Looking for a New Love-ban is hallható.

9. Itt gyalogosok járnak!

John Schlesinger filmje, az Éjféli cowboy több minden miatt is híres, például mert az egyetlen X besorolású alkotás, amely Oscart kapott. És azért, mert van ikonikus pillanata, amikor Dustin Hoffmant majdnem halálra gázolják. A jelenetet New York utcáin vették fel, és mivel nem tudták lezárni a területet, gerillában forgattak, egy furgonba rejtett kamerával. Nagyjából a 15. felvételnél tartottak, amikor minden stimmelt, kivéve, hogy egy taxis a piroson áthajtva majdnem elgázolta Hoffmant, aki az "I'm walking here!" („Itt gyalogosok járnak!” vagy másik fordításban „Épp átmegyek”) mondat ismételgetése közben dühödten elkezdte verni az autó motorháztetőjét, és utána még be is intett a sofőrnek. A partnere, Jon Voight sem esett ki a szerepből, Schlesingernek pedig annyira tetszett a jelenet, hogy bent is tartotta a filmben.

8.  Ehhez egy nagyobb hajó kéne 

A Cápa legikonikusabb része természetesen maga a főszereplő, illetve a megjelenését kísérő baljós zenei téma, de akad benne egy agyonidézett mondat is, ami valójában nem volt más, mint a stáb belsős poénja, amit sokszor ismételgettek a forgatáson. A producerek nem bántak a stábbal túl bőkezűen, így amikor a nyílt tengeren forgattak, egy olyan kicsi hajót béreltek ki a számukra, amire alig tudták felpakolni a kamerákat, a lámpákat és a többi felszerelést. Később már akkor is ezt mondták, ha például késett az ebéd, és ilyenkor minden hallótávolságban lévő stábtag gurult a nevetéstől. Végül Roy Scheider sem fogta vissza magát, és olykor be-beszúrta a szövegébe. Az egyik benne maradt a filmben, és szállóigévé vált.

7. Látom a halottakat

M. Night Shyamalan a későbbi filmjeiben nagyon túltolta az öncélú csavarokat, de a Hatodik érzék idején még nem ismertük a trükkjeit, ezért is tudott olyan sokkolóan hatni a finálébeli meglepetés, SPOILER! mi szerint Bruce Willis karaktere maga is halott.

Utólag, második megtekintésre persze már gyanús, ahogyan a kamera ráközelít az arcára, amikor a kisfiú kimondja, hogy „Látom a halottakat”, de elsőre a nézők még nem gyanakodtak. Haley Joel Osment egy 2019-es interjújában elmondta, mennyire meglepte, hogy az idézett mondat szállóigévé vált, számukra a forgatás alatt ugyanis ez csak egy szimpla dialógusrészlet volt, amelynek el kellett  hangoznia, hogy Willis karaktere képbe kerüljön.

6. Ez a fülem volt!

„A Klub első szabálya: senkinek egy szót se a klubról.” A titkolózás szabályát a jelek szerint David Fincher kiterjesztette a Harcosok klubja forgatáson Brad Pittre is, mert csúnyán csőbe húzta a színészt.

A sikátori bunyójelenet forgatásakor ugyanis a Jacket alakító Edward Nortonnak eredetileg csak vállon kellett volna ütnie Brad Pitt kultikus karakterét, Tyler Durdent, csakhogy Fincher az utolsó pillanatban titokban arra kérte Nortont, hogy a nagyobb hatás kedvéért izomból vágja fültövön kollégáját. Brad Pitt tehát azért szentségel akkorát a filmben, mert meglepte a fájdalmas ütés, és a “You hit me in the ear?!” („Fülön vertél?” vagy „Ez a fülem volt!”) improvizált mondat is inkább szól Nortonnak, mint a karakterének.

5. Hakuna matata

Az oroszlánkirály eredeti verziójában Timon egy új kifejezést tanít meg Simbának: hakuna matata. És aztán el is éneklik minden idők egyik leginkább fülbemászó Disney-slágerét, amelyből kiderül a kifejezés jelentése is: nincs semmi gond.

Szuahéli nyelven valóban ezt takarja a hakuna matata, Tim Rice Oscar-díjas dalszövegírónak köszönhetően került bele a filmbe, aki egy szuahéli szótárban bukkant rá. A bemutató évében a Disney le is védette, ami elég aljas húzás volt, tekintve, hogy a szuahéli emberek a hétköznapokban is használják a kifejezést. 2019-ben, a remake bemutatója előtt több mint 100 ezren írták alá azt a petíciót, amiben a mikiegeres céget a védettség feloldására kérték.

4. Van egy üveg földem!

Az első A Karib-tenger kalózai meglepően nagy siker lett, amiben komoly szerepe volt Johnny Depp karikatúraszerű alakításának (még Oscarra is jelölték érte), így aztán a második részben még inkább szabad kezet kapott a figura megformálásához. Az egyik jelenetben Jack Sparrow fura táncba kezd egy óriási üveggel a kezében, amely némi föld mellett ellenfele, Davy Jones szívét rejti. Lebucskázik a lépcsőkön, de utána folytatja a táncot és közben azt énekli, hogy „Van egy üveg földem!”.

Depp a jelenet felvétele előtt megkérdezte Gore Verbinskit, hogy improvizálhat-e, amire a rendező az áldását adta, de a többi színésznek nem szóltak, így az ő meglepettségük teljesen őszinte.

3. Üdv a főműsoridőben, ribanc!

A legendás Freddy Krueger a Rémálom az Elm utcában 3. részében is azt teszi, amihez a legjobban ért, tinédzsereket mészárol le változatos módszerekkel. Második áldozata, Jennifer mindent megtesz, hogy ébren maradjon, még egy égő cigarettát is elnyom a kezén, de elköveti azt a hibát, hogy amikor meglátja Freddy arcát a tévében, közelebb megy. Az álomgyilkos ebben a pillanatban előbújik a készülék tetejéből, és mielőtt még belerántaná szegény lány fejét a tévébe, két aranyköpést is elhint. Az első – „Itt az alkalom, hogy benne legyél a tévében” – a forgatókönyvben is szerepelt, a másodikat, ami a híresebb lett, viszont Robert Englund improvizálta.

Kár, hogy az „Üdv a főműsoridőben, ribanc!” (van ahol, „Elérkezett az idő, cafka!”-ként fordították) nem hangzik olyan jól, mint az eredeti „Welcome to prime time, bitch!”

2. Te meg dugd el a bazi nagy homlokod!

A Halálos iramban-széria tele van idézhető mondatokkal, Vin Diesel Dominic Torettója például imád komoly arccal súlyos bölcsességeket megosztani a család fontosságáról, de a sorozatnak köszönhetően tudhatjuk azt is, hogy „Mindegy, hogy egy centivel nyersz, vagy egy mérfölddel. Ha nyersz, nyersz”, vagy

Ha egyszer rálépsz a tigris nyakára, soha többé nem léphetsz le róla.

A széria másik kopasz alfahímének, Hobbsnak, pontosabban Dwayne Johnsonnak viszont inkább a vicces beszólásokat köszönhetjük. Ilyen volt az is, amikor a 6. részben Hobbs megérkezik Torettóék házához, és Roman azzal a poénnal üdvözli, hogy bekiabál Miának: „Rejtsd el a bébiolajat!”

Johnson erre rögtönözte azt, hogy „Te meg dugd el a bazi nagy homlokod!”, ami Ludacrist annyira meglepte, hogy kiköpte az italát, és Tyrese pedig zavarodottan csak annyit tudott reagálni, hogy „Csak vicceltem.”

1. Wakanda Forever

A Marvel összes szuperhősfilmje közül talán a Fekete Párducban sikerült a legikonikusabb két szót megalkotni. Ez a Wakanda Forever, vagyis a Mindörökké Wakanda!, ami egyfajta harci kiáltásnak is tekinthető. A kifejezés, illetve a hozzá kapcsolódó mozdulat (a jobb kezet a bal vállra, a bal kezet a jobb vállra kell tenni) azóta önálló életre kelt, hírességektől kezdve sportolókig sokan használják, van olyan futballista, akinek ez a gólöröme.

A népszerűsége annak is köszönhető, hogy Fekete Párduc az első fekete szuperhős, de ezzel a mozdulattal a tragikusan korán elhunyt Chadwick Bosemanre is lehet emlékezni, aki nem csak a filmben használta a kifejezést. A mozdulat Ryan Coogler elmondása szerint az afrikai kultúrából eredeztethető, a Wakanda jelentése pedig az, hogy isten.

via: Listverse