10 színész, akinek titkolnia kellett, hogy a saját neméhez (is) vonzódott

Greta Garbótól Anthony Perkinsen át Marlon Brandóig.

Ma már egyre kevésbé van hírértéke annak, ha egy hollywoodi színész a saját neméhez (is) vonzódik, de nem volt ez mindig így. Mivel felért volna egy szakmai öngyilkossággal a coming out, sokan inkább belementek egy álházasságba, vagy inkább a magányt választották. A június a Pride hónapja, ebből az alkalomból állítottuk össze az alábbi listát, amelyre felfértek azok a híresebb színészek is, akik hol nyíltabban, hol kevésbé felvállaltan, de mindkét nemet favorizálták.


Jean Acker (1892 - 1978)

Jean Acker és Rudolph Valentino (ullstein bild/ullstein bild - Getty Images)

 

Hollywood aranykorában, az 1920-as évektől egészen a hatvanas évekig mindent a nagy stúdiók irányítottak, és a színészek magánéletébe is beleszóltak, hogy semmi ne rombolhassa le az imázsukat. Az LMBT színészek számára ez gyakran azt jelentette, hogy

meg kellett házasodniuk a látszat kedvéért. Ezeket a házasságokat maguk a stúdiók szervezték, és többnyire mindkét fél meleg, leszbikus vagy biszexuális volt.

Az egyik legkorábbi feltételezett álházasság a szexszimbólum Rudolph Valentino és Jean Acker színésznő közt köttetett 1919-ben. Acker már a nászéjszakáján megbánta a házasságot, és kizárta férjét a szállodai szobájukból, és később sem hálták el a frigyet. 1921-ben hivatalosan is elváltak.

A pletykák szerint Acker eleve azért ment bele a házasságba, hogy kivonja magát egy leszbikus szerelmi háromszögből, mert Grace Darmond és Alla Nazimova színésznőkkel is viszonya volt. Állítólag Nazimova vonta be őt a „varró köröknek” nevezett csoportba, amely olyan színésznőkből állt, akiknek titkolniuk kellett, hogy leszbikusok vagy biszexuálisok.

9 őrült botrány a némafilmek korából

Az életveszélyes mutatványok mellett magánéleti botrányokról és tragédiákról szólt a mozi hőskora.

Tovább

 


Rock Hudson (1925 - 1985)

Forrás: Tv2

 

Rock Hudsonnak is volt egy sok találgatást kiváltó álházassága. A titkárnőjét, Phyllis Gatest vette el 1955-ben, majd két évvel később el is váltak, miután felröppentek a férfi homoszexualitásáról és hűtlenségéről szóló pletykák. Bob Hofler, aki 2005-ben életrajzot jelentetett meg Hudson ügynökéről, Henry Willsonról, elmondta, hogy Phyllis Gates megpróbálta megzsarolni Hudsont azzal, hogy nyilvánosságra hozza a homoszexualitását, de valójában Gates is meleg volt, és a kapcsolatuk kezdetétől tudta Hudsonról az igazságot.

A médiafigyelem ellenére Hudson sosem foglalkozott nyilvánosan szexuális orientációjával, de egykori színésztársai, Julie Andrews, Mia Farrow, Elizabeth Taylor vagy Audrey Hepburn azt állították, hogy tudtak a homoszexualitásáról, és őrizték a titkát. A színész 1985-ben halt meg AIDS-ben.


Cesar Romero (1907 - 1994)

Forrás: Wikipedia

 

A kubai-amerikai színésznek mindene megvolt ahhoz, hogy sztár legyen, az ördögien sármos, 190 centis Romerónak kezdetben azonban csak a „latin szerető” típuskaraktere jutott olyan színésznők mellett, mint Marlene Dietrich és Carole Lombard. A leghíresebb szerepe Joker volt a Batman eredeti filmváltozatában – ő volt az első színész, aki eljátszhatta a karaktert.

Romero soha nem nősült meg, és nem született gyermeke, de gyakran jelent meg hollywoodi eseményeken olyan színésznők oldalán, mint Joan Crawford, Barbara Stanwyck, Lucille Ball, Ann Sheridan, Jane Wyman vagy Ginger Rogers, az interjúkban és cikkekben pedig szinte mindig "megrögzött agglegényként" jellemezték. Csak a barátai és kollégái tudták róla, hogy valójában meleg. Ezt már csak azért se verhette volna nagydobra, mert meggyőződéses republikánus volt.


Ramon Novarro (1899 - 1968)

Ramon Novarro és Joan Crawford (Forrás: Wikipedia)

 

Cesar Romeróhoz hasonlóan Novarro is a „latin szerető” skatulyába került bele. A mexikói születésű színész a Ben-Hur 1925-ös változatának címszerepével futott be igazán, de nehezen tudta összeegyeztetni a férfiak iránti vonzódását a katolikus neveltetésével, ezért inkább az alkoholba menekült, és titokban prostituáltakat bérelt fel. A vesztét is ez okozta: 1968 októberében egy fiatal testvérpár szexet ajánlott neki, majd miután bejutottak a házába, megkínozták és megölték. Azt hitték, hogy a színész nagy összegű készpénzt rejteget a házban, de végül csak 20 dollárral távoztak.


Greta Garbo (1905 - 1990)

Forrás: Bettmann / Getty Images

 

Az egykor a világ legszebb nőjének tartott Greta Garbónak volt néhány heteroszexuális kapcsolata, de több életrajzírója szerint is biszexuális, sőt "túlnyomórészt leszbikus" volt.

1927-ben Lilyan Tashman színésznővel jött össze, de a némafilmsztár Louise Brooks is azt állította, hogy viszonyuk volt. 1931-ben összebarátkozott Mercedes de Acosta leszbikus írónővel, és közel 30 évig maradtak barátok. Ez idő alatt Garbo 181 levelet, képeslapot és táviratot írt de Acostának.

Garbo állítólag gyengéd érzelmeket táplált gyermekkori barátnője, Mimi Pollack iránt is. 2005-ben Pollak örökösei 60 levelet adtak ki, amelyeket Garbo írt neki az évek során. Ezek arra utalnak, hogy a színésznő nem csak barátként tekintett rá. Miután 1930-ban megtudta, hogy Pollak terhes, ezt írta neki: "Nem tehetünk a természetünkről, hiszen Istentől kaptuk. De én mindig is úgy gondoltam, hogy te és én összetartozunk." 1975-ben verset írt arról, hogy nem tudta megérinteni barátja kezét, akivel talán végigsétálhatott volna az életen.


Anthony Perkins (1932 - 1992)

Forrás: Peter Simins/WWD/Penske Media - Getty Images

 

A Psycho sztárja állítólag 39 évesen feküdt le először nővel (Victoria Principallal, azaz a Dallas Pamelájával a Roy Bean bíró élete és kora forgatásán, 1971-ben), előtte ugyanis csak férfi partnerei voltak, többek közt Rudolf Nurejev balett-táncos, Tab Hunter és Nick Adams színészek, Christopher Makos képzőművész vagy Stephen Sondheim zeneszerző-szövegíró.

41 évesen vette el az akkor 25 éves fotóst,  Berinthia "Berry" Berensont, akitől két gyereke született. A barátait meglepte ez a házasság, és azt hitték, hogy nem fog sokáig tartani, ennek ellenére együtt maradtak 1992-ig, amikor is Perkins elhunyt AIDS-ben. Neje 2001. szeptember 11-én vesztette életét, a World Trade Centerbe csapódott két repülőgép egyikén utazva.

 

Marlene Dietrich (1901 - 1992)

Forrás: Eugene Robert Richee/John Kobal Foundation/Getty Images

 

Az 1930-as Marokkó jó eséllyel az első hollywoodi film, amelyben egy nő egy nőt csókol meg. Marlene Dietrich, akit ezért a szerepért Oscarra jelöltek (elsőként a német színésznők közül) a magánéletben sem vetette meg a nőket. 22 évesen ment férjhez Rudolf Sieber filmes szakemberhez, és 53 éven át, egészen a férje haláláig kitartott mellette.  Nyílt házasságban éltek, a biszexuális színésznőnek rengeteg szeretője volt. Pályatárs színésznőktől kezdve, Gary Cooperen és John Wayne-en át, állítólag a Kennedy család több tagja és még számos híresség került az ágyába. Igazán egyiküket sem tudta közel engedni magához, a férje ellenben mindig ott volt a számára, és tudott is a felesége ügyeiről, sőt a legenda szerint nem egyszer együtt olvasgatták a Dietrich-nek írt szerelmesleveleket.

10 érdekesség, amit nem tudtál a 30 éve elhunyt Marlene Dietrichről

A színésznő amerikai karrierjét egy házasságtörésnek köszönhette, szívesebben viselt kezeslábast, mint csillogó ruhát, mégis ő volt Hollywood egyik legnagyobb szexszimbóluma, aki 53 éven át élt nyílt házasságban.

Még több Marlene Dietrich

 

A pletykák szerint viszonya volt többek közt Kay Francisszel, Edith Piaffal, Mercedes de Acostával, Ann Warnerrel (a Warner stúdió egyik tulajdonosának feleségével), sőt még Greta Garbóval is.


Joan Crawford (1905 - 1977)

Forrás: Port.hu



Joan Crawford az MGM egyik legnagyobb sztárja volt, 1945-ben Oscar-díjat kapott a Mildred Pierce című filmben nyújtott alakításáért, de két további Oscar-jelölést és egy sereg más díjat is bezsebelt. Kevés nagyobb sztár volt nála, de a képet kissé árnyalta a makacs pletyka, mely szerint pályafutását pornószerepekkel kezdte, például a Velvet Lips című filmben.

Forgott róla azonban egy másik, sokkal hihetőbb pletyka is az állítólagos biszexualitásáról. Ha lehet hinni ezeknek, akkor a színésznőnek, aki amúgy négyszer ment férjhez és öt gyereket fogadott örökbe, Barbara Stanwyckkel és Marilyn Monroe-val is viszonya volt.

 

James Dean (1931 - 1955)

Forrás: Port.hu

 

A tragikus sorsú szexszimbólumról egyik közeli barátja, Jonathan Gilmore 1975-ben jelentetett meg könyvet a The Real James Dean címmel, amelyben azt állította, hogy viszonyuk volt. Robert Martinetti életrajzíró 1975-ös könyvében (The James Dean Story) pedig azt írta, hogy Deannek egy reklámszakemberrel, Rogers Brackett-tel is volt viszonya. A legnagyobbat azonban egy 2016-os könyv szólt (James Dean: Tomorrow Never Comes), ebben a szerzők azt állították azt, hogy Dean titkos kapcsolatot ápolt a legendás Marlon Brandóval.

Noreen Nash színésznő, aki az Óriásban játszott együtt Deannel, utólag azt mesélte, hogy Elizabeth Taylor fogadást kötött Rock Hudsonnal, hogy melyikük tudja előbb elcsábítani Deant a forgatás alatt. Nash azt állította, hogy Taylor elvesztette a fogadást.

Deant egyszer megkérdezték szexuális irányultságáról, és ezt válaszolta:

Nem, nem vagyok homoszexuális. De nem is fogok úgy végigmenni az életen, hogy az egyik kezem a hátam mögé van kötve.


Marlon Brando (1924 - 2004)

Forrás: Port.hu

 

Brando négyszer házasodott meg, és egyes források szerint 17 gyermeket nemzett, ennek ellenére többé-kevésbé nyílt titok volt a biszexualitása. James Deannel való állítólagos viszonya mellett Cary Granttel, Montgomery Clifttel és Sir John Gielguddal is összeszűrte a levet - Arwin Porter legalábbis ezt állította Brando Unzipped című életrajzi könyvében.

A híres zenei mogul, Quincy Jones egy Vulture-interjúban így fogalmazott: "Brando bármit megdugna. Bármit! Egy postaládát is megdugna. James Baldwint, Richard Pryort, Marvin Gaye-t."

Maga Brando 1976-ban így nyilatkozott egy francia újságírónak: "A homoszexualitás annyira divatba jött, hogy már nem kerül be a hírekbe. Mint sok férfinak, nekem is voltak homoszexuális élményeim, és nem szégyellem. Soha nem érdekelt, hogy mit gondolnak rólam az emberek".

Via: Medium / History / Pride / Wikipedia