10 színész, aki visszavonult, aztán meggondolta magát

Van, aki olyan jó ajánlatot kapott, amire nem lehetett nemet mondani, és van, aki adni akart még egy esélyt a karrierjének – Oscar-díj lett belőle.

Néha kell egy kis (áram)szünet a színészeknek is. Előfordul, hogy elapadnak a jó szerepek, vagy hogy túlságosan megterhelő mindig a csúcson lenni, de van példa arra is, hogy elpárolog a hivatásuk iránti szenvedély. Az alábbi 10 esetben szerencsére meggondolták magukat a színészek.

Leonard Nimoy

Forrás: HBO

 

Leonard Nimoy karrierjét leghíresebb szerepe, Spock egyszerre segítette és hátráltatta. Egyrészt ismertté és ikonikussá tette őt, de korlátozta a neki felajánlott szerepeket. Nimoy emiatt bejelentette, hogy 2010 után már nem játssza el Spockot, 2012-ben pedig színészként is nyugdíjba ment.

A nyilatkozatai ellenére azonban maradt a pályán, a szinkronra és a kisebb szerepekre koncentrált a tévésorozatokban, leginkább William Bellre a Fringe-ben. 2013-ban pedig visszatért Spockként is a moziba (Star Trek – Sötétségben), és mivel 2015-ben meghalt, ez lett az eredeti Spock utolsó fellépése és a színész utolsó alakítása.

 

Anthony Hopkins

Forrás: Netflix

 

Anthony Hopkins többször is majdnem visszavonult, először 1998-ban. Annak ellenére, hogy olyan ikonikus filmekben játszott, mint A bárányok hallgatnak vagy a Zorro álarca, Hopkins úgy érezte, hogy színészi és celeb élete hamis és üres, a BBC-nek adott interjújában még a régebbi filmjeinek egy részét is megtagadta.

2007-ben jelentette be második visszavonulását, mondván, hogy a zenére akar koncentrálni. Végül csak Kenneth Branagh ragaszkodásának köszönhetően tért vissza. Mint a The Story of Marvel Studios: The Making of the Marvel Cinematic Universe című könyvből kiderült, Hopkins annyira szerette Odint játszani a Thorban, hogy úgy döntött, folytatja a színészkedést.

 

Clint Eastwood

Forrás: Frazer Harrison / Getty Images

 

Clint Eastwood az egyik legsokoldalúbb kortárs művész, egyszerre legendás színész és mesteri rendező. Már a 2000-es években felvetette, hogy visszavonul a színészkedéstől, hogy a rendezésre koncentrálhasson. A Titokzatos folyó kedvező fogadtatása is ezt a gondolatot erősítette benne, de nem sokkal  később szerepet vállalt az általa rendezett Millió dolláros bébiben, és a megfáradt bokszedző, Frankie Dunn karaktere újjáélesztette a színészet iránti szenvedélyét. Négy évvel később a Gran Torino is ideális alkalmat kínált volna a visszavonulásra, és hiába lett volna tökéletes pályazárás, nem tudta megállni, hogy újabb négy év múlva ne lépjen megint a kamerák elé.

 

Daniel Day-Lewis

Forrás: Michael Caulfield/WireImage/Getty

 

Daniel Day-Lewis annyira komolyan veszi a method actinget, hogy mire leforgat egy filmet, minden energiáját elviszi az intenzív színészi játék. 1997-ben és 2017-ben is azért vonult vissza, mert el akart szakadni az általa szó szerint életre keltett karakterektől.

A '80-as és '90-es évek kritikusok által is elismert pályafutása után Day-Lewis 1997-ben hagyta ott a színészetet, hogy cipész legyen. Három évvel később Martin Scorsese meggyőzte, hogy alakítsa Billt, a hentest a New York bandáiban. Visszatérése újabb szériát indított el, amely 2017-ben ért véget, amikor kijelentette, hogy A fantomszál az utolsó filmje. Az előzmények ismeretében mérget azért erre ne vegyünk.


Jackie Earle Haley

Forrás: Getty Images (Mark Sagliocco/FilmMagic)

 

Sok gyerekszínészhez hasonlóan Jackie Earle Haley karrierje nem indult be, amikor idősebb lett. A Gáz van, jövünk!-ben való szereplés után Haley csak kisebb szerepeket kapott, így inkább más szakmák felé kezdett kacsintgatni, például reklámfilmrendezéssel foglalkozott. Csak azután tért vissza, hogy egykori kollégája, Sean Penn bátorította őt. Kisebb, de emlékezetes szerepekkel kezdett olyan filmekben, mint az Apró titkok, de a karrierje akkor lendült fel igazán, amikor Rorschachot alakította a Watchmenben. Azóta az egyik legkeresettebb karakterszínésznek számít.

Hugh Grant

Forrás: Andreas Rentz / Getty Images for Laureus

 

Karrierje csúcsán Hugh Grant volt a romantikus vígjátékok és drámák sztárja. A 2007-es Zene és szöveg után nyilatkozta azt a Los Angeles Timesnak, hogy túl öreg lett azokhoz a szerepekhez, amelyek híressé tették. Miután a Hova lettek Morganék? 2009-ben nagy bukás lett, Grant hosszú évekre felhagyott a színészettel.

A Felhőatlaszban és Az U.N.C.L.E. embereiben vállalt kisebb szerepeket, hogy kilépjen a komfortzónájából, de az igazi visszatérést a Florence - A tökéletlen hang jelentette, amit csak azért vállalta el, hogy Meryl Streeppel dolgozhasson együtt. A film megbukott, de Grant színészet iránti szenvedélye és karrierje újjáéledt.


Ke Huy Quan

Forrás: Getty Images

 

Quan a '80-as évek egyik legikonikusabb gyerekszínésze volt, de karrierje kifulladt, amikor idősebb lett. Az Indiana Jones és a végzet temploma és a Kincsvadászok után csak mellékszerepeket kapott, 1998-ban pedig abba is hagyta a színészkedést, és helyette filmgyártást tanult.

2018-ban megnézte a Kőgazdag ázsiaiakat, és úgy döntött, ad még egy esélyt a színészetnek. Ahogy Quan a GQ-nak elmondta, a film szereposztása és reprezentációja felélesztette a szenvedélyét. Első új szerepe Waymond Wang lett a Minden, mindenhol, mindenkorban, ami nemcsak visszateleportálta őt az A-listás státuszba egyik napról a másikra, de az Oscar-díjat is megkapta érte.


Joe Pesci

Forrás: HBO

 

Joe Pesci a '80-as és '90-es évek egyik legnépszerűbb karakterszínésze volt, de hiába a Nagymenők, a Reszkessetek betörők vagy a Halálos fegyver és folytatásainak óriási siker, 1999-ben visszavonult. Tette mindezt azért, hogy a zenészkedésre koncentrálhasson, és a rivaldafénytől távol élvezhesse a magánéletét.

2006-ban Robert De Niro filmje, Az ügynökség kedvéért tért vissza, de azóta is megválogatja a szerepeit. 2019-ben Martin Scorsese tudta meggyőzni arról, hogy vállaljon szerepet Az írben, amiért Oscarra is jelölték. Jelenleg Pete Davidson önéletrajzi ihletésű sorozatában, a Bupkisben alakítja a főszereplő nagyapját. (Kritikánk a sorozatról: itt.)


Jamie Lee Curtis

Forrás: Mark Metcalfe / Getty Images

 

Curtis előbb Laurie Strode ikonikus szerepétől vonult vissza a H20 - Halloween 20 évvel későbbel (1998), majd 2006-ban a színészettel is szakított, mondván, hogy a családjára szeretne koncentrálni.

2006-tól 2014-ig a saját vállalkozásaira fókuszált, legfeljebb kisebb szerepeket és vendégszerepléseket vállalt tévéműsorokban és független filmekben. 2015-ben a Scream Queens – Gyilkos történettel tért vissza, színészi feltámadása pedig akkor vált véglegessé, amikor újra eljátszotta Laurie-t a Halloween (2018) rebootjában, idén pedig megkapta a legjobb női mellékszereplő Oscarját is a Minden, mindenhol, mindenkorért.


Rick Moranis

Forrás: RTL Klub

 

Rick Moranis a '80-as és '90-es évek egyik legkedveltebb komikusa volt, de 1997-ben abbahagyta a színészkedést. Miután felesége meghalt, Moranis a családi életét helyezte előtérbe a karrierjével szemben. Azt hitte, hogy a szünet rövid lesz, csakhogy a Hollywoodtól való távolléte majdnem 23 évig tartott.

1997 és 2020 között csak apró szerepeket vállalt, például szinkronizált videóra készülő rajzfilmekben, és vendégszerepelt reklámokban. Visszatérése a játékfilmekhez a Shrunkban, a Drágám, a kölykök összementek megkésett folytatásában lesz.

via: CBR