A nagykuki-energia sztárja megcsinálta az év fekete komédiáját

Pete Davidson a saját életét boncolgatja egy új sorozatban, többek közt Joe Pesci segítségével.

Pete Davidson nevét valószínűleg az is ismeri, aki soha nem hallott a Saturday Night Live (SNL) című szkeccsműsorról, és az általa főszerepelt Staten Island királyát sem látta. A most 29 éves komikus nem azzal került be a világ összes bulvárlapjába, hogy rekordfiatalon, 20 évesen az SNL szerződtette, hanem a párkapcsolatainak köszönhetően. Olyan hírességekkel járt többek közt, mint Ariana Grande, Emily Ratajkowski, Kim Kardashian, Kate Beckinsale, Kaia Gerber (Cindy Crawford lánya), Margaret Qualley (Andie MacDowell lánya) vagy a Bridgerton főszereplője, Phoebe Dynevor. Önmagában még ez sem lenne óriási szenzáció, egy tévés celeb kivel mással randizzon, mint színészekkel, énekesekkel és más celebekkel?

A gülüszemű, jól lakott óvodásként vigyorgó Davidson azonban nem pont a Chris Hemsworth-i vagy a Timothée Chalamet-i értelemben vett szépségideált testesíti meg, a sajtó munkatársai ezért aztán világszerte lázas oknyomozásba kezdtek, hogy vajon minek köszönheti a komikus a vonzerejét. Így születtek meg nálunk is az ilyen és ehhez hasonló elemzések, amelyeknek az lett a konklúziójuk, hogy

Davidsonnak Big Dick Energy-je, azaz Nagy Farok Energiája van,

ami nem jelenti azt, hogy ténylegesen is a térdét verdesné a férfiassága, hanem hogy árad belőle egyfajta visszafogott, laza magabiztosság.

Forrás: SkyShowtime

 

Ahhoz, hogy valaki kitűnjön a tömegből a szórakoztatóiparban, valószínűleg még ez sem elég, szükség van hozzá egy olyan megkapó, személyes történetre is, amivel mindenki képes azonosulni. Davidsonnak ilyenje is van, köszönhetően annak, hogy a saját traumája összefonódott Amerika legnagyobb közelmúltbeli tragédiájával. Tűzoltó apja munka közben halt meg 2001. szeptember 11-én a World Trade Centernél, a 7 éves Pete így félárván maradt. Mire felnőtt, kipróbált minden balhét és drogot, a problémáiról, a Crohn-betegségéről, a borderline személyiségzavaráról és a függőségeiről nyíltan poénkodott az SNL-ben, de külön téma lett az is, amikor szuicid üzeneteket hagyott a kollégáinak. Ez alapján Davidsonból lehetett volna a hagyományos és a közösségi médiában egy Britney Spearshez hasonlóan lesajnált botrányfigura, de nála a felvállalt sebezhetőségek is a szexepilje részévé váltak –

ő lett a tékozló fiú, akit mindenki meg akar menteni.

Steve Buscemi és Bobby Cannavale (Forrás: SkyShowtime)

 

Davidson, illetve Judd Apatow vígjátékguru már korábban is érzete, hogy ezt a személyes történetet érdemes mozgóképes formában is elmesélni, így született meg 2020-ban a Staten Island királya című dramedy. Davidson ebben egy olyan húszas évei közepén járó, anyja pincéjében élő srácot alakított, aki füvezéssel tölti a napjait, és tűzoltó apja halálán máig nem tudta túltenni magát, vagyis akadt némi hasonlóság a valósággal. Davidson esetében viszont a teljes képhez hozzátartozik a celeb státusza is, hiszen 20 éves kora a reflektorfényben él, vagyis a következő lépésben Pete Davidsonnak el kellett játszania Pete Davidsont, és ez lett a Bubkis című sorozat.

A májusban indult, 8 részes széria elején felirat figyelmezteti a nézőt arra, hogy bár valós személyek és helyzetek inspirálták, bizonyos részeit dramaturgiai célokból fikcionalizálták, de ettől még egyértelmű, hogy amit lehetett, átemeltek a komikus életéből. Ugyanaz a családi helyzete (az első részben visszaköltözik az anyja Staten Island-i házának pincéjébe), ugyanúgy az SNL sztárjaként ismert, és neki is drog- és traumafeldolgozási problémái vannak, egy megható flashbackepizódban pedig megnézhetjük, hogyan élte át gyerekként apja halálát és a temetését. A sztori papíron még a Staten Island királya előtti időszakban játszódik, amikor Davidson még nem kezdett el kifelé kacsingatni az SNL-ből, és elvonóra sem vonult be (elégszer), de egy jó poén kedvéért feláldozzák a kronológiát, a komikus anyja ugyanis büszkén kijelenti, hogy őt Marisa Tomei alakította egy filmben.

Forrás: SkyShowtime

 

Az első néhány epizódban azt láthatjuk, hogy Davidson egy kissé katatón állapotban éli meg a celeblét előnyeit és hátrányait, miközben az anyja és a nagyapja is próbálja rávenni, hogy komolyodjon meg. Az egyik részben azon ügyködik, hogy kiderítse, ki az a troll, aki egy előnytelen fotójával spammeli tele az internetet, egy másikban Vin Diesel lányának születésnapi partyjára próbál eljutni a haverokkal, miközben természetesen kegyetlenül betépnek. Folyamatosan keresi a kiutat, hol a nagyapjától kér tanácsot, hol az unortodox módszerekkel dolgozó pszichológusától, hol egy hallucinált szitkomsztártól, de még az is eszébe jut, hogy a gyerekvállalás lehetne a megoldás. (Nagyon nem, de közben legalább felmelegíti a kapcsolatot az egyik exével.)

Machine Gun Kelly, Davidson és Paul Walter Hauser (Forrás: SkyShowtime)

 

Önmagukban is szórakoztatóak lennének a szituációk, amikbe belekeveri magát, de ráadásképpen egytől egyig zseniálisan vicces színészek és komikusok alakítják a legutolsó epizódszereplőt is. Olyan figurák ugranak be egy-egy epizód erejéig, mint Steve Buscemi, Bobby Cannavale, Charlie Day, Simon Rex, John Mulaney, Ray Romano és Machine Gun Kelly (utóbbi három saját magát alakítva), a nagypapa szerepében pedig

Joe Pesci bizonyítja, hogy a kihagyások ellenére is a generációja egyik legjobb színésze.

Ugyanilyen kellemes meglepetés Edie Falco, azaz a Maffiózók Carmela Sopranójának a viszontlátása is, Pete anyjaként tökéletesen érzi a határvonalat a dráma és a komédia közt – az ő kapcsolatuk adja a széria érzelmi magját.

Davidson és Edie Falco (Forrás: SkyShowtime)

 

A Bubkis (ami talán „semmiség”-ként fordítható le a legjobban) azért nem esik az önismétlés csapdájába, mert 8 epizód alatt erre nem is nagyon lenne ideje, másrészt mert az utolsó pár részre komorabb hangvételre vált, párhuzamosan azzal, ahogy Davidson ráébred, hogy az addigi életvitele már nem tartható fenn sokáig. Szerencsére a szürreálisba hajló humor ezekből az epizódokból sem kopik ki, és a dráma is működik, leginkább azért, mert

Davidson nemcsak kiváló komikus, de színészként is több mint meggyőző.

Akit viszont eleve irritál a Davidson-jelenség, az valószínűleg nem most fog a komikus rajongójává válni, de egy esélyt érdemes a szériának adni, mert ilyen bátor és vicces önélveboncolást a Louie óta nem nagyon lehetett látni.

A sorozat nálunk a SkyShowtime-on nézhető.